בחייו האזרחיים, אמיר הראל (56) הוא סמנכ"ל חברת מטריקס, תושב תל אביב, נשוי ואב לשלושה. ב-7 באוקטובר הראל עלה על מדים, השאיר מאחוריו את החיים הנוחים, וחזר לתפקידו הצבאי כמפקד נפת חוף במחוז חיפה של פיקוד העורף.
הראל: "הייתי שמח לומר שאני מצליח לג'נגל בין חיי המשפחה, העבודה ושירות המילואים. בפועל זה לא קורה ואני כל כולי בתפקידי הצבאי בפיקוד העורף".
איפה תפס אותך 7.10?
"הייתי בטיול אופניים בהרי ירושלים. לקח לי שעתיים לעלות על מדים ולהגיע לחיפה. שהגעתי כבר חיכו לי ראשי המטות, אנשי יחידת הקישור והחיילים. יש ביחידה אלפי חיילים מסורים שעשו בדיוק כמוני, עזבו הכל והגיעו".
הראל מפקד זו השנה החמישית על נפת חיפה הכוללת את הערים חיפה, נשר, קריות, טירת כרמל, דלית אל כרמל ועוספיא. "זו גזרה מאתגרת ומאויימת. בשגרה יש לנו גם שריפות ורעידות אדמה, אבל עכשיו האיום המרכזי הוא כמובן המלחמה".
קראו עוד:
מה היקף הנזק עד כה בגזרה שלך?
"בחודשים האחרונים היינו עדים להסלמה במטרופולין חיפה. זה כולל מטחים כבדים של עשרות שיגורים ביממה. חווינו התרעות יומיות של טילים וכטב"מים".
צריך להודות שלמרות הירי המשמעותי - הפגיעה מועטה.
"רוב הפגיעות בגוף היו קלות ונפגעי חרדה. מעט פציעות בינוניות. היו עשרות פגיעות ברכוש. בכל האזור לא הייתה מכה קשה אבל אני לא מזלזל במי שנפגע ביתו ונחשף למראות שאינו רגיל להם של הרס וחורבן".
לעדכונים שוטפים והתראות פיקוד העורף בחיפה והקריות הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ השקטה שלנו >> https://bit.ly/47yENVa
נערך לכל תרחיש
איך ניתן להסביר את הפער בין התרחישים המפחידים להם נערכנו והמציאות בשטח?
"נורו לאזורנו דברים שיכלו לגרום נזק מאד משמעותי אך ההגנה האווירית עשתה עבודה. מעבר לכך, אנשים פעלו בהתאם להנחיות המיגון ונמנעה פגיעה בחיים".
האם שיא המלחמה מאחורינו?
"קשה לומר. אין ספק כי העצימות המלחמתית לא הגיעה לשיאה. נראה כי למרות יכולת שקיימת, לשני הצדדים במלחמה אין כוונה להתדרדר למקום הכי נמוך. מתוקף תפקידי, אני נערך לכל תרחיש, לרבות מקרים אפוקליפטיים, ולא מזלזל בשום איום. עבורי כל פגיעה בחיים היא עולם ומלואו".
מה אתה מעריך שיקרה?
"אני במילואים ולכן האמירות שלי הן ללא סימני קריאה אלא סימני שאלה. אני נע בין שתי קצוות. בקצה האחד, אני מעריך כי אין לנו אינטרס להסלים את המצב ולהגיע למלחמת עולם בצפון. בקצה השני, ברור לי שאנו חייבים לאפשר את חזרתם הבטוחה של תושבים לישובים בצפון. אני נע בין הרצון לחזור לשקט לרצון להסיר את האיומים על ישראל והצפון. ללא מלחמה לא יוסרו האיומים. בנוסף, נדרשים הסכמים מדיניים".
משמר המפרץ
נראה כי הפעם פיקוד העורף עוסק במלחמה הזו פחות בנושא החומרים המסוכנים במפרץ ויותר במיגון התושבים.
הראל: "מנעד הפעילות שלנו רחב מאד ונע בין הגנה על התושבים וביטחונם, לרצון לשמור שגרת חירום והמשך פעילות הכלכלה. חומרים מסוכנים משרתים מפעל שמשרת את המשק ומניע את הכלכלה. אנו רוצים כלכלה פעילה ומנגד לא רוצים שחומרים מסוכנים יסכנו אף אחד. אנו שומרים על איזון. גם לגבי מוסדות החינוך. אנו רוצים שגרת חינוך ובתי ספר פתוחים, אבל לא רוצים לסכן תלמידים במרחבים לא מוגנים".
במלחמת בלבנון השנייה העסיק את הציבור מיכל האמוניה.
"מיכל אמוניה תפס כותרו כי הפך למותג ולסמל, אבל הוא לא היה הכי מוסכן במפרץ. אנו עוקבים ומנטרים את כל החומרים. יש לנו עבודה משותפת של כלל הגורמים הנוגעים להגנת הסביבה, כולם עובדים יחד במלאכת מחשבת שמובילה לעבודה טובה ויעילה".
אז המפרץ בטוח והציבור יכול להירגע?
"אני התנדבתי לשרת במילואים כדי לא להיות רגוע. אני וחבריי לא רגועים כדי שהציבור יוכל להירגע ולדעת שכלל הגורמים עושים הכי טוב שהם יכולים לטובת שמירת ביטחונו. אנו לא נחים. גם הבוקר קיימנו תרגול עם מד"א כדי להמשיך להיערך לכל תרחיש".
יש לקחים עד עכשיו?
"ראינו שיש חשיבות לתגובה מהירה ומעקב אחרי הנחיות פיקוד העורף. חיים ניצלו בזכות הנחיות אלו. למדנו כי מי שטורח בערב שבת... וזה רלוונטי לשיתוף הפעולה בין כלל גופי החירום. למדנו שפעולה של עירייה, משטרה, מד"א, ואחרים כולם יחד זה כוח משמעותי חשוב".
חיבוק מהציבור
איך תפקוד עיריית חיפה?
"עיריית חיפה היא סמן ימני, דוגמא ומופת בכל הנוגע למוכנות לחירום. יש פה רשות דומיננטית ואסרטיבית על מנכ"ל, ממונה חירום, וצמרת רשות שדואגים לעשייה נפלאה. גם בפן האישי אני ואנשי פיקוד העורף זוכים לחיבוק חם מהציבור והרשות. יש לנו מגוון כוחות שפורסים באזור ומארחים אותנו למופת. זו מוביל למסקנה נוספת – חשיבות בניית מערכות יחסים קרובות בין הפיקוד והרשות".
נתקלת בפרשת הריגול בחיפה במסגרתה נתפסו תושבי העיר שאספו מידע על מתקנים צבאיים?
"ידוע לנו שיש ניסיון של האויב לאסוף מידע על כל מה שזז. אנו מתדרכים את עצמנו בנושא בטחון מידע, וקוראים גם לציבור שלא לצלם ולא לחשוף אזורי יירוט ונפילות. המידע עובר לאויב שיכול לדייק את פגיעותיו. המדינה התקדמה בנושא ביטחון מידע אבל ברשתות החברתיות הכל רץ מהר וחשוף מידי. גם ללא מרגלים בישראל, האויב מבצע איסוף מידע וזו עוד חזית שאנו מנהלים".
מה אתה רואה בזירות הנפילה?
"אני פוגש אנשים שאיבדו כרגע את הבית שלהם. לא לכולם קל להתמודד עם מראות של חרדה, הרס ודם. ומרות זאת, להפתעתי אנשים מגלים תעצומות נפש ומחזקים אותנו. האנשים פה חמים ומחבקים. אין שבוע שאני לא מקבל אוכל ביתי ששולחים לנו תושבים. אנשים שמכירים אותי מתקשרים אליי לשאול אם אני בסדר שנופל טיל בתל אביב. אני אומר להם שאני רוב הזמן בחיפה. אם ראש העיר קורא את זה, מן הראוי שאקבל תעודת תושב חיפה (צוחק). אני יותר במפקדה מאשר בבית".
נתקלת בקשיים עם קהילות העיר?
"במטרופולין חיפה יש את כל הקהילות, ערבים יהודים, דתיים, חרדיים, הכל מהכל. אין מגזר אחד שלא משתף פעולה. העיר חיפה היא עיר מטורפת בכל הנוגע למוכנות לחירום ומשקיעה המון בקהילות כדי להגיע לכולם. אנו נפגשים עם רבנים, אימאמים וראשי שכונות".
עומס בלתי נסבל
אלפי חיילים וחיילות פיקוד העורף במילואים, כמו מפקד הנפה, משרתים כמעט שנה שלמה במלחמה שלא נגמרת.
"העומס בלתי נסבל וזהו אתגר יוצא דופן לחיילי מילואים. הגדודים שלי עשו ונדרשו לעשות תעסוקות מבצעיות באזור יהודה ושומרון. חייל מילואים ישן חודש במתנ"ס בחיפה ואז יוצא לאיו"ש. מג"דים נדרשים לעסוק בנושא כוח אדם לא פחות מרמת המוכנות. אנו ננצח בזכות ההון האנושי ולא בגלל אמצעי לחימה כזה או אחר. אני מנסה להשקיע בזה וזה אתגר עצום. אחד הדברים שריתקו אותי זה האיחוד, הנתינה והרעות".
תן דוגמא.
"יש הרבה. הגיע לשרת בחור צעיר ואני רואה שיש לו סרט בית חולים על היד. אמר שהוא מגיע ישר מחדר הלידה. הסתבר כי אשתו רק עכשיו ילדה. שוחחתי איתה. היא ביקשה רק שאדאג שיגיע לברית של הילד. דוגמא נוספת – בחורה צעירה הגיעה יום לאחר שהתחתנה. שאלתי אם זה ירח הדבש שלה? היא אמרה שהיא לא מוכנה לעזוב את הפלוגה שלה במלחמה. זה מדהים".
בזמן שאתה וחברייך פה משרתים, מקודם בכנסת חוק השתמטות.
"אתה כנראה התבלבלת. אני איש מילואים ולא חבר כנסת. כאזרח אוכל לומר שאני מאמין בשוויון בנטל ומקווה שהנטל יתחלק בין כולם. ברמה האישית אני מוכרח לשאול מה אני יכול לעשות למען המדינה, וכך עושים חבריי, וכך אני גם מחנך את ילדיי. אני מסתכל על חלקת האלוהים שלי ושום דבר לא ירפה את ידיי מלהמשיך להגיע לפה ולשרת".
מתי נחזור לשגרה?
"שכל החטופים יחזרו לביתם והמפונים יחזרו לבתים וירגישו בטוחים".