בעיריית חיפה נערכה מסיבת עיתונאים בה השתתפו ראש העיר חיפה עינת קליש, וצוות מומחים שקראו לבחון מחדש את התוכנית הממשלתית למפרץ חיפה אותו מוביל שר החוץ יאיר לפיד.
במסיבת העיתונאים השתתפו פרופ' אפרים לאור – מומחה לאסונות טבע, פרופ' אהוד קינן מומחה לקיימות מהטכניון, יוני ספיר – יו"ר עמותת שומרי הבית, פרופ' אליקים בן נחום מהטכניון, פרופ' עדי וולפסון – מומחה לקיימות, ופרופ' עמוס נוטע.
קליש והמומחים הביעו את דאגתם מהתוכנית שמקדמת הממשלה שעיקרה פינוי בזן בתוך עשור, העברת חוות מהמיכלים של תשן במקום בזן, ובנייה בטווח הארוך של עשרות אלפי יחידות דיור בקרקעות המפרץ.
קליש: "המפרץ ישתנה ממרחב לייצור תזקיקים למרחב אחסון וייצור דברים אחרים. מתוכנית בזן שהוצגה לבורסה ברור כי בכוונתם להיכנס לתעשיות אחרות ומזהמות. הולכים להקים נמל דלקים שיאפשר הגעת אוניות בהיקף של פי 6 מהמצב הקיים והבאת כימיקלים בהיקפים של פי 3 מהמצב כיום".
קליש ציינה כי חיפה שילמה מחיר כבד על פעילות התעשיות הכבדות בתחומה, ולא ברור מדוע היא צריכה להמשיך לשלם מחיר שכזה. קליש התריעה כי המפרץ יזוהם באוניות שיגיעו לנמל המפרץ.
קליש: "במקום לנקות את מפרץ חיפה מחליפים תסריט פטרוכימי אחד בשני. חיפה היא אחת הערים המאוימות בישראל, ויש גם חשש לרעידות אדמה. יש לי תחושה שמישהו לא חשב עד הסוף על התוכנית והולכים לקבע את עתיד המטרופולין לעוד 30 שנה קדימה. חיפה הולכת להיות עיר כימית עוד שנים רבות".
קליש ציינה כי נפגשה עם השר לפיד אך לא קיבלה ממנו מסמכים שביקשה. קליש: "הרגשתי כמו אחרונת האקטיביסטית שמתחננת למסמכים. בסוף קיבלנו חומרים מפעילים סביבתיים. לא ברור עד כמה התמונה המלאה ברורה לממשלה".
בזה אחר זה דיברו המומחים השונים והתריעו מתוכנית הרסנית לחיפה.
פרופ' עדי וולפסון: "אנחנו לא יודעים מה המצב האמיתי בחיפה. אנו יודעים שיש תעשייה מזהמת. יש נמל ותחבורה שמזהמים עד לא ברור עד כמה. מדינת ישראל כנראה לא רוצה לדעת. הממשלה מקדמת תוכנית כזו גדולה בלי שיתוף ציבור. רוצים לבנות על הקרקע המזוהמת בלי שאנו יודעים מה יש בקרקע. מי הולך לגור שם? עם גזים מהאדמה? איך אפשר לעשות תוכנית בלי לקבל תשובות לכל השאלות. יש כותרות והצהרות אבל בסוף חוסר הידיעה הולך להביא לקטסטרופה יותר גדולה ממצבנו היום".
אלעד הוכמן: "איפה ראשי הערים האחרים? יש פה אמירה של שרי ממשלת ישראל לדורותיה שפשוט מסרבים להגיע ולהסתכל בעיניים של ציבור החיפאים ולהגיד שהם מקריבים אותנו על מזבח הדלקים הפטרוכימים. מנהלים מו"מ עם בזן מעל הראש של החיפאים ובנחרי הציבור. ממשלת ישראל נכנעת לבעלי הון כדי לקדם דלקים פטרוכימיים. הולכים לזהם עוד יותר את המפרץ, ובאופן אירוני יקימו במפרץ בית חולים חדש".
יוני ספיר: "התכנית שהוצגה היא פארסה כי היא מעלה את פוטנציאל האחסון במפרץ. איך תוכנית כזו עומדת בהלימה עם החלטת ממשלה לקידום מטרופולין חיפה ועם הצהרות ראש הממשלה בגלזגו שיפסיקו לשרוף דלקים? זה פשוט לא".
אפרים לאור: יש לדאוג להטמנה של חומרים מסוכנים. חיפה נבחרה לנקודת מרכז מסחר בין אירופה והמפרציות וירדן. יעברו כמויות גדלות של דלקים. אם מישהו ממשיך לחשוב שרעידות קורות כל 50 שנה, הוא טועה והכל יכול לקרות עוד דקה. יש להיות מוכנים לשלל הסיכונים שעלולים לקרות בו זמנית".
קראו גם: >>
לשאלת "מיינט חיפה" באשר לעובדה כי ראשי ערים אחרים דווקא מברכים על התוכנית הממשלתית, וכך גם חברי כנסת ושרים, קליש ציינה: "אני הראשונה להרים דגל אדום. אני לא יודעת בממשלה ורשויות אחרים מתעמקים בתוכנית. יש כרגע חוסר הסכמה ביננו והממשלה והדרג הפוליטי. לא ברור עד כמה רוצים לשבת שם ולהעמיק. לא בטוח שהם מבינים עד הסוף את המשמעויות. נהדר להוציא כותרות אבל אנחנו יודעים איך דברים עובדים. הנזק לחיפה יהיה כה גדול שכבר אי אפשר לתת מקום לכותרות הפוליטיות. אמרתי לדרג פהוליטי כי אני מודאגת ויציגו מסמכים שירגיעו אותי אולי אני טועה. זה לא קרה. בירושלים לא רואים את חיפה ורצים להוציא כותרות כאילו הולכים להושיע את מטרופולין חיפה. הציבור צריך לומר את דברו".
פורסם לראשונה: 12:56, 21.03.22