ההפגנות בחיפה נגד הרפורמה המשפטית הן השניות בגודלן אחרי תל אביב. כ-30 אלף מפגינים ומפגינות השתתפו במוצאי שבת האחרונה בצעדת מחאה מהאודיטוריום ובעצרת המחאה בצומת חורב.
מי שהוביל את הצעדה והעצרת, כמו במוצאי שבת לאורך החודשים האחרונים, הוא אייל רייכמן שהפך לקולה של המחאה בחיפה. קולו של רייכמן מהדהד ברחובות הכרמל מידי שבת. הוא מדבר עם הקהל, שר שירי מחאה, ומצליח לעורר את הציבור בחיפה לפעולה.
ספר על עצמך.
"שמי אייל רייכמן, בן 36, איש משפחה ועובד הייטק".
מה לך ולמחאה?
"באוגוסט 2020 נחשפתי למחאה בבלפור בתקופת סגרי הקורונה. החלטתי לייבא את המחאה לחיפה. התחלתי עם מגאפון ושלט אחד "מושחתים נמאסתם"".
איך זה צמח?
"המגאפון שודרג לבידורית, ולאט לאט התקדמנו להגברה רצינית יותר והמחאה הפכה לרועשת. המשכתי לנסוע לבלפור ונוצרו קשרים עם ארגוני מחאה נוספים. הקמתי קבוצת מדיה וגרפיקאים שמייצרת תוכן. יש לנו קבוצות טלגרם ברוסית. התחלנו לפרסם בכמה שפות. הקמנו לינק והנחיות כדי שאנשים יגיעו בקלות להפגנה. אנחנו הולכים ומוסיפים עוד ועוד קהלים וקבוצות".
איך לדבר עם 30 אלף איש?
"האמת שיש לי פחד במה. אבל שאני מתחיל לדבר זה משתחרר, אני לא קורא מטכסט מוכן, אלא מסתכל על הקהל, שומע אם יש קריאות במגאפונים שאפשר להצטרף אליהם, קורא שלטים מעניינים שאפשר להתייחס אליהם. הכל יוצא מהלב".
יש תגובות?
"אני מקבל המון תגובות חיוביות. אנשים אוהבים את זה וזה מחזק אותי".
ההפגנות יעילות לדעתך?
"אני אופטימי מטבעי ומאמין כי ההפגנות מאד מלחיצות את הממשלה. ראינו שלמרות שהנשיא בא עם הצעת פשרה, הממשלה הציעה להתפשר רק אחרי ההפגנה בירושלים. יש כח והשפעה למחאה. תוסיף לזה את תגובת חברות הייטק, המשקיעים, ותבין שהממשלה תהיה חייבת לשנות דרכיה".
ההפגנות השתנו?
"זה התחיל בקטן ועכשיו אנו רואים יותר אנשי ימין, אנשי הליכוד, אנשים דתיים שמבקשים שההפגנות יהיו בצאת השבת כדי שיוכלו להצטרף. ובאמת עשינו את זה. אנו רואים יותר חובשי כיפות. יותר מגזרים מבינים שיש צורך בהפגנה. אנו תמיד שידברו בהפגנה מכל המגזרים ומכל שייכות פוליטית".
עם מזכירת חד"ש זה לא הלך.
"מזכירת חד"ש עשתה עלינו סיבוב. אנו רואים את הציבור הערבי מגיע אבל כיחידים. קשה להוציא אותם במספרים גדולים. ראינו את הדרוזים מצטרפים ואנו עושים מאמצים להנגיש מסרים בערבית לציבור הערבי".
איך רותמים 30 אלף איש למטרה אחת?
"המטרה שלנו היא לדבר למכנה הרחב ביותר, ובהחלט יש אי הסכמות, אבל צריך להתעלם מהן. יש להתאחד תחת המטריה אחת, בלי ימין או שמאל, וכולנו כעם חוששים ממה שהממשלה מנסה לעשות למדינה".
חשבתם שיגיעו כל כך הרבה אנשים בשבת?
"ישבנו לפני ההפגנה ודיברנו. אף אחד לא חשב שנראה 30 אלף איש צועדים במוריה ובחורב. זה היה מטורף".
מה הוציא את האנשים לרחובות?
"קודם כל המסר שרלוונטי לכולם. הם לא רוצים לשבת ולא לעשות כלום בזמן שהחקיקה נמשכת. הם רוצים להראות לעולם שאנחנו מתנגדים שאנשים פליליים בשלטון, שאנחנו נגד כפייה דתית, שאנחנו רוצים להמשיך בדרך הדמוקרטיה. בנוסף, רוצים להיות חלק מהפגנות גדולות הנוגעות לעתיד המדינה".
אתה חושש כמנהיג מחאה?
"אין לי ספק שאני מסומן בשלטון, במשטרה ואצל כמה אנשים כמוביל מחאה. זה מחיר שאצטרך לשלם".
קראו גם:
נראה חסימות כבישים ואלימות בחיפה?
"חיפה שונה באופיה מתל אביב. מי שרוצה לנהוג בצורה שכזו בדרך כלל יעשה את זה בתל אביב. אני מתנגד לכל אלימות. אני חושב שזה פוגע במטרה ולכן לא אעודד את זה.
מה צפוי?
"ההפגנות הולכות וגדלות. נראה הפגנות גם במהלך השבוע, ביום רביעי נציין את היום ההתנגדות הלאומי, הפגנות במת"ם, מחאות סטודנטים של הטכניון בצומת זיו, כיתות דמוקרטיות של מרצים מהאוניברסיטה בצמתים מרכזיים בעיר, ועוד. וכמובן עצרת מרכזית בחורב. היינו עדים להפגנה הגדולה ביורת שידע הצפון וזה רק ילך ויגדל".
אחרי שבוע של הפגנות ובראשן ההפגנה במת"ם, הערב (4.3.23) תתחדש המחאה בחורב בשעה 18:30.
דוברים:
- ח״כ מרב מיכאלי יו״ר מפלגת העבודה.
- אילה פרוקצ׳יה-שופטת בית המשפט העליון בדימוס.
- זוהר אביגדורי-חבר תנועת דרור ומחנך בבית ספר.
- פרופ רינה בן שחר-חוקרת ספרות ולשון אוניברסיטת חיפה.
- ספרן מריח- סא״ל במילואים דרוזי מדאלית אל כרמל.
- עו״ד גבי לסקי - ח״כ לשעבר פעילת זכויות אדם ומגינת המפגינים.