ספק אם יש מי שלא מכיר את השם יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים, אבל את השם עדנה דוד, סגניתה ואחת הנשים הקרובות אליה ביותר שמשמשת גם יו"ר הסתדרות המורים בחיפה הוא פחות מוכר.
2 צפייה בגלריה
עדנה דוד
עדנה דוד
תמיכה מלאה במזכ"לית. עדנה דוד
(צילום: נחום סגל)
בשבוע הסוער של מערכת החינוך בו ספגה הבוסית קיתונות של ביקורת מתייצבת עדנה דוד מאחוריה בראיון ל"ידיעות חיפה" ומדברת על מצוקת המורים.
דוד, נשואה אם לארבעה ילדים, שהצעיר תלמיד יא', לשעבר מורה ומנהלת בית הספר "אהוד" בחיפה. לפני 5 שנים התבקשה על ידי יפה בן דוד להצטרף להסתדרות המורים. מאז היא מייצגת כ-16,500 מורים בחיפה ובמרחב.
תנסי לעשות לנו סדר. היכן עומד המאבק?
"בעקבות צעדי מחאה שלנו, בית הדין שלח את המדינה להתדיין עם הסתדרות המורים. יש פה אמירה חשובה לפיה על המדינה לקחת בחשבון את עובדי ההוראה. זה לא קרה עד היום".
מה השגתם?
"לפי המתווה המעודכן, המורים יקבלו מעכשיו בדיקות אנטיגן כמו התלמידים. מורים יוכלו להיבדק במוסדות החינוך וזו תיחשב בדיקה מוסדית כמו במד"א. וכן, משרד החינוך יתחייב להקפיד על דיווחי ההורים. הורה שלא דיווח על בדיקת הילד, והילד נחשף למאומת, ייכנס לבידוד כמו במתווה הקודם. בנוסף, הישגנו כי תלמידי החינוך המיוחד בתפקוד גבוה ייבדקו כמו תלמידים אחרים".

"שנתיים של טלטלה"

איך נולדה ההחלטה להשבית הפעם?
"צריך להבין שעברנו טלטלה לא פשוטה במערכת החינוך שבהם נדרשנו לשנות את דרכי החינוך מהיום להיום. לעבור מלמידה פרונטלית לזום ברגע אחד. מזכ"לית ההסתדרות יפה בן דוד חרשה את הארץ וממשיכה לעשות זאת והיא חיה את השטח. היא מצאה הרבה אנשים שחרדים וחוששים לבריאותם וצוותים לא מוגנים מבחינת ציוד. ואז הוחלט לצאת למאבק".
מה דעתך על הביקורת והטענות על הכוחניות של בן דוד?
"יפה עמדה מהרגע הראשון על זכויות המורים. רצו שיחזירו ימים ולא החזרנו כי עבדנו מסביב לשעון. יפה דרשה כי מורים יקבלו כסף כשהם עובדים מהבית כמו שבנקאי שמקבל שכר מלא שהוא עובד מהבית. אז היו ביקורות, אז מה? אנחנו לא מתנצלים. המורים זוקפים קומה ועומדים מאחורי יפה. אני לא מכירה ארגון נוסף שמגבה בצורה שכזו את היו"ר שלו, למרות הביקורת ולמרות אמירות לא נעימות. יפה לא מסתכלת על עצמה ומשלמת מחיר למען אנשי ההוראה, ובתמורה אנו מקבלות גיבוי מלא. יש כאלו שלא נעים להם לראות מנהיגה שעומדת בצורה כה נחושה ועוצמתית על זכויות המורים. כדאי שתבינו, אנו לא עבדי ההוראה אלא עובדי הוראה. יש למורים זכויות ויש לקדם את השכר שלהם ומעמדם".
2 צפייה בגלריה
יפה בן דוד
יפה בן דוד
יפה בן דוד
(צילום: אבי מועלם)
קראו גם >>>
יש גם הורים שלא תומכים במאבק המורים.
"הייתי רוצה לראות את כל ההורים וארגוני ההורים מחבקים את המורים והולכים יד ביד עם הסתדרות המורים. זה לא קורה כרגע. נקטנו צעדי מחאה והתרענו על מתווה מסוכן, אך היו הורים שרצו שנפתח את בתי הספר בכל מקרה. אמרנו להם 'אתם מסכנים את המורים אבל גם את הילדים'. ההתנגדות לא הייתה ברורה לי".

"המצב בשטח מדאיג"

מה הורים צריכים לדעת על אנשי החינוך שהם לא יודעים?
"קודם כל שהמצב בשטח מאד מדאיג. אני שומעת מנהלים וסגנים שקורסים כי אין להם כוח אדם להפעיל את בית הספר. יש הרבה אנשי הוראה מאומתים. יש בית ספר ש-21 עובדים לא הגיעו לעבודה. מהרגע להרגע שולחים מורים הביתה. ומה עושים עם התלמידים? עכשיו מאחדים גנים וכיתות כי אין מי שישמור על הילדים. אני רוצה להתריע כי לנוכח המצב אנו רואים שהרבה מהם עוזבים את התחום".
מורים שעוזבים?
"כן. יש הרבה בקשות פרישה של מורים צעירים. יש תופעה שלא ראינו קודם של אנשים שעזבו מהיום להיום כי לא יכלו להתמודד עם הקשיים. במקביל אני לא רואה סטודנטים רצים למכללות כדי לעבור הכשרות להוראה. כבר לפני שנתיים התרענו על המצב של מחסור בכוח אדם. עשרות מורים הגיעו אליי ואמרו שפשוט 'נמאס להם' והם לא יכולים להתמודד עם דרישות המערכת וההורים. ולכל זה מתווסף שכר לא מתגמל. אין לי מושג איך נפתח את שנת הלימודים הבאה עם מחסור כזה באנשי חינוך".

"זה ספין ברור"

שמעת את הטענות שד"ר אלרעי פרייס היתה מעורבת באיומי השביתה?
"בן דוד מתייעצת עם בכירי מערכת הבריאות כדי לקבל נתונים ועדכונים ונעשתה פנייה לפרייס כמו לכל בכיר אחר. היא לא תיאמה ולא עמדה מאחורי מאבק. זה ספין ברור".
שרת החינוך, שהיא תושבת זכרון יעקב, לא אהבה את המאבק שלכם.
"לנו הייתה ביקורת על משרד החינוך שקידם מתווה מבלי להביא את קולם של אנשי השטח. היו תקופות שהקשר עם שרי החינוך היה רציף וטוב, בנושא שינוי מדיניות הבידודים זה לא קרה אז נאלצנו לנקוט בצעדי מחאה".
תני דוגמה למורה במצוקה.
"מורה צעירה הייתה צריכה ללמד בזום מתוך בית עם 4 ילדים קטנים. בעלה עובד חיוני. היא צריכה להעביר מערכת גדושה של שיעורי זום. היא בכתה ואמרתי לה שהיא יכולה לרדת במספר השעות. היא אמרה 'אני לא מוכנה לוותר על התלמידים'.
המורים חוששים?
"יש מורים בעלי מחלות כרוניות או בני ביתם שחולים. הם מגיעים בחרדות ללמד ומנסים להגן על עצמם ככל הניתן. כל מתווה מערער את הביטחון שלהם. 24 אחוז מהמורים חוו דיכאונות וחרדות. הטלטלה שעברו אנשי החינוך גדולה מאד".
כל החדשות והעדכונים במיינט חדשות חיפה.
פורסם לראשונה: 09:06, 06.02.22