התכנית האסטרטגית להקמת רובע החדשנות בחיפה שתוביל את סדר היום התכנוני, הכלכלי והחברתי של העיר התחתית, אזור הנמל המנדטורי ומזרח בת גלים מתפרסמת לראשונה - התכנית בהובלה משותפת של המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה, משרד הבינוי והשיכון, עיריית חיפה ומוסדות מובילים בעיר כגון הטכניון, אוניברסיטת חיפה, בית חולים רמב"ם, האוניברסיטה הפתוחה ובעריכה של משרדי תכנון בינלאומיים ומקומיים.
רובע החדשנות בחיפה עתיד לקום באזור הגיאוגרפי שבין קריית הממשלה ("בניין הטיל"), דרך העיר התחתית ושטח הנמל לביה"ח רמב"ם והפקולטה לרפואה של הטכניון בשכונת בת גלים, ולהוות מסגרת פיתוח אסטרטגית לאזור, כמו גם וקטור פעולה משמעותי של ממשלת ישראל, עיריית חיפה והשותפים לתהליך לחיזוק אקוסיסטם החדשנות והיזמות הטכנולוגית בעיר חיפה.
אסטרטגיית הצמיחה של רובע החדשנות בחיפה מבוססת על מינוף גורמי המחקר והפיתוח החזקים שלה ושל נכסיה העירוניים על מנת ליצור רובע חדשנות המסוגל להתחרות באלו המצויים בערים ברחבי העולם.
מתוך המחקר, זוהו שלושה כיווני פיתוח מרכזיים במסגרת רובע החדשנות, הנשענים על חוזקות קיימות, פוטנציאל פיתוח ומסחור ועל מגמות עולמיות עדכניות. בנוסף לכיווני פיתוח אלה, שמה התכנית דגש על עקרונות של צמיחה מכלילה, המבטיחים שתושבי האזור המגוון יקחו חלק בהצלחה ע"י תכניות הכשרה ואוריינות דיגיטלית, השקעה בשירותים ציבוריים (עירוניים וממשלתיים) ודאגה למלאי דיור חדש ובר השגה.
אקוסיסטם A - ביו-האב מתרחב - אזור ביה"ח רמב"ם ומזרח בת גלים מיועד לפיתוח כהאב המתמחה בביו-רפואה, טכנולוגיה רפואי (מד-טק), וביו-קונברג'נס - תחום מתפתח המחבר בין מדעי החיים והרפואה לבין יכולות ההנדסה המתקדמת של המאה ה-21. אקוסיסטם זה יתבסס על הובלה של המרכז הרפואי רמב"ם, הטכניון ואוניברסיטת חיפה.
אקוסיסטם B - מרכז לכלכלה כחולה, מחקר ימי וחזית ים פעילה ותיירותית - אזור מרכז הרובע מתפרש על פני מרחב נמל חיפה והעורף העירוני מדרום לו שבין שכונת בת גלים למבנה ממגורות דגון. מערב אקוסיסטם B מיועד לפיתוח כמוקד מרכזי לחקר הים והסביבה הימית, לפיתוח של כלכלה כחולה מבוססת חיבור לים ולנמל וליצירת מרחב עירוני מזמין - זאת תוך חיבור בין גורמי מו"פ חזקים הקיימים ברחבי העיר חיפה באזור זה: ביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני (אונ' חיפה), המכון לחקר ימים ואגמים, יחידת מפת"ח הטכנולוגית של חיל הים, מרכז חדשנות לכלכלה כחולה בניהול Hi-Center (עיריית חיפה), המכון הישראלי לחקר הנדסה ימית (CAMERI) והמרכז הישראלי לחקר הים התיכון (MERCI). מוקד שני של אקוסיסטם B מיועד לפיתוח בקצה המזרחי, סביב ובתוך מבנה ממגורות דגון המיועד להפסיק לשמש כממגורה בעתיד, ומיועד במסגרת התכנית לשמש כמרכז תרבותי-אומנותי מוביל בעיר ובארץ, על קו החוף של חזית הים.
אקוסיסטם C - חממה אורבנית לצמיחת רעיונות, חדשנות וסטארט-אפים - ממוקם בין מבנה ממגורות דגון למבנה קרית הממשלה (מבנה הטיל, וכולל בעיקר את שטח "רובע הנמל" המתפתח בעשור האחרון כמרכז הישן-חדש של המטרופולין. אזור זה מתאפין כבר כיום בריבוי יזמי וחברות סטארטאפ ובמרקם אורבני ושוקק, עם מסחר והסעדה מרובים, ברים ובתי קפה. בימים אלה אוניברסיטת חיפה השלימה את העברת החוג למדעי הנתונים (הכולל לימודי מדעי המחשב, מערכות מידע וסטטיסטיקה) לקמפוס אורבני בעיר התחתית, ובכך הצטרפה למכללת תילתן לעיצוב (המתמחה בגיימינג) ולאוניברסיטה הפתוחה הפועלות גם הן באותו המרחב. אקוסיסטם C כבר כיום מתחיל לממש חזון של מרחב אורבני המחבר בין סטודנטים, חוקרים ויזמים צעירים - ולא פלא שסביב מרחב זה התרכזו בשנים האחרונות ארגונים מגוונים המיועדים לתמוך בפעילות חדשנית, כמו חממות טכנולוגיות, קרנות הון סיכון, מרחבי עבודה משותפים ודינמיים ותשתיות מיחשוב ומחקר מובילות.
המועצה הלאומית לכלכלה במשרד רה"מ ביחד עם משרדי ממשלה נוספים (משרד הבינוי, משרד הפנים, משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל), יזמה ופעלה לכתיבת תכנית אסטרטגית לפיתוח רובע חדשנות בעיר חיפה, זאת במטרה לייצר מרכז מטרופוליני שיקדם תעסוקה איכותית בתחומי ההייטק בחיפה ויהווה מרכז משגשג ומרכזי באזור הצפון, בהתבסס על חוזקות המו"פ והתעשייה של העיר והאזור.
לכתיבת התכנית חברו גורמים אסטרטגיים משמעותיים בהם: מנהלת 2030 ומהנדס העיר בעיריית חיפה; המועצה הלאומית לכלכלה; משרד הבינוי והשיכון; רמ"י; הטכניון; אוניברסיטת חיפה; המרכז הרפואי רמב"ם; האוניברסיטה הפתוחה; המכון לחקר ימים ואגמים; חיל הים; נמל חיפה; חברת נמלי ישראל; ROAD2; היי-סנטר חיפה; המרכז הרפואי בני-ציון; רשות החדשנות; מכללת תילתן לעיצוב ועוד.
את כתיבת התכנית הוביל משרד "רן וולף תכנון אורבני וניהול פרויקטים" בשיתוף גב' ג'ולי וגנר, הנשיאה והמייסדת של ה- Global Institute on Innovation Districts ונשיאת חברת Urban Insight.
ד"ר עינת קליש רותם, רה״ע חיפה: "העיר חיפה היא חלוצה לאומית בתחום ההיי-טק והחדשנות, מהקמת מת"מ בשנות ה-60 ועד היום, כאשר רובע החדשנות של חיפה מתחיל להראות אותותיו ולפרוח. מתוך עבודה משותפת ותקשורת טובה בין כל השותפים לתכנון ולעשייה, העיר חיפה ממשיכה לפתח תעסוקה איכותית עבור תושביה ולהוביל באקדמיה, במחקר וביצירת סביבת חיים טובה לחדשנות ויצירתיות".
יובל אדמון, ראש המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה וסגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה: "במסגרת האסטרטגית הלאומית לפיתוח כלכלי של אזורים שמחוץ לגוש דן, יש חשיבות אדירה לפתח את המטרופולינים חיפה, ירושלים ובאר שבע כמוקדים של היי-טק וחדשנות. פיתוח רובע החדשנות של חיפה על ידי כל השותפים המקומיים והממשלתיים יכול לסייע לחיפה לממש את הפוטנציאל העצום הטמון בה להפוך לעיר של יזמים, סטארט-אפים וחברות בינלאומיות בתחומים מתפתחים כמו Blue-Tech ו-Bio-Convergence".
פרופ' רון רובין, נשיא אוניברסיטת חיפה: "אוניברסיטת חיפה רואה בעשור האחרון את העיר התחתית כקמפוס אורבני ייחודי ואיכותי, והייתה מחלוצת המוסדות שהחליטו לפעול במרחב זה. האוניברסיטה רואה ברובע החדשנות חזון מאחד חשוב עבור העיר חיפה, המחבר את חלקי הפאזל השונים לשלם גדול מסכום חלקיו. באוקטובר האחרון נפתחה שנת הלימודים הראשונה במסגרתה כלל פעילות החוג למדעי הנתונים של האוניברסיטה - הכולל את תחומי מדעי המחשב, מערכות מידע וסטטיסטיקה - מתקיימת בקמפוס האורבני בעיר התחתית, המתמלאת בחדוות הלימוד המחקר והעשייה של כ-2,000 חברי סגל, חוקרים וסטודנטים. בהמשך יעבור גם מרכז החדשנות של אוניברסיטת חיפה לקמפוס העיר, ואנחנו פועלים כיום לתכנון קמפוס בעיר התחתית עבור ביה"ס צ'רני למדעי הים, הגדול והמוביל בישראל בתחומו. אוניברסיטת חיפה רואה את העתיד שלה בחיבור לעיר התחתית ולרובע החדשנות הנרקם בו".
נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון: "הטכניון, כמוסד טכנולוגי מוביל ברמה הבין-לאומית, שותף ליוזמה להקמת רובע החדשנות ומברך עליה. פריצות דרך מדעיות וטכנולוגיות ואתגרי המאה ה-21 מצריכים שיתוף פעולה הדוק גם עם גורמים מחוץ לאקדמיה כדוגמת התעשייה ובתי החולים בעיר. בדומה לרציונל בהקמת הרובע החדש, אנו פועלים בטכניון להנמכת החומות בין הדיסציפלינות השונות ולחיזוק שיתופי הפעולה בין עולמות ההנדסה ומדעי החיים. כפועל יוצא מתפיסה זו הקמנו את החזית לבריאות האדם, המאגמת פעילויות מחקר ופיתוח בקמפוס ומפתחת קשרים עם הקריה הרפואית רמב"ם ועם בתי חולים נוספים לקידום בריאות האדם. הטכניון הוא מוקד משיכה של חברות בינלאומיות וישראליות לחיפה, והוא מקים בכל שנה כ-15 חברות הזנק, המבוססות על הטכנולוגיה שמפתחים חוקריו. נמשיך לשתף פעולה עם התעשייה המקומית ועם בתי החולים בצפון ולפעול לחיזוק הכלכלה הישראלית על בסיס תעסוקה איכותית, יצרנית ומבוססת מדע וידע."
פרופ' מיקי הלברטל, מנכ"ל הקריה הרפואית רמב"ם: "הקריה הרפואית רמב"ם משקפת את הגרעין שבבסיס החדשנות, בשילוב בין מחקר בסיסי ויישומי, פיתוח מיכשור ופתרונות רפואיים והענקת שירות וטיפול למגוון מטופלים רחב ביותר. חזון החדשנות הינו מרכזי באסטרטגיה של הקריה הרפואית לשנים הקרובות, והוא קורם עור וגידים בדמות מגדל החדשנות, שישלב מחקר אקדמי של חוקרי רמב"ם, הטכניון ואוניברסיטת חיפה יחד עם פעילויות וגופי תמיכה בסטארטאפים ויזמים טכנולוגיים וקומות שיוקדשו לחברות הזנק עצמן. המפגש הבלתי-אמצעי בין השחקנים השונים הלוקחים חלק באקו-סיסטם החדשני בחיפה , והחיבור שבין המדע, טכנולוגיה ומטופל - היא הצעד הראשון בהקמת רובע החדשנות הלכה למעשה. הקריה הרפואית רמב"ם מחויבת לחדשנות ותקיים אותה לטובת המטופלים, העיר חיפה ומדינת ישראל"
אביעד פרידמן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "חיפה צריכה ויכולה להיות אבן שואבת להייטק, לרעיונות ולפיתוח בעבור הצפון כולו. העבודה שנעשתה יחד עם שותפים רבים, מייצרת את החיבור הנכון בין תכנון אורבני, ביקושי נדלן ואיכות חיים לתושבים. רובע החדשנות בעיר ימקסם את היתרון היחסי והאיכויות הקיימות, שמתורגמים לתכנון אורבני ממוקד ואיכותי. רובע החדשנות שיוקם בעיר הוא צעד משמעותי לחיזוק ופיתוח תחום העירוניות בישראל, בשיטות בנייה מתקדמות, הצללה, הליכתיות ועוד. אני מאמין כי ביצוע התוכנית ישנה משמעותית את פני העיר ועתידה, ויצעיד את תושבי חיפה והאזור קדימה."
קראו גם: >>
פורסם לראשונה: 12:16, 23.11.22