המציאות הביטחונית בצפון יכולה להתדרדר במהירות, והסלמה יכולה להסתיים במלחמה כוללת למרות שנראה כי שני הצדדים, חיזבאללה וישראל, אינם מעוניינים בכך.
במקרה של מלחמה, התרחישים אליהם נערכים בישראל כוללים ירי מסיבי של חיזבאללה לאזור הצפון בכלל, ולחיפה בפרט. בפיקוד העורף מקפידים להדגיש כי בניגוד למלחמת לבנון השניה, נפילות הטילים בעיר יהיו רבות פי כמה, ותושבים יצטרכו לשהות במקלטים ברציפות ימים ואף שבועות.
קראו עוד:
למרבית תושבים חיפה אין מרחב מוגן בבית, ועם הישמע האזעקות ונפילות הטילים הם יצטרכו להיכנס למקלט העירוני הסמוך לביתם. בניגוד למרחב מוגן ביתי, אליו ניתן להכניס מזרונים, מזון וציוד נדרש נוסף, המקלטים העירוניים מרוחקים מהבית, סגורים בשגרה, ואליהם ייכנסו עשרות ומאות תושבים.
תושבים בחיפה מביעים דאגה כי המקלטים העירוניים אינם ערוכים לשהייה ארוכה, וכי יש לחשוב כיצד מאפשרים לציבור להכניס אליהם ציוד אישי כבר כעת. "אין לי מרחב מוגן בבית", אומר תושב קרית חיים, "אני ארוץ עם הילדים שלי למקלט העירוני ברחוב. עכשיו המקלט סגור. איך אני אמור להכניס לשם מזרנים כדי שהילדים יוכלו לישון בהם? מצפים שבזמן נפילות אני אביא איתי ציוד, בקבוקי מים, מקלט רדיו, שמיכות... למה לא לפעול בצורה מסודרת כבר עכשיו ולאפשר הכנסת ציוד?".
בעיריית חיפה פועלים להסדרת המקלטים, ובתוך כך מתחילת המלחמה חוברו מקלטים רבים לגנרטורים, ובחלקם ניתן יהיה להתחבר לרשת האינטרנט. מקלטים רבים חוברו למוקד העירוני כך שניתן יהיה לפתוח אותם מרחוק.
"חיפה זה לא קרית שמונה, פה עוד לא למדו איך לשהות זמן רב במקלט ונקווה שגם לא נצטרך לדעת", אומר תושב העיר, "לא נראה שחשבו על כך ההיבטים הנוגעים לשהייה במקלטים".
תושבים הביעו חשש כי הנחת העבודה של מקבלי ההחלטות היא כי במקרה של נפילות טילים ממושכות בחיפה, אחרי 3 ימי לחימה יעזבו רבים את העיר דרומה, בעוד שמי שאין לו לאן לעבור, יישאר בעיר במקלטים שאינם ערוכים לכך.
"אנו קוראים לחברי מועצה ומקבלי ההחלטות להתרכז בנושא המקלטים בעיר, לעבור על כל אחד מהמקלטים, לוודא שיהיו חשמל, מים, אינטרנט, וישקלו לאפשר לרכזי שכונות להכניס ציוד של תושבים. שיתחילו ליפול טילים זה כבר יהיה מאוחר מידי", אומרים תושבים.