ב-26 ביולי תיפתח אולימפיאדת פריז ובה ייצגו את ישראל עשרות ספורטאים שהשיגו את הקריטריון האולימפי.
לא פחות משבעה שחיינים ושחייניות ממועדון מכבי חיפה יקחו חלק באולימפיאדה וינסו להשיג מדליות יוקרתיות.
ואלו הם שבעת המופלאים: רון פולונסקי, לאה פולונסקי, מירון חירותי, דוד גרצ'יק, איילה ספיץ, אביב ברזילי ואדם מראענה.
ניל מזרחי, מאמן במכבי חיפה ומי שמלווה את השבעה במשימות הבינלאומיות בנבחרת ישראל, מנסה להסביר איך הפך המועדון לחממה לגידול אלופים.
"לשלוח 7 שחיינים לאולימפיאדה ממועדון אחד, זהו הישג חסר תקדים עבור כל מועדון בישראל ובעולם", מסביר מזרחי, "אלו שחיינים שגדלו וקיבלו את היסודות בחיפה, המשיכו לאימון בקולג'ים ברחבי העולם, זכו למעטפת המקצועית הטובה ביותר של מכבי חיפה, ועכשיו קוצרים את הפירות באליפות אירופה והאולימפיאדה".
קראו עוד:
לדבריו של מזרחי, שגם אימן חלק מהשחיינים בגילאים 9-14, המעטפת המקצועית שמקבלים השחיינים מהמועדון, כוללת ליווי תזונתי, תוכנית אימונים, ליווי מנטלי, זמינות של בריכות לאימונים ותמיכה כספית. "המועדון יודע לגדל ולאמן ילדים, להעביר אותם תהליך כך שיגיעו לשיאם בגיל 17-18, יוכרו כספורטאים מצטיינים בצבא וימשיכו לאימון מתקדם במכללות ואוניברסיטאות בעולם", מסביר המאמן. "בחודשי הקיץ, בסוף שנת הלימודים במכללות, הם חוזרים להתאמן בוינגייט בתוכנית המותאמת להם. ומכאן הם יוצאים לתחרויות בעולם".
השבוע, מיד עם חזרתם מאליפות אירופה, ורגע לפני יציאתם למחנה אימונים בנאפולי איטליה ובהמשך טיסתם לפריז, הצלחנו לתפוס את השחיינים לשיחת תיאום ציפיות.
"מתקרבים למדליות"
אדם מראענה, בן 20: "אני צפוי להתחרות במקצה 100 מטרים גב. בגלל שהשגתי קריטריון כבר במהלך חודש יוני, לא הייתי חייב לצאת לאליפות אירופה, אבל רציתי לטוס עם כל הנבחרת ולצבור ניסיון לקראת האולימפיאדה. בבלגרד סיימתי במקום 14 במקצה חצי גמר. תוצאת השיא שלי צריכה להספיק לי לחצי גמר בפריז. אני מקווה לחזור אליה ואז לעלות לגמר.
"זו הולכת להיות האולימפיאדה הראשונה שלי. זה משהו שחלמתי עלייו מגיל קטן. אנחנו בדרך לאירוע הספורט הגדול ביותר בעולם וזה בהחלט מרגש".
מה מיוחד במועדון מכבי חיפה?
"מכבי חיפה תמיד הייתה מעצמת שחייה שבכל שנה זוכה באליפות ישראל. זה מקום עם חינוך לערכים ומצוינות. מעבר לשחיינים עם כישרון, המועדון דואג לכל מה שאנחנו צריכים. גדלנו במכבי חיפה, ואז המשכנו למכללות. תמיד יש הצעות לעבור, אבל חיפה זה משפחה. אנחנו מחוברים לאנשים פה ולא נעבור בשביל כסף. אנו בונים פה אימפריה".
תחזרו עם מדליות?
"אני לא מבטיח מדליות ומציע לא לשבת לנו על הראש עם 'איפה המדליה'. צריך להסתכל על מגמת השיפור, שיותר שחיינים השיגו קריטריון, אני מקווה שנגיע ליותר גמרים מאולימפיאדת טוקיו. אנחנו מתקרבים למדליות. כמי שהיה ג'ודוקא מקצועי, אני יכול לומר שלהגיע לגמר בשחייה, זה כמו השגת מדליה בג'ודו. תאחלו לנו להיות מרוכזים ומאושרים".
סגן אלוף אירופה
רוני פולונסקי, בן 23: "השגתי את הקריטריון לפאריס במהלך אליפות אירופה בבלגרד לפני שבועיים. היה מדהים. אתחרה ב-200 מטר מעורב אישי וגם 4X100 שליחים מעורב. זו הייתה ההזדמנות האחרונה שלי להשיג כרטיס לפריז ועשיתי את זה. באליפות אירופה סיימתי במקום שני כסגן אלוף אירופה. זו אולימפיאדה שניה עבורי. בטוקיו שברתי שיא אישי אבל זה סיימתי במקום 26. אני אשמח לעלות הפעם לחצי גמר.
יהיו מדליות?
"אנחנו בדרך. בטוקיו היינו רק 3 מחיפה עכשיו 7. המועדון חזק מאד ואלו אנשים שעבדתי איתם במשך שנים. השחיינים פה מושכים אחד את השני למעלה כל אחד במקצה שלו. מעבר לכך אנו חברים מאד טובים והקבוצתיות מאד עוזרת. תמיד יש סיכוי למדליות. הכל דינמי ובטוח שנשפר שיאים אישיים".
"מתרגשת לפריז"
לאה פולונסקי, בת 22: "אני אשחה במקצה 200 מטר מעורב אישי. באליפות אירופה סיימתי כסגנית אלופת אירופה. אני מתרגשת לקראת פריז. רציתי להגיע לטוקיו, זה היה חלום, אבל פספסתי ב-9 מאיות את הקריטריון. עכשיו אני באה רעבה ולא יכולה לחכות. אני לא חושבת על מדליה אלא על שיאים אישיים.
"מכבי חיפה הוא המועדון הכי טוב בישראל שכל שנה מוציא אלופים. אני שוחה במועדון מגיל 10 ותמיכה לאורך השנים מדהימה. אחלו לנו בהצלחה".
סיכוי לחצי גמר
דוד גרצ'יק: "זו אולימפיאדה ראשונה עבורי אבל יש לי ניסיון בינלאומי. אני אשחה ב-200 גב. בבלגרד העפלתי לחצי גמר וגמר, סיימתי במקום 6 והשגתי את הקריטריון. בינתיים הכל רגוע אבל הלחץ צפוי לעלות. עובד איתי פסיכולוג ספורט ומאמן קנדי. לפי תוצאת השיא שלי, יש סיכוי לחצי גמר".
באשר למועדון מכבי חיפה, אומר גרצ'יק כי הוא מתאמן במועדון מגיל 10 ועד התיכון, ובהמשך עבר להתאמן בחו"ל. "רוב השנה אני בקולג' כשמכבי חיפה תומכת בי במחנות האימונים ועוזרת לי בכל מה שנדרש. זה מועדון נהדר".
"בשיא הכושר שלי"
מירון חרותי: "אני אתחרה ב-50 מטר חתירה. קריטריון עשיתי כבר שנה שעברה. אני בשיא הכושר שלי, אני אמור להגיע לחצי גמר וגם גמר. התחריתי בטוקיו, שם סיימתי מקום אחד לפני חצי גמר ב-4 מאיות. מאז למדתי לקח ואני הרבה יותר מדויק היום. פספוס של 2-4 מאיות מאד מאכזב אבל גם נותן סיכוי טוב להיכנס לגמרים. במקצים של 50 מטר הכל יותר דינמי. היעד שלי להגיע לגמר בפאריס. אם זה 'מתלבש' לך זה בהחלט יכול לקרות כולל זכייה במדליה".
חרותי גדל בהפועל טבעון ועבר בגיל 15 למכבי חיפה. כיום הוא מתאמן בצרפת. "בצרפת הקבוצה מתמחה בספרינטים", אומר חרותי, "מכבי חיפה היא אלופה ומעצמת שחייה שעכשיו גם עושה היסטוריה עם שליחת 7 שחיינים לאולימפיאדה. יש פה ניהול נכון של המערכת, השקעת משאבים באימוני הדור הצעיר, לצד דור כישרוני. ענף השחייה מתקדם בישראל, כך למשל במקום 2 קבוצות שליחים שהתחרו בטוקיו הפעם יש לנו 4 קבוצות.
"ועדיין בהשוואה לצרפת יש פערים ממה שיודעים בארץ על שחייה, החל מגיוס כספים, ועד אימון שחיינים שזכו באולימפיאדה. גם חסר לנו בחיפה מתקנים ברמה כמו בוינגייט, ובריכות אולימפיות. יש פה עליית מדרגה ויש לאן לשאוף. תאחלו לנו פודיום".
השחיינים מחיפה הספיקו לפגוש בסוף השבוע את ראש העיר יהב ומחזיק תיק הספורט בחיפה צביקה ברבי, והתבקשו לחזור מפריז עם מדליות.
"לגבי מדליות, אי אפשר לדעת", אומר המאמן ניל מזרחי, "המטרה שהצבנו לכל שחיין באולימפיאדה שישפר את השיא שלו במשחה הבוקר, ויעלה לשלב חצי הגמר בערב. הכל יכול לקרות בפריז. בהצלחה לכולנו".