המסעדות האלו התחילו בקטן והפכו למיתולוגיות, לנכסי צאן של הקולינריה בחיפה. כולם מכירים את השמות שלהם, אבל מעטים יודעים את הסיפור מאחורי השמות. בדקנו ומצאנו כמה הפתעות מאחורי שמות המסעדות ובתי הקפה המוכרים ביותר בחיפה.
שווארמה אמיל
מוכר הסחלב מהוואדי
אחת השווארמות הטובות בישראל נמצאת בוואדי ניסנאס, ועונה לשם שווארמה אמיל.
מי הוא אמיל? אמיל חורי היה מוכר סחלב לפועלים בעיר בשנות ה-60. כל בוקר בשעה 7:00 היה מכין עבורם סחלב. בשנת 1966 צעד אמיל לעבר נמל חיפה ופגש במקרה ימאי טורקי שהגיע לחיפה באחת האוניות. השיחה התגלגלה וימאי הטורקי חשף בפני אמיל חורי את הסוד להכנת השווארמה הטובה בעולם. אמיל קלט מהר, זנח את עסקי הסחלב, ועשה הסבה מהירה למכירת שווארמה. השאר היסטוריה.
אמיל חורי נפטר לפני שנים, ובנותיו ירשו את העסק. חתנו קייסר זוכר כיצד אמיל היה מגלגל ביד את השיפודים ששינו את עולם המזון המהיר בחיפה ובישראל.
יוּנק גלידה
מגלידה לקבבים
כשאומרים מסעדה רומנית בחיפה, ישר קופץ שמה של מסעדת "יונק – גלידה". מה הקשר בין יוּנק, גלידה וקבב רומני?
בשנת 1948 פתח יונק מילשטיין מסעדה ברחוב קיבוץ גלויות בעיר. בראשית הדרך המסעדה התחילה כמפעל לייצור גלידות, ומכאן מקור השם. בהמשך החליט יונק לזנוח את ייצור הגלידה והעמיק את פיתוח המסעדה שתהפוך למוסד קולינרי וסמל לאוכל הרומני בישראל. מאז 1948 ועד היום מציעים במסעדה את מיטב מאכלי המטבח הרומני ובשרים על האש, סטייקים (עם הרבה שום) וקבבים אגדיים. ושמה של המסעדה נשאר יונק גלידה.
שווארמה חאזן - פורד
האבא והמייסד
השווארמה המפורסמת בישראל נפתחה בדרך יפו בשנת 1981 ונקראה: "שווארמה חאזן – פורד". חאזן על שמו של מייסד המקום, נביל חאזן. פורד בגלל המתחם בו פעלה חברת פורד ברחוב סוכנויות הרכב והמוסכים של חיפה.
בדור חאזן מספרת: "אני דור שני בעסק. אני אישתו של הבן של נביל חאזן. הכל התחיל בדוכן קטן ברחוב יפו 140 שאז היה בתוך סוכנות פורד. נביל ואישתו גרו בחיפה. לנביל בן אחד ושתי בנות שהמשיכו את העסק. היום כבר יש כמה שווארמות שעושות שימוש בשם חאזן אבל אנחנו המקוריים, שווארמה חאזן – פורד".
מסעדת מצה
להנציח את אבא
מה הקשר של מצה לאחת המסעדות המפורסמות בחיפה? בעל המסעדה ח'אלד עדווי פתח את המסעדה המקורית במתחם תחנת הדלק בשנות ה-70. בהמשך ח'אלד עזב את המקום כדי לפתוח את מסעדת "שימי ועלי".
אחרי שעזב ורצה לפתוח שוב מסעדה באותו מקום בשנות ה-80, בעל המקום התנה את פתיחת המסעדה בכך שהיא תיקרא על שם אביו, ניסים מצה ז"ל. מצה היה אדם המצוי בפוליטיקה ומכרו של ראש העיר אבא חושי, ומשפחתו ביקשה להנציחו בשם המסעדה. משפחת עדווי הסכימה, וכך גם אחרי מותו של חאלד, בני ממשיכים בניהול מסעדה על שמו של מצה, מסעדה שהפכה לאחת הטובות והמוכרות בעיר.
קפה גרג וביגה
הבעלים שעבר לארה"ב
רשת בתי הקפה גרג, רשת הקפה השלישית בגודלה בישראל, החלה את דרכה בחיפה. הבעלים של הרשת, יאיר מלכה, חיפאי: "לבית הקפה הראשון קראו 'קפה גרג – קפה מאוד'. למה גרג? כי הבעלים הראשון היה גרג וולף, יהודי אמריקאי שמכר לנו את העסק, ונסע לארה"ב בגלל לימודי הרפואה של אשתו. התחלנו את דרכנו בחיפה בשנת 1992, וצמחנו ל-100 סניפים".
בבעלות קבוצת קפה גרג גם רשת בתי הקפה והמאפים BIGA.
מלכה: "BIGA זה לחם מחמצת באיטלקית. רם בן דוד, השותף בקבוצה, בחר את השם, ורצנו איתו. מאז שפתחנו את הסניף הראשון של ביגה בשנת 1999, גדלנו ל-40 סניפים".
שם נוסף וחדש בקבוצת גרג הוא "חומוס ברכה". מלכה: "זה השם הכי חשוב. פתחנו לפני כשבועיים את חומוס ברכה ברחוב אוסקר שינדלר ובגרנד קניון, וברכה היא אמא שלי".
מסעדת מקסים
איזה רעיון מקסים
מסעדת מקסים מוכרת היטב לכל חיפאי שאכל בה או שנתקל בה בדרך לים ולפארק הכט. מי היה מקסים? אז זהו, שלא לא מדובר באדם כזה או אחר, אלא ברעיון ומיזם שהחברים בו החליטו שהוא פשוט מקסים.
טוני מטר, בנו של סלים מטר: "לפני כ-60 שנה חברו יחד מספר חברים טובים. יהודים וערבים. שבתאי תייר (יהודי), וסלים מטר (נוצרי). הם הגו רעיון של שותפות. המקום נרכש ב-1964, ונפתח שנה לאחר מכן. אנחנו דור שלישי לשותפות הזו. למה נקרא המקום מקסים? כי הם חשבו שהרעיון מקסים, והשותפות היא דבר מקסים. מאז ועד היום אנחנו עובדים וממשיכים את אותו רעיון".
השותפות היהודית ערבית במסעדת מקסים עמדה במבחנים ויכלה להם, ביניהם מלחמות ופיגוע רצחני בלב המסעדה.
קונדיטוריה שני
הסיפור של שוני
לפני 55 שנה עלה ארצה אלכסנדר אינגלנדר, שנקרא בפי חבריו שוני. העולה החדש מאוסטריה רצה להקים קונדיטוריה כמו באירופה, ובשנת 1964 החלום הפך למציאות והוא פתח קונדיטוריה ברחוב העצמאות בחיפה. שוני נשמע לו פחות מתאים, והשם עליו החליט הוא "שני". מאז פועלת הקונדיטוריה של שוני עם 9 סניפים ברחבי הארץ ומפעל ייצור, והפכה לסמל קולינרי חיפאי. והכל בזכות שוני.
מסעדת דולפין
לא קשור לצומת
אחת ממסעדות הדגים המיתולוגיות של חיפה היא ללא ספק מסעדת דולפין בבת גלים. על בחירת השם מספרים הבעלים והשף במסעדה, איציק חנוך, ואשתו אילנה, המנהלת: "המסעדה נפתחה בשנות ה-70. אבא, חיים חנוך, היה איש ים. הוא הפליג בצי הסוחר והוא חשב על השם דולפין. אין קשר לצומת דולפין כמו שחושבים, הוא פשוט אהב את השם".
יאן יאן
פריחה ושגשוג
אחת המסעדות האסייתיות המיתולוגיות בחיפה היא מסעדת יאן יאן. סי פונג, בעלת המסעדה, מסבירה כיצד התגלגל השם לשמו הנוכחי.
פונג: "המסעדה המקורית נקראה קאו לונג האוס. בהמשך נקראה "סין–סין". המשמעות היא שגשוג ופריחה בשפה הסינית. אנחנו רכשנו את המסעדה ב-1984 וירשנו גם את השם סין-סין".
בשנת 1998 החלפנו לשם "יאן יאן". זו למעשה אותה משמעות בקנטונית לפריחה ושגשוג, כאשר במחוזות אחרים בסין אומרים סין–סין. לא רצינו שיקשרו את שם המסעדה למילה באנגלית חטאים (SIN). מאז הכל פורח ומשגשג".
קראו גם: >>