בחודשים האחרונים עולות זעקות שבר מאזורים שונים ברחבי העיר, ביניהם באזור מרכז הכרמל. הזועקים הם תושבים, אנשי עמותות לשימור, נציגי הירוקים של חיפה, היסטוריונים ואדריכלים שמגלים במקרה כי בתים לשימור נהרסים בזה אחר זה.
זעקה חזקה במיוחד מגיעה מאחד הרחובות היפים בחיפה, רחוב שדרות הצבי במרכז הכרמל. תושבים ברחוב מתריעים על פעילות יזמים ובנייה חדשה שהובילה לפגיעה בעצים עתיקים, אותם עצים המעניקים לרחוב את יופיו.
תושב הרחוב, ויועץ לעמותות, לפורום כרמל ולסיעת הירוקים בתחום השימור, הוא ההיסטוריון ואיש החוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, פרופ' עוזי אלידע.
"הפגיעה האחרונה שתיעדתי השבוע היא בשדרות הצבי 27", אומר פרופ' אלידע, "בעלי ממון קנו בניין לשימור מחמיר של הארכיטקט הענק אדולף רדינג, בניין שנבנה ב-1938, והחליטו להרוס את כולו. כך הורסים את כל האוצרות האדריכליים שבנויים בחיפה, ואגב יש בחיפה יותר אוצרות מאשר בתל אביב".
קראו עוד:
נזק בלתי הפיך
לדברי פרופ' אלידע, ההרס של המבנים לשימור החלה בתקופת קליש והתגבר בתקופת יהב.
"הורסים בעיר יצירות בינלאומיות", מתריע פרופ' אלידע, "בדרך הים רוצים להרוס מבנים בסגנון קובזייה, בשושנת הכרמל הרסו בניין של סירקין. יש הרס שיטתי ברחובות פינסקי והירקון. בשדרות הצבי, רחוב שכולו לשימור עושים נזק עצום. לאחרונה יזם רכש רחוב בניין שעיצב סורקין בשנות ה-30. כדי לבנות במקום בריכת שחייה, הרגו עצים בני 120 שנה במהלך החפירות. זה נזק בלתי הפיך".
לדברי פרופ' אלידע, לא רק הבניינים הישנים של חיפה נפגעים אלא העיר כולה. "בעירייה מאפשרים הריסת מבנים שאין להם תחליף ובנייה במקומם של בניינים מכוערים. היזמים לא יודעים היסטוריה וכנראה שהיא גם לא מעניינת אותם. אומר רק שאדריכלים ענקיים ברחו מגרמניה הנאצית והגיעו לחיפה בשנות ה-30. במקום לשמר את היצירות האלו, אותם יזמים עושים חשבון קטנוני של בורים ועמי ארצות, והורסים נכסים היסטוריים אדריכליים של חיפה.
פרופ' אלידע: "לאחרונה ראינו דלתות מבניין של הארכיטקט רדינג זרוקות במסגרת השיפוצים שעושים היזמים. זה בדיוק המודל איך להרוס יצירות מופת ובניית דבר חסר טעם במקומם. זה כמו לפטר את אינשטיין כדי להעסיק אדם חסר השכלה. את מי מהבניינים ירצו המבקרים בעיר לראות? את אלו משנות ה-30 של גדולי הארכיטקטים? או את הבניין עם בריכת השחייה של האדריכל חסר הניסיון?".
אבל מה עם הצורך בפיתוח והתחדשות?
"אנחנו בעד פיתוח והשימור לא מונע זאת. תראו מה עושים בתל אביב וערים בעולם. שיש בניין לשימור, לא נוגעים בדבר, לא בגדר, לא בדלתות, ובונים מעליו עוד 2 קומות. בחיפה הורסים הכל. שומרים רק חדר מדרגות לדוגמא. הורסים את הקירות החיצוניים. הורסים עצים בני 120 שנה ודלתות משנות ה-30".
פרופ' אלידע: "נראה שמישהו הוציא את הבניינים לשימור למכירת חיסול. בעירייה לא מודעים למצב או לא עושים דבר כדי למנוע את ההרס. מנהלת השימור בעירייה התפטרה. יש רק את ועדת השימור, ועדה פוליטית שמפועל עליה לחץ להוציא עוד בניינים מרשימת השימור. אנחנו מגלים עוד בניינים שנהרסים במקום שישמרו עליהם. לא ניתן לקבל את התירוץ כי השימור מונע פיתוח. הסיבה להרס הנכסים האדריכליים היא רצון לחסוך כסף ובורות".
תגובת עיריית חיפה: "רואים חשיבות רבה בשימור אופיין הייחודי של השכונות הוותיקות והערכים האדריכליים וההיסטוריים הגלומים בהן. בהתאם לכך נבחנת כל בקשה להיתר בנייה בקפידה רבה על פי מסמך מדיניות תמ"א 38 הקובע נפחי בניה והנחיות בינוי ופיתוח".