בית המשפט מצא ליקויים באופן בו אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה מנהלת את הבחירות להנהלת האגודה.
7 צפייה בגלריה
ביקורת חריפה. השופט כנעאן
ביקורת חריפה. השופט כנעאן
ביקורת חריפה. השופט כנעאן
(צילום: הרשות השופטת, אלעד גרשגורן)
נראה כי באגודה מתקשים לקיים הליך בחירות תקין ומסודר. בית המשפט דחה את מועד הבחירות בעקבות עתירה של סטודנטים בה עלו טענות קשות לפיהן באגודה מערימים קשיים על סטודנטים להירשם ולקחת חלק בבחירות.
בין הסטודנטים שעתרו נגד האגודה, אוראל ואקנין, סטודנט שנה ג' בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, העומד בראש רשימת "ועד הסטודנטים" המבקשת להתמודד בבחירות לאגודת הסטודנטים.

7 צפייה בגלריה
אוראל ואקנין יוכל להתמודד
אוראל ואקנין יוכל להתמודד
אוראל ואקנין יוכל להתמודד
(צילום: ועד הסטודנטים)

קראו עוד:

לאחר שהתקבלה עתירתו הראשונה של ואקנין, שהוגשה בספטמבר 2024, ונדחו הבחירות באגודה מחודש ספטמבר 2024 לחודש ינואר 2025, החליטו באגודה להדיח את ואקנין ולהוציא אותו מרשימות האגודה.
ואקנין פנה לבית המשפט וטען ל"סיכול ממוקד" וניסיון לפגוע ולטרפד את מועמדותו. ואקנין שב וטען בפני בית המשפט כי האגודה מתנהלת תקופה ארוכה כמועדון סגור בו "חבר מביא חבר", תוך שגורמים אישיים שולטים בפוליטיקה הפנימית של האגודה. ואקנין פירט שורה של טענות המעידות לטענתו על תהליכים לא דמוקרטיים באגודה, שהחמור שבהם התקיים בשנת 2022, אז הליך הבחירות כולו סוקל, ו-40 מועמדים מונו ללא הליך דמוקרטי.

7 צפייה בגלריה
אלעד עסיס
אלעד עסיס
יו"ר האגודה אלעד עסיס
(צילום: נחום סגל)

לאחר אירועי 2022, הגיעו בחירות 2024, בהם כאמור קבע בית המשפט כי נפלו פגמים ודחה את מועדן. בעקבות הביקורת מצידו של ואקנין, לטענתו באגודה החליטו למנוע את התמודדותו והוציאו אותו מהאגודה.
ואקנין הוסיף וטען בפני בית המשפט כי מעבר להדחה לא חוקית, באגודה ביקשו לפגעו בו. באירוע אחד טען כי הוזמן לפגישה במהלכה נגנב מחשבו הנייד, ובאירוע נוסף הותקף פיזית ונחטף מידו טלפון נייד. בעקבות אירועים אלו הוצא לבקשתו של ואקנין צו הטרדה מאיימת בחודש נובמבר 2024 כנגד רם תורג'מן.
שעות בודדות לאחר הוצאת הצו, קיבל ואקנין זימון לישיבה מיוחדת של אגודת האוניברסיטה, במרכזה דיון על ביטול חברותו באגודה. בישיבה שהתקיימה בזום הוחלט כי ואקנין למעשה יודח ויוכל להתקבל כחבר באגודה בעוד 3 חודשים.
באגודה טענו מנגד כי לא נפל כל פגם בהוצאתו של ואקנין מהאגודה. עוד נטען כי, על חברי האגודה הופעל לחץ מצד גורמים שונים. עוד נטען מצד המשיבים כי ואקנין הוא אדם אלים ואגרסיבי שמועמדותו לא אושרה כמו 15 סטודנטים נוספים. עוד נטען כי אין ממש בטענות ואקנין לגניבת מחשבו האישי או לתקיפתו על ידי רם תורג'מן.

7 צפייה בגלריה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
(צילום: פרטי)

שופט בית המשפט המחוזי אחסאן כנעאן דן בבקשתו של ואקנין נגד אגודת הסטודנטים חיפה, יו"ר האגודה אלעד עסיס ומועצת האגודה. השופט קיבל את הבקשה והוציא צו מניעה זמני האוסר על האגודה לבטל את חברותו של ואקנין, ומורה על השבתו לחברות באגודה, וזאת עד לסיום בירור התביעה.
השופט כנעאן קבע כי ואקנין הוכיח כי נפלו פגמים פרוצדורליים ומהותיים בהליך הוצאתו מהאגודה. בין הפגמים עליהם מצביע השופט כנעאן – לואקנין לא הוצג מכתב מפורט מי הם אלו המבקשים להדיח אותו, ולא הוגש מכתב מפורט של 10% מחברי המועצה המבקשים ישיבה מיוחדת.
במכתב כינוס הישיבה הושחרו שמות מבקשי הכינוס על ידי המשיבים, כך שלואקנין הוגש מכתב מושחר ללא חתימות. הוא לא יכול היה לדעת האם הושגו 10% מהחברים הנדרשים לכינוס הישיבה, ולא יכול היה להתעמת איתם כי לא ידע מי הם, קבע השופט כנעאן. "לא יכול להיות שהמשיבים החליטו להטיל חיסיון על מסמך מהותי שהתניע את כל המהלך להוצאתו של המבקש מהאגודה", קבע השופט.

7 צפייה בגלריה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
תורים ארוכים ברישום לאגודת הסטודנטים בחיפה
(צילום: פרטי)

בנוסף, קבע השופט כי ישיבת הזום הייתה כשחלק מהמצלמות סגורות, כך שלא ניתן היה לדעת מי נוכח בישיבה, והיא גם לא הוקלטה למרות שלא הייתה בעיה לעשות כן. עוד נמצא כי חלק מהנוכחים בישיבת הזום כלל לא נכחו, ולמשתתפים ניתן רק שם פרטי ולא שם מלא. באשר לקיומה של הצבעה חשאית, קובע השופט כי "קיום הצבעה במחשכים בניגוד לאמור בתקנון הוא פגם חמור ומתכתב היטב עם טענות המבקש על הנעשה באגודה".
השופט ממשיך וקובע כי לצד פגמים פרוצדורליים, נפלו פגמים מהותיים בהתנהלות האגודה, וכי הדחתו של וקנין לא הייתה בתום לב. השופט מתייחס להתארכות הרישום לבחירות שנדחו, ו"השביתה האיטלקית" שהתנהלה באגודה. "האגודה דאגה כי מילוי טפסים שלוקח 5 דקות למלא יארך שעה לכל מועמד. בכך נוצרו תורי ענק בפתח משרדי האגודה.. התנהלות זו חמורה ביותר, ופוגעת בצורה קשה בתהליכים הדמוקרטיים", ציין השופט כנעאן שמותח ביקורת גם בעניינו של רם תורג'מן שמפעיל את בית הקפה של האגודה לאחר שבעבר היה בעל תפקיד באגודה.

7 צפייה בגלריה
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת חיפה
סערה בקמפוס אוניברסיטת חיפה
(צילום: ערן גרנות)

"לא זו אף זו, יש במהלך של הוצאה מהאגודה פגיעה חמורה בחופש הביטוי של המבקש במיוחד בתקופת בחירות, ונוכח מאבקי השליטה יש להיזהר בלתת בידי הקבוצה השלטת כיום באגודה אפשרות להפעיל את הכוח בצורה לא מידתית ובחוסר תום לב", קובע השופט כנעאן.
השופט קיבל כאמור את בקשת ואקנין לצו מניעה המונע את הוצאתו מהאגודה וזאת כאמור עד סיום התביעה שתתברר בפניו של השופט כנעאן. עוד נקבע כי האגודה תשלם את הוצאות המשפט של ואקנין בסך 7,500 שקלים.
אוראל ואקנין: ״יש שופטים בחיפה, אני מודה לבית המשפט הנכבד על החלטתו. עוד כחודש יתקיימו הבחירות לאגודת הסטודנטים וכולי תקווה שוועדת הבחירות תנהל אותן באופן הגון ודמוקרטי, הגיע הזמן להחזיר את אגודת הסטודנטים - לסטודנטים״.

7 צפייה בגלריה
ועד הסטודנטים אוניברסיטת חיפה בבית המשפט
ועד הסטודנטים אוניברסיטת חיפה בבית המשפט
ועד הסטודנטים אוניברסיטת חיפה בבית המשפט
(צילום: ועד הסטודנטים)

מעו״ד יותם בלאושילד, שותף במשרד הרצוג פוקס נאמן, המייצג את אוראל ואקנין נמסר: ״אנו מברכים על החלטתו המוצדקת של בית המשפט המחוזי, אשר ביטל את החלטתה המבישה של מועצת אגודת הסטודנטים באוני׳ חיפה להדיח את מרשנו מחברותו באגודה (ומאפשרות להתמודד בבחירות בה).
"בית המשפט שם בהחלטתו דגש על העקרונות הדמוקרטיים לאורם רצוי היה שגוף דוגמת האגודה יתנהל. אנו מקווים שיו״ר האגודה הנוכחי ועושי דברו באגודה יפנימו את הביקורת הנוקבת שמתח בית המשפט על התנהלותם, ויבינו שעם יריבים פוליטיים מתמודדים בקלפי, ולא במחשכים תוך שימוש בפרקטיקות אנטי-דמוקרטיות שאין מקומן במדינת ישראל״.
מאגודת הסטודנטים לא נמסרה תגובה.