אף אחד לא שוכח את שירותו הצבאי, גם לא המועמדים לראשות העיר חיפה שהתבקשו לעלות שוב על מדים. רגע לפני ייפגשו בקלפי, בורובסקי, יהב, קליש, גולן, עציוני, ברבי וקארטניק חוזרים לתקופה משמעותית ומעצבת בחייהם.
קבלו את המתמודדים במדים.
סגן אלוף יונה יהב
מפקד מחנה עצורים אנסר בלבנון
"התגייסתי בגמר בחינות הבגרות שלי בשנת 1962. לאכזבתי קיבלתי הצבה למשטרה הצבאית. אבא שלי פנה במכתבים לבן גוריון וביקש להוציא אותי משם, אבל שום דבר לא עזר. הוצבנו ארבעה חיפאים – 2 מריאלי, ו-2 מחוגים. רק בשלב מאחור הבנו שיועדנו במכוון להקים בסיס הדרכה עצמאי לחייל ואנחנו הארבעה הופקדנו על המשימה.
יהב: "לשם כך הכניסו אותי לקורס מ"כ של שייטת 13. שם כמובן לוחמי השייטת התעללו בנו השוטרים הצבאיים. בגמר הקורס התחלנו בהקמת בסיס ההדרכה ויצאנו לקורס קצינים. עם השנים הגעתי במילואים לדרגת סגן אלוף, ואחד התפקידים המעניינים שהוטלו עליי היה הקמה ופיקוד על מחנה שבויים "אנסאר" במהלך מלחמת לבנון הראשונה. המפקד הבכיר של הפלסטינים במחנה היה סאלח תעמרי איתו קשרתי קשרים מיוחדים וניהלנו שיחות. כדי להראות עד כמה הגורל מתעתע, סאלח נבחר לפרלמנט הפלסטיני ביום שבו נבחרתי לכנסת. הגרדיאן הלונדוני שמע על כך ודאג להפגיש בינינו ברמאללה ביום שזה קרה".
סגן שרית גולן
קצינת מבצעים בחיל האוויר
"התגייסתי בינואר 1993 והשתחררתי באוגוסט 1997 בדרגת סגן. את הטירונות עשיתי במחנה 80. לאחר מכן שובצתי לחיל האוויר ועברתי קורס פקידות מבצעים במחנה עובדה. לאחר הקורס שובצתי להיות פקידת מבצעים בטייסת תעופה של מחנה רמון. כעבור כשנה יצאתי לקורס קצינות ולאחריו שובצתי להיות קצינת המבצעים של בסיס תל נוף, ובהמשך עברתי לכהן כקצינת מבצעים וקצינת תובלות של בסיס רמון.
גולן: "לקצונה החלטתי לצאת בעקבות מותה הטרגי של המפקדת שלי, קצינת המבצעים של מחנה רמון, גולדי פנקר, מפקדת נערצת ומודל לחיקוי. במהלך שירותי הצבאי היו מבצע "דין וחשבון" ומבצע "ענבי זעם" אשר לחיל האוויר, ובמיוחד למטוסי הקרב ולמסוקי הקרב היה חלק משמעותי בהם. אלו היו ימים מסביב לשעון וקשר לטייסות הטיסה וחלוקת המשימות לטייסות, ומצד שני, קשר לבור בקריה תוך ניהול פקידות המבצעים שעבדו במשמרות והיו אחראיות על ההזנקות".
רנ"ג צביקה ברבי
מפקד מחנות ובסיסים בכל הארץ
ברבי: "התגייסתי בשנת 1981 למשטרה הצבאית לטירונות בקדומים. אחר כך קורס מכ"ים בגדוד 17 של גולני. בשנת 82 לקחתי חלק במלחמת לבנון הראשונה כסמל צוות. מאז ביצעתי תפקידים רבים בכירים כמפקד מחנה בהרבה בסיסים בכל הארץ, כלא 6, כלא מגידו, בה"ד 13 ומפקד מחלקת בילוש צפון.
ברבי: "בשנת 2003 קיבלתי אות הצטיינות מבני גנץ. סיימתי את שירותי בדרגת רנ"ג. בשנת 89, בהיותי מפקד מחנה של כלא מגידו, התמודדנו עם התפרעויות קשות מאוד של כ- 3,000 עצירים ביטחוניים. בהתפרעות נשרפו כל המאהלים של הכלואים והכלואים ניסו לפרוץ את השערים. עצרנו בגופנו את ניסיונות הבריחה ההמונית, ונפגעתי קשה בראשי, פוניתי לבית החולים בעפולה. על פעילותי במערכה זו, קיבלתי את אות ההצטיינות משר הביטחון דאז, יצחק רבין. את שירות המילואים ביצעתי משנת 2008 ועד 2022 באגד שיטור צפון בתפקיד מפקד מחנה האגד".
סרן יעקב בורובסקי
מ"פ בגדוד 13 של גולני
בורובסקי: "התגייסתי באוגוסט 1970 לגולני. עשיתי טירונות בבא"ח 1 מול קיבוץ לוחמי הגיטאות. אחר כך שובצתי בגדוד 13. קורס מ"כים עברתי במחנה בזק ליד ג'נין. אחר כך קורס קצינים וקורס מ"פים. הייתי מפקד מחלקה, סגן מפקד פלוגה א' של 13, סמ"פ בקורס מ"כים של הסיירות דאז ומשם מ"פ בגדוד 51. השתחררתי בדרגת סגן בתקן סרן.
"מלחמת יום הכיפורים היא חוויה מעצבת עבורי. לחמתי החל מה-6 באוקטובר 1973 עד 31 במאי 74 במשך 6 וחצי חודשים תוך פיקוד על מוצב 103 מתחת לחרמון ממנו דיווחתי על נפילת החרמון. הייתי בעוד 5 מוצבים וסיימתי את הלחימה במוצב תל ענתר בהתשה מטורפת.
בורובסקי: "הייתי סמ"פ סיירות במערת הנטיפים בשיא החרמון, שם גם נפצעתי ביום העצמאות 74. לא אשכח את פגזי 203 חודרי המוצבים שהגיעו 20 ס"מ ממיטת המפקד בבונקר שספג כל יום עשרות פגזים. במילואים שימשתי כמ"פ בקר בבוחן פולגתי ובמהלך התרגיל נולדה בתי הבכורה שרון וההודעה הועברה בקשר. בהמשך עברתי למערך המילואים ולשירות במשטרת ישראל".
סמלת עינת קליש
מאבחנת מחקר בחיל האוויר
קליש: "התגייסנו עשר חיילות בלבד במחזור, זה היה תפקיד ייחודי מאד. המקצוע היה חדש בחיל האוויר, ולימים התברר לי שדרישות המקצוע היו יכולת כניסה לפרטים מצד אחד, ויכולת לראות תמונה רחבה מהצד השני, בלי לפספס אף פרט. התכונות האלה מלוות אותי עד היום.
קליש: "טירונות עשיתי בבית ליד, את הקורס המקצועי בצריפין. עבדתי ישירות תחת יועצת ארגונית ומפקד הבסיס, בבח"א 21, והייתי שותפה לכל החלטה משמעותית שעסקה בכוח האדם של הטייסות, תוך שאנו טסים בין בסיסי חיל האויר בארץ.
"על שירותי קיבלתי פרס חיילת מצטיינת. כפרס טסתי עם חיל האוויר האמריקאי במסוק צ'יינוק מעל שמי הארץ, חוויה אותה לעולם לא אשכח".
סמ"ר קיריל קארטניק
לוחם ביחידת עלית של מג"ב
קארטניק: "עליתי לארץ באוקטובר 2009 על מנת להתגייס לצה"ל. חודשיים וחצי לאחר העלייה התגייסתי לבסיס של עולים חדשים מחו"ה אלון, שם עברתי קורס עברית, וכבר אז הבנתי שאני רוצה לשרת ביחידה מיוחדת של מג"ב והתקבלתי.
"במג"ב עברתי טרום טירונות של חודש, אחרי זה טירונות 4 חודשים. כבר אז ביקשתי מהמפקדים שלי לתת לי אפשרות לעשות גיבוש ימ"ס, לצערי המערכת העדיפה לשלוח אותי למקום אחר.
"זרקו אותי לבסיס בתוך עיסאוויה שנקרא "בית המושל" שהיה פעם בסיס של יאסר ערפאת. לא ויתרתי על החלום שלי לעשות גיבוש ימ"ס ובסוף התקבלתי. זה אחד הרגעים המרגשים בחיי.
קארטניק: "התחלתי את הגיבוש שנחשב לאחד הקשים בצה"ל. בהמשך עשיתי קורס לוחמת טרור (לוט"ר) במשך 4 חודשים. שם למדתי את המשפט "שינה זה לחלשים". הייתי חייל בודד שגר בדירת חדר עם אחיו הקטן בנווה דוד ורציתי להוכיח לכולם שגם עולה חדש יוכל לשרת ביחידה מיוחדת בצבא החזק בעולם. מילואים עשיתי במג"ב חוף, אז גם קיבלתי תעודת הוקרה על פעילותי המבצעית".
סמל דוד עציוני
לוחם ביחידת עוקץ
עציוני: "בשנת 2001 התגייסתי מתוך הבנה כי זו זכות גדולה לשרת. רציתי להגיע ליחידה מיוחדת והתמיינתי לאחת היחידות הטובות בצה"ל. ביחידה שירתתי כתף לכתף עם מיטב הצעירים של ישראל, לצד לוחמים נוספים ואמיצים לא פחות, לוחמים על ארבע. העבודה המשותפת עם הכלבים העניקה לי הבנה ומבט חדש על חברות ונאמנות.
"עשיתי טירונות בבא"ח אדם, שנמשכה 6 חודשים לפחות. עברתי הכשרה בלוחמה בטרור באחד הקורסים הקשים שצה"ל. במהלך שירותי נפצעתי ונאלצתי לעבור ניתוח ושיקום ארוך חזרתי לשירות צבאי. אני לא מצטער על הפציעה ועל הזכות שניתנה לי לשרת. את שירותי ותרומתי למדינה המשכתי גם במישור האזרחי כמשנה למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יועץ שר האוצר, אחראי מטעם המדינה על שיקום לאחר אסון השריפה בכרמל, וסגן יו"ר קק"ל".
רס"ל אביהו האן
לוחם בגדוד 52 בשיריון
האן: "התגייסתי לצה"ל בשנת 1974, בתקופה שאחרי מלחמת יום כיפור, לשירות של 3 שנים בסיני. שירתתי בגדוד 52 חטיבה 401 בשריון כלוחם בחוליה טכנית והשתחררתי משירות סדיר בדרגת רס"ל. שירתתי במילואים במשך יותר מ- 20 שנים בתעסוקה מבצעית ובביטחון שוטף בגבולות המדינה.
האן: "השתתפתי במלחמת שלום הגליל בשנת 1982, כשחלק מהזמן סופחתי לחטיבת טנקים שלחמה בלבנון במשך חודשיים ימים. לא אשכח אירוע של מטען צד באיזור צידון, בזמן שעשיתי מילואים באיזור בחמדון בלבנון בשנת 1983. בזמן השירות הצבאי שלי בסדיר ובמילואים הכרתי חברים רבים והייתי שותף לאירועים שהשפיעו ועיצבו את מי שאני".