משטרת נהריה חוקרת תלונה על פיה בוצעה ברית מילה בנפטר, בבית העלמין של נהריה בצומת כברי, ללא הסכמת המשפחה ובניגוד לנהלים לפני כשבועיים. האחראי על בית העלמין, שעל פי התלונה נתן היתר לביצוע ברית המילה, כבר נחקר במשטרה באזהרה. מלשכת דובר מחוז חוף של המשטרה נמסר לפניית מיינט קריות: "חקירת התלונה נמשכת".
2 צפייה בגלריה
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה (למצולמים אין קשר לכתבה)
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה (למצולמים אין קשר לכתבה)
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה (למצולמים אין קשר לכתבה)
(צילום: נחום סגל)
הפרשה התפוצצה בעקבות מכתב חריף ששיגר אביטל קרן, אחד מעובדי בית העלמין, לשורה של בכירים במועצה הדתית בנהריה ובמשרד הדתות. במכתב, שנשלח ב-19 בינואר השנה, הוא חשף שורה של ליקויים לכאורה בניהול בית העלמין, חלקם ברף המשמעתי, וחלקם, לדבריו, על הרף הפלילי לכאורה. קרן ציין במכתבו שהוא מודע לאפשרות שיפוטר בעקבות המכתבים הללו. בעקבות חשיפת הפרשיות זומן קרן לוועדת המכרזים, שאמורה הייתה לקבוע מי מבין עובדי בית העלמין יקבל תקן ויישאר בעבודה, ומי יזומן לשימוע ויפוטר. קרן, שבעבר כבר קיבל מעמד של חושף שחיתות ממשרד מבקר המדינה, פנה למבקר המדינה כדי לבדוק את הכוונה לפטרו, לדבריו בשל "חשיפת פרשיית שחיתות חמורה".

"דיווחתי בזמן אמת"

בפרשה החמורה ביותר שנחשפה במכתבו של קרן יש טענה לביצוע ברית מילה בנפטר ללא ידיעת המשפחה. "התקנות מחייבות לידע את משפחת הנפטר ולקבל את הסכמתה בכתב לביצוע ברית המילה, מאחר שזו פרוצדורה כירורגית לכל דבר ועניין, וצריכה להתבצע על ידי מוהל מוסמך בלבד", כתב קרן.
"בתאריך.... בוצעה ברית מילה לנפטר ללא ידיעת המשפחה וללא הסכמתה. ברית המילה בוצעה באישורו של הממונה על בית העלמין (השם שמור במערכת, א.ד), שדרש ממתנדב לבצע את ברית המילה. כל המכותבים צריכים לתת את הדעת על כך".
במכתב מוסיף קרן כי יש עובדים הנוהגים להדפיס כרטיס נוכחות בבוקר, לצאת לעיסוקיהם האישיים ולהגיע בהמשך לעבודה, לפי הצורך. לדבריו, הדבר הפך לנורמה, מבלי שביציאה ל'סידורים', אותם עובדים מחתימים כרטיס. "החומרה במעשים מן הסוג הזה שבו עשו העובדים, אינה נעוצה בהיזק כספי ואף לא בחוסר ממון בקופת המדינה, אלה המעילה באמון הכרוכה במעשים אלה", כותב קרן.
עוד ציין במכתבו מעשים שיכולים להיחשב כהפרת תקנות לכריית קבר, הפרת נהלים בטהרת הנפטרים, גביית כספים ממשפחות אבלות. לטענתו, יש לו רשימה מסודרת של המשפחות וסכומי כסף. לטענתו, בסיום כל הלוויה, בקודים מוסכמים מראש, מקבלים כספים ('טיפים', בלשון מכובסת).

2 צפייה בגלריה
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה
"חקירת התלונה נמשכת". בית העלמין החדש של נהריה
(צילום: נחום סגל)

"יש לי רשימה מסודרת של משפחות האבלות כולל מספרי טלפון נייד וכתובות שלהם, של עובדים המגיעים לנחום אבלים, נותנים דרשות על מנת לקבל עוד תשלום וגם מבטיחים להם לקיים את טקסי יום השבוע והחודש ביום גילוי המצבה. תוכנית הכל כלול! מדובר בסכומי כסף מצטברים של אלפי שקלים בחודש שמחולק בין שני העובדים", נכתב בתלונה למשרד הדתות והמועצה הדתית.

מכתב למבקר המדינה

לטענת קרן, הממונה על המועצה הדתית, אבי בלושטיין, לא טיפל בתלונות שלו כפי שהיה צריך, לטענתו. קרן, כאמור, נפסל בוועדת המכרזים, ובעקבות כך כתב מכתב חריף למבקר המדינה בתאריך 26 לינואר, וצירף לתלונתו את המכתב שכתב למשרד הדתות ולמועצה הדתית בנהריה.
"אין לי ספק כי מדובר ב'חיסול ממוקד', בשל התלונות שהגשתי על ההתנהלות הכושלת של המועצה הדתית והעומד בראשה, אברהם בלושטיין, שהתנקם בי בכוונה תחילה", כתב קרן. "הוא פרסם מספר ימים לפני קבלת המכתב מוועדת המכרזים לכל מיני גורמים כי נפסלה מועמדותי לתפקיד עובד בית העלמין. לאחר בחינת כלל נסיבות העניין, ובשים לב לסמיכות הזמנים בין מועד הגשת התלונות למשטרה ו/או לכל המכותבים, ובין המועד שבו נשלחה ההחלטה של וועדת המכרזים, שפסלה את מועמדותי במכרז, נראה שיש קשר סיבתי לכאורה המתקבל על הדעת בין חשיפת מעשי השחיתות על ידי (המתלונן) לבין פסילתי במכרז, מה שמוביל להליך זימון לשימוע לפני פיטורים".
גירסתו של קרן מקבלת חיזוק בדברים שאמר מנהל בית העלמין לשעבר, אבי לוי, שסיפר לאחרונה לאתר "זמן ישראל", כי בעבר הופעלו עליו לחצים לאשר בריתות מילה לנפטרים ללא אישור המשפחות, ואמרו לו "תעלים עין, אנחנו אנשי הלכה. מותר לנו", אולם הוא סירב לפעול בניגוד לנהלים.

"אז למי להאמין?"

הממונה על המועצה הדתית, אבי בלושטיין, דחה על הסף את הטענות נגד תפקוד בית העלמין, וציין כי הוא אינו מאמין למתלונן. בלושטיין: "כל הפרשה מקורה בעובד שפוטר ורוצה לחזור, ומפעיל עובדים שעבדו איתו, בהם אביטל קרן, כדי לחבל בעבודת בית העלמין".
בנוגע לברית המילה אמר בלושטיין כי מנהל בית העלמין וכל יתר העובדים שהיו שם טענו כי לא היו דברים מעולם. "אני מכיר את אביטל (העובד שהתלונן), הבחור הזה עבר שימועים אצל כל ראשי המועצות הדתיות בנהריה, עבר 3-4 שימועים.

קראו גם:

"אז למי להאמין, לאביטל או לאחראי על בית העלמין?. תבדוק, הוא העליל עליו כי הוא הבין שהוא מועמד לפיטורים, בגלל עבודתו ולא בגלל שום דבר אחר. אז הוא הוציא מכתבים כאלו, אתה לא מכיר את השיטה הזו? לקחו את המשפחה להגיש תלונה במשטרה, והיא צריכה לבדוק. בסדר גמור, שיבדקו. נראה מה יהיו התוצאות. תזכור מה אני אומר לך, אני מכיר את שניהם, ומאמין למנהל בית העלמין ולא לאביטל".
אחראי בית העלמין לא הגיב עד למועד פרסום הידיעה.