בתקופת הקורונה ענף המסעדות חטף מכה קשה. אנשים לא יצאו מהבית והעדיפו שהאוכל יגיע אליהם. במיוחד היו אלה המשפחות עם הילדים, שלא יכלו להיכנס למסעדות בגלל התו הירוק.
הכורח הפך לטרנד, והבשלנים, הטבחים והשפים גילו שאפשר להסב את המטבח בבית למטבח מקצועי לכל דבר, וממנו לשלוח ישירות לבית הלקוחות, מנות מפנקות ברמה של מסעדה.
בשלנים ביתיים התאימו עצמם למצב, השקיעו במטבחים בבית, ונרשמו לאתרים המציעים ללקוחות בבית או במשרד, מגוון מאכלים וסגנונות בישול.
את הבשלנים הבאים מאזור חיפה מצאנו בפלטפורמת "יאמי":
"התחלתי לבשל ב-2018. מבשל אוכל ערבי אותנטי. לפני הקורונה עבדתי בבית אבות בתור אחראי מטבח. הקורונה לא השפיעה עלי באופן אישי כי המשכתי לעבוד כרגיל. במהלך תקופת הקורונה לקחתי צעד ופרשתי מהעבודה כי החלטתי לפתוח עסק עצמאי בתחום האוכל".
"זו עבודה כיפית כי אתה יכול לשלב את העבודה ולהיות בבית. מצד אחד אתה כל היום בבית עם המשפחה ומצד שני זה גם לעיתים קשה כי הבית הופך לסוג של מטבח מוסדי וגדול בגלל כל המוצרים והציוד הנלווים.
"יש לי המון לקוחות שמזמינים באופן קבוע בתדירות של בין פעם בשבוע לבין שבועיים. מי שמזמין בפעם הראשונה מתחבר לטעמים ומחליט להזמין על בסיס קבוע. הלקוחות מזמינים את אותם המנות.
"אוכל חיפאי? אין דבר כזה אוכל חיפאי אבל אני יכול להגיד לך שהלקוחות שלי ברחבי חיפה אוהבים אוכל שמבוסס על קטניות, אורז, עדשים ופריקי. זה לעומת לקוחות במרכז שאוהבים אוכל שמשולב עם יוגורט (כמו שישברק ושיח אל מחשי).
מאז הקורונה, המון אנשים מעדיפים לא לצאת למסעדות ולהזמין את האוכל הביתה.
מבחינת המנות שלי, אני ממליץ בחום על המקלובה, שישברק וקובה בשר".
פאדי קרמאן (52), נשוי + 2, חיפה: https://www.yummi.co.il/c/hummus_fadi
"התחלתי לבשל בגיל 23, אני מתמחה במטבח הצרפתי הקלאסי. עד תקופת הקורונה הייתה לי חומוסייה בעיר התחתית בחיפה ״חומוס פאדי״, לאחר הסגר השני החלטתי לסגור את המקום בעקבות ההגבלות והסגרים ומאז הצטרפתי לאתר ״יאמי״.
"הקורונה גרמה ללקוחות לשנות את הרגלי הצריכה שלהם וניתן לראות את זה בהזמנות שלהם. מבחינת העבודה מהבית במקום העבודה במסעדה, ישנו יתרון אדיר בגלל שאין לחץ להוציא מנות בסרוויס בדומה לעבודה במסעדה, אין הפתעות ובלת"מים מול הלקוחות.
"הדבר שמאפיין את רוב הלקוחות שלי באתר הוא שמרביתם הם משפחות עם ילדים. כשאחד ההורים יוצאים לעבוד, לא נשאר להם זמן לבשל אז הם מזמינים ממני אוכל. מהתפריט שלי באתר ״יאמי״ אני ממליץ להזמין את המקלובה, את הגולש ההונגרי וכמובן אני ממליץ על הסינייה עם הטחינה".
שמי אפניאר (32), נשוי + 2, עתלית: https://www.yummi.co.il/c/SHEMSTEDI
"הסיפור שלי ושל הבישול התחיל באזור גיל 15. האוכל שלי ברובו מגיע מהמטבח הלבנטיני (מדינות ערב הסמוכות לנו בעיקר) ובחלקו גם בבשר מעושן. האוכל שלי תמיד מלא בטעמים ואני אוהב לשלב רטבים ותבלינים. עבדתי בפס ייצור של מכונות CT כעובד ייצור.
"הקמתי את העסק לאחר המשבר הגדול עם קורונה ובזכות המסע הפרטי שלי שהשתתפות בתוכנית ״מאסטר שף״ זה השפיע עליי לטובה וההשפעה הייתה חיובית ומוצלחת.
"בגלים הראשונים של הקורונה, הפגיעה הייתה קשה מאוד, המגבלות היו מאוד נוקשות כלפי מסעדות וזה הביא עסקים רבים לסגירה, מצב מצער מאוד.
"מבחינת העבודה שלי באתר ״יאמי״, העבודה היא עבודה מהבית. העבודה מהבית מאפשרת גמישות גדולה בין שאר החיים שלי לעסק הפרטי שלי. לעומת זאת במסעדה התנאים טובים יותר ומתאימים יותר, מה גם שלנקות את המטבח שלך בסוף היום ברמה של לנקות מטבח של מסעדה זה די קשוח.
"האפיון והטעם של קהל היעד שלי הוא מאוד מגוון, יש מצד אחד אוהבי בשר ויש גם בעלי אורח חיים טבעוני. אני מאוד אוהב את החלוקה הזאת.
"מבחינת התפריט שלי באתר ״יאמי״ אני ממליץ להזמין את הבריסקט ואת הקינוחים שאני מכין, אני באופן אישי ממליץ להזמין בכל פעם קינוח אחר ולגוון".
כיפאח דסוקי,(34), רווקה, תושבת שפרעם: https://www.yummi.co.il/c/PEACE_KITCHEN
"אני טבעונית, פמינסטית, ליבראלית, רוחנית ויש לי חזון להשיג שלווה ואהבה לכל הבריות ללא הבדלים דרך אוכל שמבושל באהבה.
"למדתי לבשל מאבי, אמי וסבתי זכרונה לברכה, לכן אנשים שטועמים מהאוכל נזכרים ישר באוכל מטעמי זמנים נשכחים מילדותם.
"התחלתי לבשל בגיל 17, אני מגדירה את האוכל שלי: ערבי טבעוני וכמובן אוכל ביתי. לפני תקופת הקורונה עברתי כמרפאה בעיסוק בבית אבות ובזכות הקורונה פתחתי את העסק והפכתי לעצמאית.
קראו גם: >>
"עד כמה נפגע ענף המסעדנות בקורונה? ענף המסעדנות נפגע קשה ובצורה עמוקה, זה מצער מאוד. מבחינתי כבשלנית באתר ״יאמי״ העבודה מהבית היא יותר קשה ויש יותר בלאגן, בנוסף אין הפרדה בין הבית לעסק. אבל אני מאוד נהנית לעבוד כמובן.
"בעמוד שלי ב״יאמי״ אני ממליצה על הסלט תבולי, על הקובות, על השניצלים וכמובן שאני ממליצה על הממולאים".
פורסם לראשונה: 10:09, 13.03.22