אחד הסמלים המובהקים של שכונת הדר והעיר חיפה בכלל, הוא ללא ספק מגדל ארמון ברחוב הנביאים.
ב-3 השנים האחרונות עבר המגדל תהליך שהגיע השנה לשיאו, ובמסגרתו הציבור שב לגלות עניין במגדל, חלליו מלאים בפעילות, חברות מבקשות לשכור בו משרדים, ומעבר לקופות חולים ובנקים יש פעילויות תרבות, מסיבות ועוד.
המגדל המפורסם עבר גלגולים שונים במרוצת ההיסטוריה, ותמיד שיחק תפקיד חשוב בחייה התרבותיים של חיפה.
בשנות ה-50 שימש המבנה כקולנוע ולמרכז תרבות עבור תושבי הדר, בית קולנוע שסימן ההיכר שלו היה גג שנפתח בחודשי הקיץ. המקום הכיל 1,800 מקומות ישיבה, לרבות יציעי כבוד.
בקולנוע ומחוצה לו נרקמו אהבות, ואף הוקם "קומנדו ארמון", חבורת רוכבי אופנועים שהפכה לאגדה אורבנית.
ב-1995 נהרס הקולנוע, הרומנטיקה והנוסטלגיה פינו את מקומן למגדל משרדים בן 18 קומות, 3 קומות מסחר ועוד 15 קומות משרדים.
ב-2020 נרכש המגדל על ידי קבוצת ריאליטי, קבוצת קרנות הנדל"ן הגדולה בישראל, ששמה לה למטרה להחזיר את המגדל לחיים, לרבות פעילויות תרבות, אמנות וחיי לילה.
לפני שבועיים מכרה הקבוצה מחצית ממגדל ארמון לקרן הריט "מניבים" תמורת 109 מיליון שקלים, עסקה המשקפת עליית ערך של כ-100 מיליון שקלים בתוך פחות מ-4 שנים.
"מאז שהקימו את מגדל ארמון ב-95, כל 15 קומות המשרדים, 20 אלף מ"ר, עמדו ריקות", מסבירה אביב נגבי, מנהלת מחלקת אימפקט בקבוצת ריאליטי, "המגדל היה שייך למשפחת גרדינגר שהתמקדה באולמות קולנוע וארמון לא הייתה בראש מעייניה. המשפחה מכרה את המבנה לחברת מגדל, וקבוצת ריאליטי רכשה ממגדל, ועכשיו המשרדים מאוכלסים כמעט במלואם ואנו מקיימים פעילויות תרבות בחללים הנוספים".
איך זה קרה?
"לפני 4 שנים התחלנו לחקור את הדר, מי עושה שימוש במרחב, ואיזה שימושים הם מחפשים. ניסינו לתת לזה מענה. התחלנו לבדוק למה המגדל עומד ריק. מה מדיניות הפיתוח העירונית. מה חסר בשכונה. ומה ישרת הכי טוב את תושבי הדר. פגשנו עשרות תושבים שמכירים היטב את האזור ותחקרנו אותם".
מה גיליתם?
"למרות שהתחלנו לחקור בתקופת הקורונה הכאוטית, מצאנו חוסר בתרבות ואומנות. למדנו שהעירייה רואה בציר הנביאים כציר מסחר ראשי. חשבנו איך אנחנו מחברים אין ארמון והתוכניות העירונית. חשבנו להכניס למגדל שירותים עירוניים, לצד מסחר, תרבות ואוכלוסיות חדשות".
איך עושים את זה?
"התחלנו לייצר תוכן כדי שימשוך אוכלוסיות חדשות, ויוציא את המגדל מהאפרוריות. כך למשל נתנו דגש על פעילויות בשעות הערב".
קראו עוד:
המגדל מאד ייחודי.
"בדיוק. גילנו בו אולם מקסים שלא ידענו עליו, עם במה ומרפסת הצופה לים. הבנו שבהדר חסרים מקומות כינוס והחלטנו כי במקום עוד משרד, החלל הזה ישרת את קהילת הדר למפגשים חברתיים. את המרחב הזה ניהלה הגר השילוני".
איזה פעילויות אירחתם?
"רצינו להתחבר לשורשים של ארמון ולכן עשינו תערוכה ענקית של קבוצת הקולקטיב "סירה" מהדר, תערוכה שעסקה בקולנוע וההיסטוריה של הדר. רצינו לאותת לציבור שמתחיל משהו חדש. עוררנו את הנוסטלגיה ורצינו להתייחס לצרכים הרגשיים ולהזמין את הקהל. רצינו שהמבנה יהיה משהו שהציבור יתרגש ממנו".
ובאמת התרגשו.
"התערוכה הייתה מקסימה ומאז קומה 3 הפכה למקום תרבות. אירחנו בה לאורך שנת 2022 הופעות, מסיבות, כנסים, קולנוע אלטרנטיבי, בר מחתרתי, חתונה אחת, כנס שעסק בהתחדשות עירונית קהילתית. היה גם אירוע פופ אפ עם אמנים מקומיים".
מה עכשיו?
"עכשיו קוצרים את הפירות וממשיכים לעבוד. המגדל התאכלס עם סוחרי 'עוגן' חזקים כדוגמת בנק דיסקונט, כללית אבן סינא, מכבי דנט ומשרדי ממשלה. ארמון הפך למרכז אזרחי שמציע שירותים ופעילות תרבות. השנה הקרובה נמשיך להיות נוכחים ולגלות גמישות באשר לפעילויות במקום. עכשיו למשל בקומה ה-18 יש אירועי לילה, הפקות של מסיבות וערבי יין כשהמפיק הוא טל גורלי. הכל עוד יכול לקרות במגדל ארמון".