חיזבאללה מאיים כי יפגע בחיפה כפי שפגע בקרית שמונה. נפילות הטילים בעיר והכטב"ם שפגע בבסיס גולני מלמדים כי לארגון הטרור שספג מכה קשה, יש עדיין יכולות מבצעיות ואמצעי לחימה שמסוגלים לחדור את מערכות ההגנה של ישראל.
בתקיפות האחרונות, כדוגמת זו שפגעה וגרמה להרג החיילים בבא"ח גולני ליד בנימינה, חיזבאללה עשה שימוש בכטב"ם מסוג "ציאד 107". זהו כטב"ם נפץ המיוצר באירן ובלבנון, קטן ועל כן קשה לגילוי. בנוסף לקושי לאתר את הכטב"ם, בחיזבאללה שיגרו במקביל אליו כטב"מים נוספים ומטח רקטות כדי לשבש את מערכי הגילוי.
כטב"ם נוסף בו עושה שימוש חיזבאללה בשנתיים האחרונות שנקרא "חסן", ולטענתו הצליח במספר מקרים לעבור את מערכותה מכ"ם הישראלי, ומאחר וטס לאט מטוסי קרב מתקשים לפגוע בו. באחד המקרים נטען כי הכטב"ם השלים סיור של 40 דקות בשמי ישראל וטס 70 קילומטר וחזר ללא פגיעה לבסיסו.
לעדכונים שוטפים והתראות פיקוד העורף בחיפה והקריות הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ השקטה שלנו >> https://bit.ly/47yENVa
כמו באוקראינה
סא"ל במיל ירון חנן, מומחה לניהול סיכונים ומצבי חירום, התריע בתחילת המלחמה כי הכטב"מים יהיו עניין משמעותי שיש להפנות משאבים לטפל בו.
חנן: "גם אם זה היה ידוע והתרענו על כך מאז תחילת המלחמה, היום רוב הציבור כבר הפנים שאין הגנה אווירית הרמטית. היו, כולל בחיפה והקריות, מספר נפילות של רקטות עם ראש קרבי של עשרות טונות חומר נפץ, וכמובן שהיו כלי טייס תוקפים ומודיעיניים בלתי מאוישים שמכונים אצלנו כטב"מים".
לדברי חנן, הרקטות ברובן משוגרות כלפי מעלה בצורה בליסטית ולכן קל יותר לזהותן במערכות המכ"מ. בניגוד אליהן, הכטב"ם מופעל מרחוק על ידי מטיס שמכוון אותו לטיסה בגבהים שונים. הכטב"ם מסוגל לטוס נמוך ולנצל היטב את תוואי השטח באזור הררי באזורי העיוורון של מערך הזיהוי וכך לנסות להתחמק מגילוי מוקדם. כמו כן זהו כלי איטי יחסית ודווקא בגלל זה הוא מציב עוד אתגר מורכב יותר על מנת להפילו.
קראו עוד:
נראה כי צה"ל השתכלל במידת מה בחודשים החולפים ביכולת הגילוי והיירוט של כטב"מים, אך באיחור רב. עד תחילת המלחמה הנוכחית יירוט כטב"מים קיבל תיעדוף נמוך יותר במשאבים ובפיתוח מענים טכנולוגיים.
"גם כשכל העולם ראה את אופן ההפעלה המסיבי של כטב"מים באוקראינה משני הצדדים, עדיין למיטב הבנתי "לא נפל מספיק האסימון" להבין שעולם הכטב"מים, ובמיוחד אלה של הטווחים הקרובים, יהווה אתגר הרבה יותר משמעותי עבורנו מכפי שחזו חלק גדול ממקבלי ההחלטות במפא"ת ובחיל האוויר", טוען חנן.
"התפיסה היתה שכלי הטייס הללו שפותחו על ידי האיראנים אינם איום אסטרטגי עבורנו בהשוואה לנשק בליסטי שאכן הוא קטלני בהרבה. גם אם לא מדובר במערכת נשק אסטרטגית הנושאת הרבה חומר נפץ בהשוואה לטילים, עדיין ראינו למשל באוקראינה כי לכטב"מים תוקפים יש יכולות לגרום נזקים, פגיעות בנפש וכמובן נזק מוראלי. האוקראינים התעשתו מאד מהר למדו זאת די מהר הן ביכולת ההגנה והן בצד ההתקפי".
"אמנם אוקראינה מדינה שטוחה יחסית מבחינה טופוגרפית וזה מקל על הזיהוי המוקדם של כטב"מים, אבל כפי שהם סיפרו לי בהדרכות שהעברתי לגורמים שם כמה חודשים לפני 7 באוקטובר, הם לקחו את האיום הזה בשיא הרצינות, ולאחר שספגו לא מעט נזקים לתשתיות חיוניות ובנייני מגורים כולל הרוגים, הם נערכו לא רע במספר אמצעים לגילוי, יירוט ומתקפת נגד, כולל כטב"מים שהם שיגרו למוסקבה".
אתגר הכטב"ם
לדברי חנן, באיחור אך מתוך הבנת המציאות החדשה, בוחנים כיום במפא"ת טכנולוגיות זיהוי ויירוט כטב"מים, בחלקם אמצעים חדשניים לזיהוי מהיר של חדירה, שאינם בהכרח תלויי מכ"ם וחלקם אמצעים ישנים וזולים יותר, בעיקר ליירוט שיש להם יתרון לא רע מול כלי טייס איטיים יותר.
"החיזבאללה וגם האיראנים ושלוחיהם הצליחו ללמוד עם השנים, ובמיוחד מאז תחילת המלחמה, היכן החולשות של מערכת ההגנה האווירית שלנו. באמצעות ניסוי וטעייה הם שלחו אלינו בעבר כטב"מים מסוגים שונים לאסדת הגז, למפרץ חיפה לאתרים בדרום ועוד וכך למדו כיצד הם התגלו ויורטו, או מתי לא הצלחנו לזהות אותם.
"כמו כן יכולות ההטסה של כטב"מים עויינים מאד השתפרו ורמת המטיסים שלהם כיום די גבוהה. ראינו זאת לצערנו באירוע האחרון בפגיעה בבסיס הטירונים ממזרח לבנימינה שמצביעה על רמת הטעייה ורמת הטסה מאד גבוהה והפעם לצערי הם בהחלט זוקפים לזכותם הצלחה משמעותית יותר".
חנן נאלץ להודות כי מפת היעדים הצבאיים שחשף האוייב כוללת אצלם את מרבית האתרים הרלבנטיים שלנו ומבחינה מודיעינית וטכנולוגית אין להם בעיה לכוון את האמצעים הללו ולנסות לפגוע בכל אתר שהם רוצים, למרות ניסיונות השיבוש שישראל מפעילה. "בפועל לרוב הם נכשלים בכך לשמחתנו, אבל ברור שלאחר הרבה ניסיונות, הסבירות להצלחה שלהם בכל זאת קיימת, כפי שראינו פעמים בודדות ובמיוחד באירוע הפגיעה בבסיס האימונים של גולני ובריכוזי צבא בצפון".
מצד שני כמובן שגם צה"ל וגופי הפיתוח שלנו הם גופים שלומדים היטב את יכולות האויב המשתפרות ומזהים את היתרונות והחסרונות בשני הצדדים ומכינים לכך כל הזמן מענה יותר משופר מבחינה מבצעית וטכנולוגית.
"זהו קרב מוחות בלתי נגמר והוא מתרחש בכל קונפליקט צבאי בעולם", אומר חנן, "אין ספק שמול המתקפות הרבות שאנו חווים בכל האמצעים הבליסטיים והמוטסים, אין עוד צבא בעולם שמצליח יפה כל כך הן במתן אתראה מוקדמת והן ביירוט מרשים של רוב מוחלט של הטילים והכטב"מים שמשוגרים לכאן".
מה הציבור יכול לעשות?
לאור כל זאת, חנן מציע לציבור לשמור על חוסן גבוה, אין סיבה ריאלית להיכנס לחרדות מוגזמות, אך חשוב להיות יותר ערניים, לא להסתובב במקומות לא מוגנים, למנוע התקהלויות שאפשר לוותר עליהן עכשיו, בעת אזעקה לדעת היכן ולאן להיכנס לכל מרחב מוגן בקרבת מקום וכמובן לא לעמוד במרפסות או מול החלונות כדי לצלם יירוטים.
חנן: "זה לא מופע זיקוקים, כבר הבנו שזהו "מופע" אחר שעלול להיות גם מאד מסוכן אם לא מקפידים על הוראות פיקוד העורף", מדגיש חנן, "כבר ראינו כמה ישראלים ניצלו בוודאות בזכות המשמעת האזרחית והכניסה המהירה למרחבים מוגנים כשיש אזעקה. גם המשמעת האזרחית שלנו היא סוג של מענה מעולה להכשלת כוונות הזדון של האויב".
מה עכשיו? "החיזבאללה מתחיל להתעשת ולהשיב בתגובות שנועדו להתיש גם אותנו, למרות המכות החזקות שחטפו ועדיין חוטפים בלבנון. לא ברור מה הכוונה האסטרטגית שלהם. לתפיסתם הירי והשיגורים לחיפה, הרצליה ובסיסים צבאיים יכולים גם לחזק את הצד שלהם כמנוף במו"מ עתידי להפסקת אש וזה גם משרת אותם במלחמת התשה ארוכה", מסכם חנן, "וזה גם משרת אותם במלחמת התשה ארוכה. לכן אנחנו חייבים לפגוע כמה שיותר ביכולות השיגור שלהם ולהפחית כך את הסכנה והפגיעה בעורף, או להגביר את ההרתעה על ידי פגיעה קשה בנכסים ומפקדים שחשובים לחיזבאללה".