כיצד משפיעה המלחמה על העסקים ובתי האוכל בחיפה והקריות? יצאנו לבדוק ומצאנו מגמה מעורבת, ובעיקר דאגה רבה.
יש עסקים שהם, אפשר להגיד, משגשגים, ובחלקם המכירות פשוט נסקו. שבירת שיא מכירות של 4.5 שנים, ביקוש משונה לגרזנים וסכינים, ונהירה לדלתות ממ"ד ופחמימות ריקות.
למרות שהכבישים שקטים והתנועה בהם דלילה מתמיד, גם בבוקר שני היה קשה למצוא חניה במתחם הכניסה לכרמליה. אולי בגלל שהם באזור מגורים, העסקים די תוססים בצומת מוריה צפרירים, כך למשל בקונדיטוריה מאפייה "בייקרי 58". שמעון אילנז, המנהל: "יש יותר תנועה ועבודה, לא נעים לי לומר. אנשים מחפשים איפה לבזבז במובן הטוב של המילה, מגיעים גם לקוחות חדשים, ואנשים מהדרום. כן, לגמרי נחמת הפחמימות, יש כאן הרבה מה להציע, מאפים מתוקים, מלוחים, לחמים".
תחתונים וגרביים
חנות הביגוד 'חמש עונות', ברחוב הרצל בהדר. "אני מוכר גרביים, תחתונים, ציוד תרמי, גטקסים, גופיות ועכשיו יש יותר מכירות", אמר הבעלים גדעון רחמני, "קודם כל אנשים באים לקנות לילדים פיג'מות כי הם יותר בבית, בנוסף אנשים רוכשים ומכינים חבילות ציוד כתרומה לחיילים. באה משפחה מנתיבות וקנתה בגדים לפלוגה שלמה".
כיכר מאירהוף בקרית אליעזר. אחד המתחמים המוצלחים בעיר, תמיד תוססת ומלאת חיים. הערב פחות, בשעה 19:00 רוב החנויות סגורות, בניגוד לימים רגילים שבהם הן פתוחות עד כמעט 21:00. לעומתן, בחנות הוותיקה לחומרי בניין, אינסטלציה, כלי בית ואלקטרוניקה 'רוניס פלייס', אין רגע דל.
"יש כמה מוצרים שקיבלו הבלטה כמו תאורות חירום, פנסים, מוצרי הגנה למינהם כמו גז פלפל", מספר רוני ברנר, הבעלים. "זה ישמע לא טוב, אבל אנשים קונים סכינים וגרזנים, לא להתקפה אלא כהגנה עצמית ואם יבוא אליי בן אדם שנראה לי לא מי יודע מה לא אמכור לו את זה ובטח לא לילדים אבל היה פה 'שומר חומות' וראינו מה קרה, אז אנשים מצטיידים. בכללי ברור שאנחנו מרגישים בתקופה הזו עלייה דרסטית במכירות".
נייר טואלט
מולו נמצא הסניף החיפאי של רשת גוד פארם בבעלות רמי לוי. "בשבוע שעבר סגרנו שיא מכירות של 4.5 שנים", מספר אחד העובדים. "היו כל כך הרבה אנשים שכמעט קרסנו. טוב, אנחנו חיוניים". המילה הזו מזכירה את תקופת הקורונה. היום כמו אז רבים מעדיפים לקנות ליד הבית, או שיהיה אפשר לחדש בזריזות את כמות נייר הטואלט. רשת המכולות השכונתיות 'המכולת' תספק לכם את זהב שני סניפים בחיפה, 4 בקריות ועוד 6 בנהריה ובגליל המערבי. "חזרנו לקורונה. אנחנו בשטח משש וחצי בבוקר ועד אחת עשרה בלילה למרות מחסור בכוח אדם", מספר הבעלים יניב בן אלי, "כל היום אני נלחם בספקים שלא יעלו את המחירים, זה לא הזמן לזה", הוא אומר.
יום העצמאות נראה כעת כמו פנטזיה רחוקה, ובן אלי בכל זאת הזמין דגלים."לחלק לרכבים כדי להעלות את המורל. ולשאלתך, המכירות עלו, ברור. מה קונים יותר? מוצרי בסיס, מים מינרליים, זה מטורף, נייר טואלט, ביצים, שימורים, פסטות, מוצרי חלב עפו לשמיים, חטיפים. הדברים האלה בצמיחה מאוד גדולה. כולם בבית מרותקים לטלוויזיה, לא יוצאים למסעדות ובתי קפה".
הבהלה לרסקיו
מתי בשנים האחרונות חשקתם ברכישת דלת לממ"ד? אצל 'גילי דלתות' בקרן היסוד בקרית ביאליק, רגילים לשווק דלתות פנים וחוץ לבית ולמשרד. לא השבוע. "כרגע בגלל המצב עצרנו את הכל, יש לנו צוות של מנעולנים שעושים תיקונים של דלתות ממ"ד ודלתות דחופות או כל מיני נעילות מיוחדות. עכשיו אנחנו מקבלים כ-70 שיחות ביום של אנשים לדלתות ממ"ד, זה מטורף, כשבימים רגילים אני אקבל אולי שיחה אחת לחודש על זה. מיום ראשון בשבוע שעבר זה התפוצץ. ביום הראשון אולי 200 שיחות אבל עמדנו בזה. מתקשרים מהקריות, חיפה, חדרה, הגליל. גם תל אביב".
לדבריו, הסיבה להתנפלות היא שעד כה אנשים פשוט זרקו את דלת הממ"ד שהייתה להם למחסן, משום שהדלת 'יוצאת' החוצה לכיוון המסדרון, והם ראו זאת כהפרעה מיותרת ולא חשבו שיצטרכו אותה.
בחנות הטבע 'בית בריא' בקרית ביאליק מספרים על עלייה במכירות של כדורי הרגעה טבעיים וגם ויטמינים לטיפול בנשירת שיער. "זה נובע מסטרס, אנשים מחפשים ויטמינים כמו ברא רוגע, 'הלפ', רסקיו רמדי. גם הצטיידו בלחמים, באגוזים, שקדים ותמרים כי זה נותן אנרגיה זמינה ותזונה עשירה", אומר הבעלים ארנון רפצקי.
קראו עוד:
תאורת חירום
רן נוימן מהחנות הוותיקה לאלקטרוניקה וחשמל היפרטרוניקס שבשדרות גושן במוצקין מספר: "אנשים ממש מחפשים 'פאורר בנקים', סוללות להטעין את הטלפון כי רבים היו בממ"דים הרבה שעות ומצאו עצמם בלי סוללות. קונים גם רדיו על סוללות רגילות. בעצם חוזרים למה שהיה פעם לדברים הישנים והטובים, וגם פנסים ותאורות חירום, פשוט נגמר, אנחנו לא יכולים להביא סחורה, אין במלאי.
אולי בגלל הרכב החנויות וריבוי המזללות שבו, רחוב העצמאות בקרית אתא נראה די תוסס. זו שעתם היפה של חנויות הסטוק, כפי שמספרת עובדת במקס סטוק: "יש יותר לקוחות ותנועה. לקוחות קונים בגדים בעיקר את הבסיס, ביגוד צעצועים, חומרי יצירה, תאורה, הרבה תרומות לחיילים. פחות מוצרים יקרים".