בית הספר ליאו באק נמצא בעיצומו של פרויקט הסרת תקרת האסבסט מגג מבנה התיכון. הפרויקט יצא לדרכו אחרי שנים של עיכובים, דחיות, הפגנות, החלפת קבלנים, וחילופי האשמות בין הנהלת בית הספר והעירייה.
9 צפייה בגלריה
מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
(צילום: דורון סולומון)
מבצע פינוי האסבסט מתחלק לשלושה חלקים: הראשון הוא איטום בית הספר, מבנה התיכון ומתחמים סמוכים – בניילונים כאשר פתחים נסגרו ונאטמו כדי למנוע יציאת סיבי אסבסט במהלך פירוק גג האסבסט.
בחלק השני, המסוכן יותר, יחלו צוותי הפירוק להסיר את 1,200 מ"ר האסבסט המצויים בגג מבנה התיכון. מדובר באסבסט פריך, ולא פלטות אסבסט הקלות יותר להסרה. החומר המסרטן יגורד ויועבר להטמנה באתרים בדרום הארץ.
בחלק השלישי יבוצעו בדיקות לאיתור סיבי אסבסט שהתפזרו במהלך הפירוק. בתוך מבנה התיכון שנאטם הותקנו מסננים ששואבים את הסיבים, כשהמבנה כולו נמצא בתת לחץ, ונבדק כמה סיבים יש בכל חלק של המבנה. כמות הסיבים שתימצא תקבע האם המבנה בטוח להחזרת התלמידים.
9 צפייה בגלריה
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
ניילונים ואטימות בליאו באק
(צילום: ראובן כהן)
למרות שהמתחם סגור ומאובטח הצליח כתב "מיינט חיפה", להיכנס לתוכו, לצלם ולסייר במבנה האטום והמכוסה ניילונים. החברה המבצעת היא "בידוד פרויקטים", חברה מובילה בתחומה, ונציגיה בשטח מתארים עבודה מקצועית ויסודית. לדבריהם, מבנה התיכון נאטם כולו, לא נחסכו אמצעים, ואף תוגברו הצוותים לטובת קיצור זמן האיטום. בסיור במקום נראה כי כל מטר בתיכון נעטף ניילונים, הוכן חדר נקי להחלפת בגדים, והותקנו משאבות כדי ליצור תת לחץ והפניית הסיבים לקולטנים ייעודיים.

לסגור חלונות

בעוד שהקבלן מרוצה מהעבודה, והעירייה מוציאה הודעות מעודדות על קיצור זמן הפרויקט, תושבים והורים מביעים דאגה וחשש מהתקדמות מבצע הסרת האסבסט.
למרות מפגש זום לשיתוף ציבור בהשתתפות נציגי העירייה, המשרד להגנת הסביבה, הנהלת בית הספר, הורים ותושבים, החששות לא התפוגגו.
דנה, תושבת השכונה: "הבנו שהתחיל הפרויקט בעקבות שלט אזהרה שנתלה בשכונה. כתבו שלא לפתוח חלונות בחודשים הקרובים. זה קצת מוזר כי יש חניון רכבים הסמוך לבית הספר, אז אין סכנה לחונים שם אבל יש סכנה לתושבים הסמוכים? איך נחיה עם חלונות סגורים? גם מזגן מביא אוויר מבחוץ. זה נראה לי מאד מסוכן ואין ממש תשובות לשאלות".
9 צפייה בגלריה
מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
הניילונים זו לא הבעיה. מבצע הסרת אסבסט בליאו באק
(צילום: דורון סולומון)
לצורך פינוי האסבסט, עברו תלמידי ליאו באק למבנים חלופיים. ילדי הגנים עברו לרמת הנשיא, תלמידי היסודי עברו למבנה אחר, ותלמידי התיכון והחטיבה חולקים מבנה הסמוך לאזור הסרת האסבסט. על פי התוכנית, ילדי הגנים, היסודי והחטיבה יוכלו להמשיך במבנים הקיימים גם בשנת הלימודים הבאה, במידה ויתארכו הבדיקות בפרויקט. עבור 1,200 תלמידי התיכון לא נמצא פתרון.
9 צפייה בגלריה
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
(צילום: ראובן כהן)
מיכל, אם לילד בגן: "עברנו לרמת הנשיא והורדנו את הרגל מהגז. ראינו שקשה להזיז אלף הורים ולהסביר להם את מורכבות הפרויקט. אנו עוקבים בדאגה ולא ברור אם נעזוב כשיבקשו לחזור למבנה המקורי. בהנהלת בית הספר מחכים לתשובות מהורים באשר להמשך לימודיהם בשנה הבאה. חלק מההורים מפחדים ואני מעריכה שחלק יעזבו. לצערי אין לנו מספיק מידע".
9 צפייה בגלריה
מימין: עינת מזרחי ועינב פרלה
מימין: עינת מזרחי ועינב פרלה
הורים מודאגים. מימין: עינת מזרחי ועינב פרלה
(צילום: אלעד גרשגורן, פרטי)
עינת מזרחי, אם לילד בכיתה י"א: "לא ברור איך תיגמר הסאגה הזו. בהיתר העבודה שפרסמו כתוב שיגיעו לרמת ניקיון של 600-1,000 סיבים וזה יאפשר החזרת ילדים לבית הספר. בעל פה התחייבו בפנינו לאפס סיבים. כדי להגיע לאפס סיבים ייקח המון זמן. נזכיר שבשנת 2018 ביצעו פיילוט הסרת אסבסט בבית הספר בשטח קטן של 25 מ"ר, עשו זאת ללא מעורבות הורים, שפעוטות היו בסמוך עם חלון פתוח. לדעתי, הכל כסת"ח גדול. התקווה שלנו היא המפקח יורם ורדה שהבטיח להחזיר את הילדים רק כשיהיה אפס סיבים בבדיקות. למרות הכוונות הטובות של כולם, בחודש אוקטובר הם יצטרכו להתמודד עם המציאות. אם הבדיקות לא ייראו על אפס סיבים, 1,200 תלמידי התיכון יצטרכו להתפזר בבתי ספר ברחבי העיר, ויהיו תלמידים שילמדו במבנה הסמוך למבנה עם אסבסט ויצטרכו לנשום את האוויר הזה".

איפה תוכנית ב'?

מזרחי ממשיכה ומתייחסת לביטחון שמפגינים הקבלן והעירייה: "אנו שומעים במשך שנים על כמה הפרויקט בטוח, אבל היו אנשי מקצוע שקבעו שבטוח יותר להשאיר את האסבסט ולא לפרקו. לא סתם עשו פיילוט בשנת 2018 כי אין תקדים לפירוק אסבסט פריך מבלוקים של איטונג. רוב ההורים דוממים אבל בסוף מי שחושש יצביע ברגליים בחודש אוקטובר ואז כל בתי הספר יצטרכו להתמודד עם הבעיה שנוצרה בליאו באק. לצערי נגיע לנקודה שהקבלן יאמר שלא ניתן להגיע לאפס סיבים, ולעירייה לא תהיה ברירה אלא להחזיר את התלמידים לבית הספר. אם המתחם לא יהיה נקי מסיבים, השכנים, גני הילדים, היסודי ועוד 1,200 תלמידי התיכון יהיו בבעיה".
9 צפייה בגלריה
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
כל המשטחים כוסו ניילון
(צילום: דורון סולומון)
קראו גם: >>
מזרחי מדגישה כי הורים לא קיבלו תשובות במפגש שיתוף הציבור. מזרחי: "לא ענו על שאלות, לא ראינו מה שואלים הורים אחרים. זה היה שיתוף ציבור רק על הנייר. נראה שאין חשיבה לטווח ארוך ואין אלטרנטיבה לשנת הלימודים הבאה. איפה תוכנית ב' למקרה שהבדיקות יצביעו על סיבים?
9 צפייה בגלריה
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
מנוהל כמו מבצע צבאי
(צילום: דורון סולומון)
"ראינו איך בנהריה חלו בסרטן בגלל אסבסט. מה יקרה עוד 40 שנה כשתלמידים יחלו? ההתנהלות הנוכחית לא מייצרת אמון ואף אחד לא לוקח אחריות. מה פתאום הודיעו על קיצור זמן האיטום? הם הבינו שייקח יותר זמן לפרק את האסבט כמו שקרה בפיילוט ב-2018. לשים ניילונים זה בסדר, אבל החלק החשוב הוא הגעה לאפס סיבים".

לגרד עם שפכטל

עינב פרלה, יו"ר ועד הורים בתיכון ליאו באק: "אנו מודאגים במיוחד מזה שלתיכון אין אלטרנטיבה למבנה חלופי באוקטובר. מי שומר על ילדי ליאו באק? מי מבטיח שילדים לא יחלו בסרטן? מדובר בגירוד של אסבסט פריך ולא הסרת פלטות של אסבסט. הולכים לגרד אותו בשפכטל. כמו להוריד שליכט בבית. אין 100 אחוז בדבר הזה. אנשים לא מבינים את המשמעות. זה חוסר אחריות ללמוד 100 מטר מהמבנה הזה. זה אולי חוקי אבל עושים בדיקות שגם אם יימצאו משהו, זה רק אחרי יומיים שכבר הילדים נשמו את האסבסט. איך זה יעבוד בדיעבד?".
9 צפייה בגלריה
מבצע אסבסט בליאו באק
מבצע אסבסט בליאו באק
מסננים סיבים
(צילום: דורון סולומון)
הורים נוספים מציינים כי המשרד להגנת הסביבה, העירייה ובית הספר מגלגלים אחריות. אמא: "אנו צועדים בעיניים פתוחות לאסון חינוכי. אני לא מאפשרת לילד שלי להגיע למבנה החטיבה בזמן פירוק האסבסט אלא רק לבחינות הבגרות. אם הוא הולך, אז רק עם מסכה. לא יהיה מי שייקח אחריות עוד 20 שנה אם יחלו בסרטן. אנו הולכים אל הלא נודע כמו בנהריה והקישון".
ג', אב לילד ביסודי: "אנו מוטרדים מפרויקט שכמוהו טרם נעשה בישראל. העירייה משווקת את הפרויקט כבטוח אבל שבודקים את הנתונים אז יש מקום לדאגה. כבר ראינו איך התהל הפיילוט ב-2018. מצאנו שחלק מהמעורבים בפרויקט כבר זכו לשלילת רישיון בעבר. אנחנו ההורים, בני ערובה בפרויקט. יש פה משבר עמוק והורים יושבים על הגדר ולא ברור מה נעשה. יש כבר מי שבודק מקומות אחרים אבל אין הרבה בתי ספר שיקלטו אותנו. נזכיר שהוחלט על מבנים חלופיים רק אחרי שהורים עשו מהומה. מבחינת האחראים, אפשר היה להסתפק בניילונים. רצינו להתרשם בעצמנו מהפרויקט אבל זה כמו צ'רנוביל ואי אפשר להיכנס לשם".

בעירייה מרגיעים

ראש העיר עינת קליש קיימה ביום רביעי שעבר סיור בבית הספר והביעה אמון מוחלט באופן התקדמותו.
קליש: "התרשמתי מאוד מעבודות ההכנה היסודיות שבוצעו כהכנה לפינוי האסבסט ושמחתי לשמוע מהמפקחים בשטח כי שלב ההתארגנות התקצר משמעותית, בזכות תגבור הצוותים המקצועיים במקום. עיריית חיפה תפעל על-פי לוחות הזמנים המחמירים ביותר, על מנת לוודא שתלמידי בית הספר יוכלו לחזור ללימודים באופן בטוח ותוך ידיעה, כי המפגע בבית-הספר הוסר לחלוטין".
9 צפייה בגלריה
קליש בסיור בליאו באק
קליש בסיור בליאו באק
קליש בסיור בליאו באק
(צילום: ראובן כהן)
עוד ציינו בעירייה כי "פעולת הסרת האסבסט בפועל נעשית בחללים אטומים למניעת שחרור סיבי אסבסט לסביבה ולאיסוף מבוקר של פסולת האסבסט. במהלך תקופת ההסרה ייעשו דגימות לניטור האוויר בסביבת המבנה בתדירות גבוהה וישמשו אמצעי נוסף לבקרה על טיב העבודה. בסיום ההסרה ולאחר ניקוי יסודי של החללים האטומים וסביבתם, יבוצעו דגימות אוויר בתוך חלל המבנה. בהתאם לתוצאות בדיקות אלו, יאשר מפקח האסבסט המורשה את אכלוסו מחדש של המבנה".
בנוסף ציינו בעירייה כי "במהלך כל תקופת העבודות תקפיד עיריית חיפה על קיום קשר מתמיד מול הנהלת בית הספר, על מנת לסייע ככל שיידרש, ותקיים איתה שיח וחשיבה משותפת על בחירת חלופות שונות, במידה ולוחות הזמנים בפרויקט יתארכו מעבר לצפוי ויגלשו אל תוך שנת הלימודים".
פורסם לראשונה: 08:28, 10.06.22