ד"ר הנאא חאג' עבאיה, רופאה בכירה במחלקת העור ברמב"ם ומי שאחראית על מרפאת מעקב חולי מלנומה, מסבירה לקראת שבוע המודעות לסרטן העור שיצויין בתאריך 14-21 ביוני, כי חשיפה יומיומית לקרני השמש בילדות והתפתחות של כוויות שמש בתקופת החיים הזו יכולה להשפיע על הסיכון לפתח סרטן עור בהמשך החיים הבוגרים.
לדבריה, "העור זוכר הכל, נזקי שמש עתידיים בפירוש מושפעים מתבנית החשיפה לשמש במהלך הילדות ובתקופת גיל ההתבגרות".
מלנומה היא מקרה נדיר בקרב ילדים, אולם בשנים האחרונות חלה עליה בכמות מקרי המלנומה בעולם ובארץ, ובדגש על מקרים בקרב בני נוער.
ד"ר עבאיה: "אנחנו נוטים לתלות את המגמה המדאיגה הזו בשימוש במיטות שיזוף. נראה שיש חשיפה לתהליכים הללו ולנזקים שהם מביאים איתם כבר בגילאים צעירים וההשלכות לא מאחרות לבוא".
אחד היתרונות הידועים של חשיפה לשמש, הוא ייצור ויטמין D שבמחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות נמצא שבאופן מפתיע, אוכלוסיות שונות בישראל סובלות ממחסור בו. במשך שנים נהגו לבצע חשיפה מבוקרת לשמש, כדי לצבור מאגרים של הוויטמין החשוב, מה שנהוג לכנות "אמבטיות שמש", אך לדבריה של ד"ר עבאיה, כמו כל דבר טוב אחר – הכל שאלה של מינונים.
"נכון שלשמש יש יתרונות בייצור וויטמין D והשפעה טובה על מצב הרוח, אך במיוחד בארץ, אנו מספיק חשופים ביום יום לשמש בכמות המספיקה ליצור וויטמין D . יש להשלים את החסר, אם קיים, על ידי צריכת וויטמין D ומאכלים עשירים בוויטמין D ולא באמצעות חשיפה יזומה לשמש".
מתי יש להתייחס לנקודות חן ושומות בילדים כמסוכנות?
ילדים עלולים להיוולד עם נקודות חן או שומות מולדות, ואלו גם עלולות להתפתח במהלך השנים הראשונות לחיים. במקרים האלה, רצוי לקיים מעקב אחרי המאפיינים של השומות, אך לקחת בחשבון שאין צורך להיכנס להיסטריה.
"לא כל נקודת חן או שומה מהווה אינדיקציה לבעיה רפואית", מרגיעה ד"ר עבאיה, "אבל בהחלט רצוי לעקוב מעת לעת במעקב של רופא עור לזיהוי שינויים מוקדמים".
כשמדובר בילדים עם שומות מולדות, יש להתמקד בקבוצות סיכון, מבהירה ד"ר עבאיה ומסבירה כי מדובר בעיקר בילדים עם שיער בהיר, ריבוי נקודות חן ורקע במשפחה של סרטן עור, אשר צריכים מעקב רופא עור.
קבוצת החולים הגדולה ביותר בסרטן העור בארץ היא יהודים ילידי אירופה וצפון אמריקה, ובשכיחות נמוכה הרבה יותר בקרב ילידי אסיה, והאוכלוסייה הערבית. יחד עם זאת, ד"ר עבאיה מחדדת כי גם אנשים בעלי עור כהה עלולים לסבול מסרטן העור, והם לא ״מוגנים״ באופן מוחלט.
קראו גם:
איך מונעים? מתמגנים!
אלו כללי התנהגות בשמש לכל המשפחה:
בחשיפה יומיומית לשמש, רצוי לתכנן את הפעילות עם הילדים בחוץ ולהימנע משהיה בשמש בין השעות 10:00-14:00.
להתמגן מפני השמש באמצעות חבישת כובע, שהייה בצל ומריחת מקדם הגנה משמש, של 30 SPF ומעלה.
יש למרוח את מקדם ההגנה באזור הפנים, וכן את שאר אזורי הגוף החשופים, 20 דק' לפני החשיפה לשמש. יש לחדש את המריחה כל שעתיים- שלוש, במידה והחשיפה לשמש נמשכת וגם אחרי שנרטבים.
מומלץ להפוך את השימוש במסנני קרינה כרוטינה והרגל, ולשתף את הילד בה, ממש כמו צחצוח שיניים ושטיפת הפנים.
השימוש במסנני קרינה רצוי לאורך כל השנה, גם בחורף, שכן גם בימות החורף יש ימים בהירים. גם בתוך הרכב חשופים לקרני השמש, ויש להתמגן.
חשוב לנו אנחנו כהורים, להוות דוגמא לילדים שלנו מבחינת ההתנהגות שלנו בשמש. כל ההמלצות הללו תקפות לכל אחד מבני המשפחה.