אין מחלוקת כי ב-7 באוקטובר מדינת ישראל נתפסה לא ערוכה למתקפת חמאס בדרום. תושבים תוהים האם זהו המצב גם באזור חיפה והצפון.
4 צפייה בגלריה
שריפה במפעל שמן במפרץ חיפה
שריפה במפעל שמן במפרץ חיפה
שריפה במפעל שמן במפרץ חיפה
(צילום ארכיון: גיל נחושתן)
מי שמתריעה משאננות וחוסר מוכנות היא יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה – מפרץ חיפה, חברת מועצת העיר שרית גולן. "לצערי במפרץ חיפה לא מוכנים למצב של מלחמה", אומרת גולן, "הניהול הכושל שאפיין את עיריית חיפה לפני המלחמה, ממשיך גם עכשיו. יש מספר סוגיות קריטיות שמדירות שינה מעיניי וצריכות לקבל פתרון מיידי. אנו נשארים לעמוד כי בחיפה לא ספגנו כלום".
עניין אחד עליו מתריעה גולן הוא נושא כיתות הכוננות ומצב השכונות. "החשש המשמעותי ביותר נוגע לשכונות הכלואות", היא מסבירה, "כמו שראינו באסון הכרמל, מאחר ואין אפשרות ליציאה וכניסה מהירה של רכבי חירום לשכונות כמו כרמליה, לא ניתן יהיה להגיע אליהם כשייפלו טילים.

4 צפייה בגלריה
חוות הטרמינל תשן בקרית חיים
חוות הטרמינל תשן בקרית חיים
מיכלי תשן והקרבה לשכונות מגורים
(צילום: גיל נחושתן)

"ולכן יש חשיבות שבכל שכונה תהיה כיתת כוננות וציוד חירום הכולל אלונקות, תיק רופא, מטפים, חיבור לברזי כיבוי. לצערי קליש פועלת לנטרל את היוזמות ההתנדבותיות ומתעקשת שהציוד יאוחסן מחוץ לשכונות. קליש מסתכמת על הגעתם של חיילי פיקוד העורף, אבל הם לא ייכנסו לשכונות. יש לקדם הקמת כיתות כוננות והכשרת מתנדבים בכל שכונה. השכונות החזקות כבר נערכו, כמו דניה, אבל מה יהיה עם השכונות המוחלשות?".
גולן, חברת מועצה ויו"ר ועדת הכספים, מתריעה עוד כי כספים שאושרו להכנת העיר למלחמה, לא נוצלו על ידי קליש. "אישרנו בוועדת כספים 10 מיליון שקלים להיערכות אבל קליש השתמשה רק ב-2 מיליון שקלים. היא קיבלה עוד 10 מיליון ממקורות חיצוניים. למה היא לא מנצלת את הכסף לממן מאבטחים באשכולות גני הילדים ובתי ספר בשכונות, כמו בכרמליה בה יש הרבה בנייה ופועלים?".

4 צפייה בגלריה
מכל תשן. ישן וקרוב לבתים
מכל תשן. ישן וקרוב לבתים
מכל תשן. ישן וקרוב לבתים
(צילום: גיל נחושתן)

גולן מתריעה גם מהמחסור במקלטים במוסדות חינוך והקונספציה לפיה פועלים קליש ופיקוד העורף, שאומרת כי אין צורך במקלטים. "במטח הראשון יהיה בלאגן במיוחד אם זה יתרחש בזמן שתלמידים יהיו בבתי ספר לא ממוגנים. במטח השני כבר כולם יישבו בבית. אני רואה ראשי ערים דואגים למיגוניות ורק בחיפה לא מאשרים שום דבר".
נושא חשוב לא פחות הוא חוסר המוכנות של מפרץ חיפה. "4 שנים אני רודפת אחרי הממשלה כדי שתבצע סקר סיכונים במפרץ חיפה כדי שנוכל לדעת מה יקרה כשייפלו פה טילים. מעבר לרידוד חומרים בנמלים, המפרץ פועל כרגיל כי בזן מספקת דלק למטוסים ולכן הזיקוק נמשך כרגיל ולכן אני חייבת לצאת מנקודת הנחה שקיים סיכון לכל התושבים סביב התעשייה הפטרוכימית במפרץ.

4 צפייה בגלריה
שרית גולן
שרית גולן
מתריעה. גולן
(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

קראו עוד:

גולן: "אנו באיגוד עושים כל שניתן כדי להתריע, אבל בפיקוד העורף לא מקשיבים. כך אני דורשת כי כמו שאלפי תושבים פונו מהצפון רק מחשש לנפילות טילים של חיזבאללה, כך יש לבחון או לפחות לדון בנושא פינוי במקרה של פגיעה בתשתיות חומרים מסוכנים במפרץ. עד היום אף אחד לא טרח לשבת ולבחון את הנושא בראייה רב מערכתית".