המשרד להגנת הסביבה מפרסם (רביעי) את מרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2022 של 572 המפעלים הגדולים בישראל.
הדוח בוחן את פליטות המפעלים לאוויר, לים ולקרקע, מפרט את החומרים שנפלטו לאוויר, ועורך השוואה לפליטות בשנים קודמות.
במשרד מציינים כי על פי הדוח ניתן לראות כיצד יישום חוק אוויר נקי הוביל לירידה ברמת הפליטות של חומרים מזהמים בישראל, כך שהגיעו לרמת של הפליטות התעשייה האירופית.
על פי הדוח, נרשמה הפחתה של עשרות אחוזים בפליטת מזהמים בעשור האחרון. ועדיין, נרשמה עלייה בפליטת פחמן דוח חמצני מתחנות כוח, ועל חלקה הגדול של חברת חשמל בקטגוריה זו. במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי קצב ייצור החשמל גדול מקצב המעבר לאנרגיות מתחדשות ונקיות.
דוח המפל"ס מגלם גם את המשמעויות הכספיות כתוצאה מהפליטות של המפעלים, ועלו הסתכמו בשנת 2022 ב-14 מיליארד שקלים, מתוכן 8.5 מיליארד מפליטת גזי חממה. זו עלייה של 1.6% בהשוואה לשנה קודמת.
מגמה חיובית במפרץ
על פי דוח המרשם במפרץ חיפה התרחשו הפחתות מצטברות בפליטת חומרים מזהמים לאוויר של 57% עד 95% משנת 2012. הפחתות אלו הושגו, על פי המשרד להגנת הסביבה, בעיקר בעקבות יישום התוכנית הלאומית להפחתת סיכונים במפרץ חיפה (2015 עד 2020) וכן פעולות אסדרה ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה.
עוד צויין כי ב-NMVOC נרשמה הפחתה מצטברת של 88% בפליטות לאוויר משנת 2012 והפחתה של 7% בשנת 2022, הנובעת מהפחתות במפעל גדיב וסגירת מפעל שמן תעשיות שמנים.
בחלקיקי PM10 חלה עלייה של 15% בשנתיים האחרונות ומקורה בתחנת הכוח חיפה. כמות הפליטה עדיין נמוכה מהפליטות שהיו בשנים 2012 עד 2018.
בתחמוצות חנקן חלה בשנתיים האחרונות הפחתה של 21% בעקבות הפחתות בתחנת הכוח חיפה, כרמל אולפינים, בז"ן וגדיב.
בחומרים מסרטנים חלה הפחתה של 23% בשנת 2022 בעקבות הפחתות בתחנת הכוח חיפה ובבז"ן (צמצום דליפות מרכיבי ציוד).
בזן: מהפך במפרץ
בקבוצת בזן מברכים על דו״ח המפל״ס וטוענים כי הוא מעיד על פעילות יעילה וממושכת של הקבוצ הלהפחתת פליטות.
קבוצת בזן: ״דו"ח המפלס מוכיח את מה שבזן טוענת מזה תקופה ארוכה – השקעותיה באיכות הסביבה הביאו למהפך במפרץ חיפה. האמירה הזו מגובה בנתוני המשרד להגנת הסביבה. הדו"ח מהדהד את נתוני בזן המציגים הפחתה בפליטות של עד 95% ובהשוואה בין אזורי התעשייה השונים ברחבי ישראל ניכר כי מפרץ חיפה הוא אחד המתחמים הנקיים ביותר בישראל, בניגוד מוחלט לתפיסה המקובלת בציבור".
קראו עוד:
מה לא נמצא בדוח
באיגוד ערים אזור מפרץ חיפה הגיבו לדוח המפל"ס, וקוראים למשרד להגנת הסביבה להוריד את המשקפיים הוורדים.
האיגוד: "דו"ח מפל"ס מתפרסם באותן שעות בהן נצפים ערכים גבוהים של החומר המסרטן בנזן סביב מתחם בז"ן. חשוב להדגיש, כי דיווחי הפליטות המהווים בסיס לדו"ח נמסרים על-ידי המפעלים עצמם, בעוד שבשעות אלה ממש האיגוד מודד פליטות בערכים חריגים, הנובעות מתקלה בצינור בנזן ופעולות תחזוקה שננקטו בעקבותיה – אשר אינן נכללות בדו"ח".
עוד מוסיפים באיגוד כי "מדו"ח המפל"ס עולה, כי מרבית הירידה במזהמים בעשור האחרון נובעת ממעבר המפעלים לשימוש בגז במקום מזוט. מאז, נזקפת הירידה בפליטות לזכות סגירת מפעלים ובדו"ח הנוכחי ספציפית למפעל שמן, אחד מהמפעלים המזהמים במפרץ חיפה. עובדה זו, מוכיחה ביתר שאת, כי הדרך היחידה למגר את מפגעי זיהום האוויר בלב מטרופולין חיפה היא סגירת מפעלי הזיקוק - ויפה שעה אחת קודם."
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "נתוני המפל"ס, מרשם הפליטות לסביבה, מוסיפים להיות כלי מרכזי עבור הציבור, הארגונים הסביבתיים והמשרד, המאפשר לקבל תמונת מצב מפורטת בשקיפות מלאה על הזיהום הסביבתי.
"האופן שבו המשרד יישם את חוק אוויר נקי בעשור האחרון בא לידי ביטוי במפל"ס ומראה ירידה לאורך שנים בפליטות המזהמים לאוויר מהתעשייה בישראל, כך שהן הגיעו לרמה של פליטות התעשייה האירופית.
"את אותה העבודה שהמשרד ביצע באמצעות חוק אוויר נקי – בכוונתנו לעשות גם בהפחתת פליטות גזי חממה, באמצעות חוק האקלים, עם יעדי הפחתה המעוגנים בחקיקה, שייצר מחויבות של כלל משרדי הממשלה להוביל את ישראל למשק מאופס פליטות. דוח המפל"ס אף מראה שיש עוד עבודה סביבתית רבה במעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות, במניעת שריפות פסולת ובהגברת מיחזור הפסולת, והמשרד ממשיך לפעול ביתר שאת בכיוונים אלה, ולהתוות את הכיוון ביחד עם הממשלה כולה".
מנקים את מפרץ חיפה: "הדו"ח מציג הפחתה קלה בפליטות מזהמים במפרץ חיפה כשאת מרביתה יש לזקוף שוב לסגירת מפעל. למעשה, עיקר ההפחתה בזיהום האוויר במפרץ לאורך השנים, נובעת מהמעבר לשימוש בגז מחצבים וסגירת מפעלים מזהמים דוגמת חיפה כימיקלים, שב"ח במתחם בז"ן וכעת מפעל שמן.
"לצד ההפחתה, חשוב לזכור כי על אף שכמות הפליטות המדווחת כיום במפרץ חיפה נמוכה מזו המדווחת באיזורים אחרים בארץ, השפעתה קשה יותר וזאת בשל קירבתה הפיזית ומיידית של התעשייה המזהמת לריכוזי אוכלוסייה ונתוני הטופוגרפיה והאקלים המקשים על פיזור המזהמים.
"המבנה הטופוגרפי המיוחד של חיפה, רכס הכרמל המרומם מעל מפרץ בו מרוכזים מרבית מקורות הפליטה וגבעות ממזרח ומצפון המקיפים את עמק זבולון והמפרץ, פועלים כמכשול המקשה על פיזור המזהמים. מצב זה ועמו הקרבה לים, יוצרים תנאים להיווצרות אינוורסיה אשר "כולאת" את החלקיקים שמצטברים בסמוך לקרקע. הדרך היחידה למגר את הזיהום במפרץ חיפה ולהבריא את המטרופולין, היא סגירת מפעלים".