הורים בחיפה ובנשר לילדים בעלי מוגבלויות קוראים לנצל את הפסקת האש השברירית כדי להציב מיגוניות במרכז יום ופעילות אליו מגיעים ילדיהם מידי שבוע.
ההורים שפנו בנושא למרכז לסיוע ומיצוי זכויות של עמותת "קשר – הבית של המשפחות המיוחדות", מתארים מציאות בלתי אפשרית וחשש יומיומי לבטחון הילדים.
רננה ישראל, תושבת נשר, אמא לצעירה בת 29 על הרצף האוטיסטי: "הבת נמצאת במסגרת של מרכז יום בכפר גלים הסמוך לחיפה. המרכז היה סגור מספר שבועות במהלך המלחמה וזאת בהתאם להנחיית פיקוד העורף. בהמשך ניתן האישור להחזיר את הילדים לפעילות. כשחזרנו למרכז, נדהמנו לגלות שהוא פועל ללא מיגון".
את פנייתה של רננה והורים נוספים ריכזה והעביר למשרד הרווחה מנהלת מרכז לסיוע ומיצוי זכויות של עמותת "קשר" – עו"ד רחל סגל, שהתקשתה לקבל תשובות מהמשרד שאחראי לבטחון הילדים במרכז.
קראו עוד:
עו"ד סגל: "לצד טענות ההורים העברנו למשרד הרווחה הצעות קונקרטיות לפעילות בטוחה עבור אוכלוסיות מיוחדות. יש לזכור כי שגרת יומית עבור אנשים עם צרכים מיוחדים הכרחית וקריטית. לחלק גדול מהם זו המסגרת החברתית היחידה וכאשר מקום כזה סגור ההורים נמצאים בבעיה והם חייבים לוותר על התעסוקה שלהם".
"יחד עם זאת, הכרחי לא פחות שהמקום יהיה מוגן. אם מקום פועל ללא מיגון, הוא פוגע בזכויות ההורים וילדיהם. בשבועות האחרונים פנינו כמה וכמה פעמים לגורמים שונים במשרד הרווחה, ועד לרגע זה לא נמצא פתרון שיבטיח את השוהים בו, למרות שהפסקת האש יכולה להסתיים בכל רגע"
האם רננה: "הבת שלי בת 29, אבל אין לנו אפשרות להשאיר אותה אפילו לא דקות ללא השגחה. השבוע אחת מהאזעקות הרבות באזור שלנו היתה ממש בכפר גלים, אני יודעת שאין מיגון במקום, והפחד אחז בי, ידעתי שאין מיגון ולא היה לי מושג איך הבת שלי תסתדר, ולא ידעתי איך היא מרגישה בלעדינו".
רננה מציינת כי אחרי שבועות שהבת נשארה בבית מאחר והמרכז היה סגור, הבת ביקשה לחזור לפעילות ולפגוש את חבריה במרכז. מעבר לכך, הבת מקבלת טיפולים הכרחיים במרכז המשמש למקום תעסוקה וטיפול עבור אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים.
לדברי רננה, במכרז להפעלת המרכז זכתה לפני כשנה חברה, כאשר בתנאי המכרז נקבע כי יש לדאוג לפתרונות מיגון. "הורים ומשרד הרווחה משלמים עבור הפעילות של הילדים שלנו במרכז אלפי שקלים בחודש, ומן הראוי היה שאחרי יותר משנה של מלחמה, יימצא פתרון ראוי למיגון לחסרי ישע".
האם המודאגת קוראת למשרד הרווחה לא להשאיר את בטחון הילדים בידי המזל, ולנצל את הזמן למגן את המרכז.
עו"ד סגל מוסיפה כי הפעלת מרכז כזה ללא מיגון ראוי היא פגיעה בביטחון ובזכות לביטחון של הצעירים והצעירות. "לא יכול להיות שממרכז ימשיך לפעול בצורה שכזו ועל משרד הרווחה לתעדף את מיגון המרכז, תוך דאגה לאוכלוסיות פגיעות, שגם ללא חרדות המלחמה, מתמודדות עם עומס רגשי מידי יום".
משרד הרווחה והביטחון החברתי מוסר: "מרכז היום בכפר גלים כמו שאר המרכזים בחיפה קיבל את אישור פיקוד העורף לאור העובדה כי הוא נמצא בסמוך למקלט תקני. למרות זאת, החליטה העירייה על סגירת המקום עקב המצב הביטחוני. שמירה על ביטחון הדיירים נמצא בעדיפות עליונה ולאורך כל הזמן נעשים מאמצים להבטיח זאת. שתי מיגוניות הוזמנו ויוצבו כבר בקרוב לטובת הפעלת המסגרת. משרד הרווחה ממשיך לעמוד בקשר מול המפעיל והמשפחות ובקשר רציף מול פיקוד העורף אשר כל החלטה תתקבל על פי הנחייתו".