אוניברסיטת חיפה מצטרפת לגופים ולמוסדות המובילים בעולם ומכריזה על חזון חדש המחויב לקיימות חברתית וסביבתית, בהתאם ל-17 היעדים שהציב האו"ם לפיתוח בר קיימא (SDGS: SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS).
אוניברסיטת חיפה מתחייבת לקדם יעדים אלו בראש ובראשונה באמצעות המחקר, ההוראה והמעורבות בקהילה, כמו גם דרך התפעול השוטף של האוניברסיטה.
נשיא האוניברסיטה פרופ' רון רובין: "אוניברסיטת חיפה רואה במחויבות החברתית והסביבתית יעד אסטרטגי לשינוי עתיד האנושות והחברה הישראלית. אנו מתחייבים לקחת חלק פעיל באתגרים הגדולים של האנושות במאה ה-21 ולאפשר לכלל קהילת האוניברסיטה: חברי וחברות סגל וסטודנטיות וסטודנטים לקחת חלק באפשרות להוביל לעולם טוב יותר".
רקטור האוניברסיטה פרופ' גור אלרואי: "אנחנו אוניברסיטה של הר-עיר-ים, מה שמייחד אותנו ומאפשר לנו להשפיע על החברה, על הסביבה ועל האדם. אנחנו ייחודים ומובילים ביכולת לשלב בין מחקר שעוסק בסוגיות של קיימות חברתית יחד עם מחקר שעוסק בסוגיות של קיימות סביבתית, ולכן היכולת שלנו להשפיע על מרקם החיים החברתי, התרבותי והקהילתי של חיפה, של צפון הארץ ושל כל מדינת ישראל".
החזון החדש של אוניברסיטת חיפה הוא מקיף וכולל את כלל שדרת הפעילות שלה: במחקר, בהוראה ובתפעול. הוא מבוסס, כאמור, על 17 היעדים שקבע האו"ם כדי להבטיח פיתוח בר קיימא של האנושות. יעדים אלה עוסקים הן בתחומים של קיימות חברתית, כמו מאבק באי שוויון, מאבק ברעב, חינוך שוויוני או הבטחת שוויון בבריאות והן בתחומים של קיימות סביבתית כמו אנרגיה נקייה, החיים על האדמה ומתחת לפני המים וכמובן שינויי אקלים. כל אחד מהיעדים מורכב מפעילויות בארבע רגליים: מחקר, הוראה, השפעה על הקהילה ופעולות תפעול.
פרופ' אלרואי: "המטרה שלנו היא לייצר מצב שבו הפעילויות השונות באוניברסיטה שלובות זו בזו: המחקר הבסיסי ישתלב בפעילויות שמטרתן להשפיע על הקהילה; הפעילות בקהילה תשתלב עם פעילות של סטודנטים; פעולות התפעול יתבססו על הידע המדעי וכך הלאה".
שינוי גישה
אז איך החזון יתורגם למעשים? בתחום המחקרי, הכריזה האוניברסיטה על הקמת מוקדים רב תחומיים, שיאפשרו לחוקרים מתחומים שונים ומגוונים לשלב כוחות. המוקדים שכבר הוקמו הם המוקד לחקר אי שוויון, המוקד לחקר קיימות סביבתית והמוקד לחקר מוח והתנהגות. במוקד לחקר אי שוויון תוקם המעבדה הראשונה בצפון של הלמ"ס, מה שיאפשר לחוקרי וחוקרות האוניברסיטה גישה מיידית לנתוני הלמ"ס לטובת מחקרים העוסקים בתחום אי השוויון.
עוד בתחום המחקרי, ייצא בכל שנה קול קורא למחקרים שיעסקו באופן ישיר בסוגיות הקשורות ל-SDGS. עשרה מחקרים ראשונים כבר נבחרו מתוך עשרות הגשות, והם יקבלו תמיכה מיוחדת מהנהלת האוניברסיטה.
קול קורא דומה יצא גם עבור קורסים חדשים שיעסקו בנושאי קיימות חברתית וסביבתית, כשהזוכים והזוכות יזכו גם הם בתמיכה מיוחדת של הנהלת האוניברסיטה. בין הקורסים שכבר זכו ויחלו בשנת הלימודים הקרובה ניתן לציין את הקורס שעוסק בחינוך בנושא משבר האקלים, קורס שיעסוק בדיני משפטים בעידן ה-SDG, קורס במדיניות בריאות וסביבה ועוד. בנוסף, באוניברסיטה עובדים כעת על פתיחת תוכניות לימוד ייעודיות בתחומי הקיימות החברתית והסביבתית.
דוגמא לפעילות המשלבת מחקר, הוראה והשפעה על הקהילה הוא פרויקט "שביל הים", אחד מפרויקטי הדגל של החזון החדש. "שביל הים" הוא פרויקט משותף לאוניברסיטת חיפה ולקבוצה של פעילים אזרחיים להקמת שביל הליכה מסומן לאורך כל חופי המדינה – מראש הנקרה ועד אשקלון. מעבר להשקעת המשאבים והידע האקדמי, בשנה הבאה גם ייפתח קורס שיעסוק בהיבטים הסביבתיים והחברתיים של שביל הים, שיאפשר לסטודנטים להתנסות בתהליכי תכנון המבוססים על גישות ומודלים תיאורטיים של קיימות, ואף לקחת חלק פעיל בהוצאת המודלים התיאורטיים אל הפועל.
קראו גם: >>
גם כלל הפעילות החברתית המוצעת לסטודנטים דרך דיקנאט הסטודנטים תהייה מעתה מכוונת SDG. בנוסף, האוניברסיטה מפעילה את תוכנית קיימא, מרכז הכשרה לחדשנות חברתית ויזמות אימפקט ואת מעבדות החדשנות של האוניברסיטה, המאפשרות גם הן לסטודנטים לפתח יזמות חברתית ויזמות אימפט.
קמפוס ירוק
בפן התפעולי, האוניברסיטה כבר כיום מוסמכת לקמפוס ירוק, והיא האוניברסיטה היחידה בישראל שעוקבת ומדווחת אחר מדדי הפליטה שלה. כחלק מהחזון החדש, האוניברסיטה מתחייבת לצמצם את השימוש שלה בכלים חד פעמיים, עד להפסקה מלאה. האוניברסיטה אף מתחייבת לבניה חדשה לפי תקן ירוק ולהתקנת עמדות הטענה למכוניות חשמליות. פרוייקט מסקרן שנמצא כעת בשלבי בדיקה מתקדמים הוא התקנת פאנלים סולאריים באוניברסיטה. הפרויקט ישלב פעילות מחקרית שתבחן את החיסכון באנרגיה וההשפעה על הסביבה.
נשיא האוניברסיטה פרופ' רון רובין: "החזון שלנו רחב ונוגע בלב ליבה של הפעילות של האוניברסיטה שלנו. אנחנו מאמצים אותו ברצון, אולם הוא גם כורח השעה. המאה ה-21 מעמידה בפנינו אתגרים מורכבים והיא ממתינה לאנשים עם יכולות מורכבות, יצירתיות וחדשניות כדי להוביל את כולנו לעולם טוב יותר. אנחנו מאמינים שהשינויים שאנחנו מובילים כעת יאפשרו לנו להיות מוכנים לאתגרים".
פורסם לראשונה: 07:22, 29.03.22