בטכס חגיגי במעמד ראש העיר חיפה עינת קליש התקיים אירוע יקירי העיר חיפה. באירוע השתתפו גם בני משפחות ויקירי עיר קודמים, שסייעו בחלוקת האותות ל-12 יקירי העיר לשנת 2021.
יקירי העיר שנבחרו הם: ד״ר אמנון רופא, עו״ד יוסף גילאור, דוד גיא, הרב פרופ׳ דניאל הרשקוביץ, מר עיסא חורי, גב׳ אגנס שחאדה, מר משה מנו, פרופ׳ ניצה בן דב, ד״ר יצחק הירש, ד״ר אישטו קבדה, עו״ס דוד אולמן והרב דוד מצגר.
אישים אלו נבחרו בשל עשייתם הייחודית ופורצת הדרך בשלל תחומים: בחינוך, בתרבות, באקדמיה, בספורט, בתרומה לקהילה ובבניין העיר.
קראו גם:
הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ
נציב שירות המדינה ורב שכונת אחוזה בחיפה. כיהן בעבר כדיקן הפקולטה למתמטיקה בטכניון, יו"ר הסגל האקדמי של הטכניון, דיקן היחידה ללימודי המשך בלימודי חוץ של הטכניון, יו"ר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח, נשיא אוניברסיטת בר-אילן, חבר כנסת ושר המדע והטכנולוגיה.
לצד עיסוקיו האקדמיים והממלכתיים ממלא פרופ' הרשקוביץ שורה ארוכה של תפקידים ציבוריים, בין היתר כחבר בחבר הנאמנים של מוסדות אקדמאיים רבים, חבר מועצת ההסכמה של לשכת המבקרים הפנימים בישראל, חבר בפורום לאחריות לאומית, חבר במועצת החוקה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, חבר בוועדת ההיגוי העליונה ללימודי מדע וטכנולוגיה של מערכת החינוך, ונמנה עם מנסחי אמנת כנרת השואפת ליצור מכנה משותף לזרמים והמחנות השונים בציבור היהודי. על כל אלה ועוד זכה להוקרה מרובה בארץ ובעולם וקיבל בין היתר את פרס לנדאו למחקר, מגן נגיד רוטרי לסובלנות ועמית כבוד למחקר של ביה"ס הגבוה לטכנולוגיה בירושלים.
הרב פרופ' הרשקוביץ שימש בשורה של תפקידים ציבוריים ב-13 השנים האחרונות: שר המדע והטכנולוגיה, נשיא אוניברסיטת בר-אילן, יו"ר המועצה למחקר ופיתוח ומזה ארבע וחצי שנים הוא משמש כנציב שירות המדינה.
"חיפה בשבילי היא הכל. עיר מולדתי, מעולם לא עברתי דירה. אני נוסע מדי יום מביתי בחיפה למקום העבודה ויש ימים שאני נמצא שעות ארוכות על הכביש, נראה לי שזו הוכחה טובה עד כמה חיפה חשובה לי, אני לא מוכן לעזוב אותה. חיפה היא מרכז חיי וקשה לי לחשוב על כבוד גדול מזה מאשר לקבל את התואר יקיר העיר".
הרב דוד מצגר
עסק שנים רבות בחינוך ומילא מגוון תפקידים בתחום: מורה, סגן מנהל, מנהל בי"ס, מנהל מכללה ומפקח על בתי הספר. על פעילותו הענפה בתחום החינוך קיבל "פרס חינוך" מאת השר אהרון ידלין.
מצגר כיהן כמנכ"ל המועצה הדתית במשך 26 שנים ובמסגרת תפקידו דאג לטפח קשר הדוק בין מנהיגי הדתות ולאחד בין מגזרי האוכלוסייה השונים בחיפה.
מצגר שימש כיו"ר "אשכול" המועצות הדתיות בחיפה והאזור והינו חבר בהנהלת עמותות השתלמות לציבור העובדים המנהלי והאקדמי, מח"ר.
במהלך השריפה שפרצה בשנת 2016 בחיפה, הקים משלחת רחבה של מנהיגים מכל הדתות אשר ערכה סיורים בשכונות והציע סיוע למאות משפחות שאת חלקן הוא מלווה עד היום.
הרב מצגר הקים בחגים "במות שמחה" לציבור הדתי בחיפה, סייע להקמה ושיפוץ בתי כנסת ומקוואות, ארגן סדרי פסח שכונתיים ובמהלך מגפת הקורונה עזר למשפחות רבות בחלוקת מזון וציוד נוסף לו הם נזקקו.
מצגר כתב, ערך והוציא לאור את בטאון המועצה הדתית ובנוסף, יזם "שבתות חזנות" וקונצרטים בחיפה במטרה להפיץ את השירה והמוסיקה היהודית.
"לקבל את תואר יקיר העיר זו הרגשה נעימה. בילדותי בחיפה הייתי הולך לקורסים וחוגים וכל תעודה שהבאתי, אימי ז"ל הייתה אומרת שהיא שמחה בה. אני בטוח שהיא שמחה גם עכשיו כשקיבלתי את יקיר העיר. הפירוש של השם של העיר חיפה זה חוף יפה, אבל חיפה היא לא רק חוף יפה, היא גם נוף יפה וגם נוף אנושי יפה. יש לנו נוף אנושי מקסים בחיפה, יש פה שבט אחים גם יחד, שבט אחים של כל העדות".
פרופ' ניצה בן דב
כלת פרס ישראל לחקר הספרות העברית והכללית לשנת 2021, חברת הסגל האקדמי בחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה, כיהנה כעורכת הראשית של הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה ויו"ר הערוץ האקדמי.
פרופ' בן דב, הקימה שתי תכניות לתארים מתקדמים ועמדה בראשן: נשים ומגדר ולימודי תרבות והובילה את סדרת ההרצאות "בדרכן". שמה של פרופ' בן דב, הולך לפניה כמרצה נערצת שאולמות השיעורים שלה גדושים בתלמידות ותלמידים שמגיעים אף מפקולטות אחרות.
תהילתה באה לא רק בזכות ההוראה מלאת ההשראה אלא גם בזכות היחס האנושי והאישי אותו היא מעניקה לכל תלמידה ותלמיד, שעם רבים מהם היא שומרת על קשר קרוב לאורך שנים. בתיאטרון חיפה הקימה פרופ' בן דב את הקברט הספרותי שהפך מודל חיקוי ליוזמות דומות ברחבי הארץ ונמנית על יוזמי פרויקט "דרך השיר", במסגרתו נתלו ברחבי העיר התחתית בחיפה טקסטים מאוירים של שירים עבריים מתורגמים לערבית.
"כמו ילדה מאומצת שלפעמים חשים כלפיה אחריות אף יותר מאשר לילד ביולוגי, כך חשתי תמיד, רמת־גנית שכמוני, כלפי עירי המאומצת והמאמצת חיפה, שבה אני חיה כבר 35 שנה. ממסעותיי בארץ ומחוצה לה אני תמיד שָבָה אליה בשמחה ובהתרגשות כי היא ביתי, ואני מעדיפה אותה על כל עיר אחרת בעולם. את לימודי הדוקטורט שלנו, שלי ושל יוסי בעלי, עשינו בברקלי שבקליפורניה, עיר אוניברסיטאית הקרובה לסן פרנציסקו, הנחשבת לַעיר היפה ביותר בארה"ב. תמיד אמר לי יוסי, חיפאי מלידה, שחיפה לא פחות יפה. עד שלא באתי לגור בה לא האמנתי. משבאתי לגור בה אין יום שאני לא מגלה את פינות החמד האינסופיות שלה. היא ותושביה אציליים, תרבותיים, אדיבים ושוחרי טוב. את הורי, אף שלא היו חיפאים, קברתי באדמתה, וגם לי ולבעלי יש חלקת קבר לידם בחיפה.
"שלושת ילדינו למדו בבית הספר הריאלי העברי בחיפה, שיוסי בעלי, גם הוא בוגר הריאלי, מכהן בשנים האחרונות כמנהלו. אחת מבנותינו היא ממקימות בית הספר הדו־לשוני, שאחד מנכדינו לומד בו. אני, כידוע, לימדתי למעלה משלושים שנה באוניברסיטת חיפה, אבל מעולם לא הסתגרתי במגדל השן, תמיד היו פני מופנות אל הקהילה במגוון פעילויות. אני רואה את עצמי חלק ממשפחה התורמת לעיר בשדה החינוך והתרבות.
"אין גאה ממני להיות יקירת העיר חיפה, העיר שבה התמזגו הים והיער למקשה אחת וגם יהודים וערבים חיים בה בשלום, בכבוד הדדי ובאחווה. עיר יפהפייה, שבחזונו של הרצל, ולהבדיל גם בחזוני, היא עיר העתיד, עיר השלום. עוד נכונו ליפהפייה המתעוררת הזאת עלילות. היא עשויה להוות דוגמה לעיר קוסמופוליטית שמציעה לכל תושביה, שהם מגוון אנושי מרתק, חינוך טוב, חיים טובים ועשירים ומנוחה נכונה".