המשרד להגנת הסביבה מפרסם (שני) זו השנה ה-11 את "הרשימה האדומה" הכוללת את מפעלים וחברות בבעלות ציבורית וממשלתית, בעלי הסיכון הסביבתי הגדול ביותר.
10 צפייה בגלריה
מפעלי מפרץ חיפה
מפעלי מפרץ חיפה
מפעלי מפרץ חיפה
(צילום: אלעד גרשגורן)
במשרד בחנו 45 חברות ציבוריות ו-123 מפעלי תעשייה גדולים, ואלו דורגו כך שככל שהדירוג גבוה יותר, כך גדול יותר הסיכון לסביבה.
במשרד מציינים כי הדירוג ישמש ככלי עבודה משמעותי לניהול סיכונים, והמידע ישמש את המשקיעים, שיוכלו להעריך את רמת הסיכון של החברה או המפעל.

"כוכבי" הדירוג


המדד שמפורסם כעת ב-2023 מתייחס לנתוני שנת 2021. על פי מדד זה המפעל בעל הסיכון הגבוה ביותר לסביבה הוא מפעל כיל רותם (רותם אמפרט) שבבעלות "החברה לישראל" ו-ICL גרופ (לשעבר כימיקלים לישראל – כיל).
אחריו "מככבות" לרעה ברשימת המפעלים האדומים של ישראל: בז"ן, פז בתי זיקוק אשדוד, כרמל אוליפינים, אלקון מרכז מיחזור נאות חובב, לוויתן, שפד"ן, גדיב, חברת חשמל לישראל – אורות רבין ומט"ש רהט.

10 צפייה בגלריה
המפעלים והחברות המסוכנים בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
המפעלים והחברות המסוכנים בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
המפעלים והחברות בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
(צילום: מתוך דוח המשרד להגנת הסביבה)

קראו עוד:


דירוג ההשפעה הסביבתית של החברות הציבוריות, המנקד ומציג את שיעור החשיפה שלהן בבעלות ישירה או עקיפה של כלל האחזקות, מדרג את חברת ICL גרופ כציבורית במקום הראשון. אחריה: אלקטרה, בתי זיקוק לנפט, ג'נריישן קפיטל, חברת חשמל לישראל, החברה לישראל, אלקון, פז חברת נפט, מקורות ושיכון ובינוי.

ממצאים בולטים


בראש המדד לשנת 2021 נמצא מפעל כיל רותם (לשעבר רותם אמפרט) עם עלייה של 3% בניקוד משנת 2020 ועם 516 נקודות שליליות. עיקר הניקוד למפעל ניתן בגין צו מנהלי שניתן בשנת 2021 בגין הפרות של הזרמת שפכים, הפרות תשתית, וחריגת פליטות מזהמים לאוויר.
בשנת 2020 הוצא למפעל עיצום כספי בשל חריגות בפליטות מזהמים לאוויר. ניקוד שלילי נוסף ניתן על אירועים מהשנים 2019 הכוללים הפרות בתנאי היתר הפליטה, אי הגשת מסמכים ודיווחים במועד וכן אירועי חומרים מסוכנים נקודתיים. כמו כן למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה. יש לציין שלאחרונה במסגרת הליך גישור בתביעה ייצוגית של המדינה נגד החברה בשל אירוע הדליפה לנחל אשלים, בשם הציבור כולו, נקבע סכום פיצוי של 115 מיליון שקל על הנזק הסביבתי שנגרם על ידי המפעל.

10 צפייה בגלריה
מרכיב הסיכון במפעלים והחברות בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
מרכיב הסיכון במפעלים והחברות בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
מרכיב הסיכון במפעלים והחברות בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסביבה
(צילום: מתוך דוח המשרד להגנת הסביבה)

במקום השני עם הניקוד הסביבתי השלילי ביותר, נמצא מפעל בתי זיקוק לנפט (בז"ן). המפעל קיבל ניקוד שלילי על הליכי אכיפה משנת 2021 בגין חריגת פליטות מזהמים לאוויר וכן בגין אירוע חומרים מסוכנים של דליפת בנזן בעת ריקון מיכל שאירע בשנת 2020.
בשנת 2020 הורשע המפעל בהליך משפטי בגין שריפה במיכל חומרים מסוכנים שאירע בשנת 2016. נוסף על כך, הוצא למפעל צו מנהלי על אי שדרוג מתקן תשתית. במהלך שנה זו תועדו הפרות שונות וניתנו התראות על הפרות של חריגות בפליטה לאוויר, תפעול לקוי וחריגות בהזרמות לים. ניקוד שלילי נוסף ניתן על שימועים שנערכו לחברה בגין חריגות בפליטת מזהמים לאוויר וכן הטלת עיצום כספי על אי טיפול באירוע חומרים מסוכנים כנדרש. למפעל מראש יש ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה.

10 צפייה בגלריה
20 החברות העלות הדירוג הגבוה (השלילי) ביותר
20 החברות העלות הדירוג הגבוה (השלילי) ביותר
20 החברות בעלות הדירוג הגבוה (השלילי) ביותר
(צילום: מתוך דוח המשרד להגנת הסביבה)

כלי עבודה


השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "סיכונים סביבתיים הם סיכונים פיננסיים, ובזכות מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה, המשקיעים בחברות תעשייתיות - המוסדיים שמנהלים לנו את הפנסיה, החסכונות וההשקעות - מקבלים כלי משמעותי לניהול סיכונים. התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים לבעלי המניות והאג"ח של החברות המזהמות את הסביבה - הפסדים העלולים להקטין את כספי החיסכון האמורים לשרת את כולנו בגיל פרישה".

10 צפייה בגלריה
השרה עידית סילמן
השרה עידית סילמן
השרה עידית סילמן
(צילום: יריב כץ)


השרה סילמן מוסיפה: על החברות להקפיד לפעול לפי עקרונות של אחריות סביבתית, ולמזער סיכונים לבריאות הציבור ולסביבה, ולדעת שאם לא יפעלו כך - המשרד יפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותו".

דבר לא השתנה


באיגוד ערים מפרץ חיפה אומרים בתגובה כי "דבר לא השתנה גם במדד החדש שמפרסם המשרד להגנת הסביבה אשר מחזק את החשיבות שבקידום התוכנית לסגירת בז״ן. שנה אחר שנה קבוצת בז"ן על שלושת מפעליה מובילה את רשימת המפעלים המסוכנים והמזהמים במדינה. יתר על כן, ניתן ללמוד כי גם מפעל בז"ן וגם מפעל כרמל אוליפינים, החמירו את ההשפעה הסביבתית שלהם השנה לעומת השנה שקדמה לה. אנו עדים לעשרות חריגות בפליטות המפעלים הללו לאורך כל השנה, מהארובות ומהלפידים, ומזהים כי האיזור המזוהם ביותר במטרופולין חיפה הוא האיזור הסובב את קבוצת בז"ן".

10 צפייה בגלריה
ד"ר ליהי שחר ברמן
ד"ר ליהי שחר ברמן
מנכ"לית איגוד ערים סביבה מפרץ ד"ר ליהי שחר ברמן
(צילום: פרטי)

באיגד מוסיפים כי למרות ההשפעה הסביבתית החמורה של מפעלים אלו, קבוצת בז״ן מקדמת תכניות להתחדשות המתחם, הכוללות בניית מיכלים חדשים, מתקני ייצור חדשים ואף תחנת כח שלטענתנו עתידה להוסיף פליטות במפרץ חיפה. זאת, כאשר התכנית להבראת מפרץ חיפה, תמ"א 75, עתידה לקבל את אישור הממשלה עוד השנה, והמתחם כולו עתיד להתפנות עוד בעשור הנוכחי.
"חשוב לציין, המדד שמפרסם המשרד להגנת הסביבה הוא מדד המבוסס על קריטריונים המקלים עם המפעלים כדוגמת הניקוד שניתן להפרות רק במקרה של אכיפה, בעוד שאנו יודעים שהאכיפה היא לא מלאה", מציינים באיגוד ערים.

10 צפייה בגלריה
שרית גולן שטיינברג
שרית גולן שטיינברג
יו"ר איגוד ערים הגנת הסיבה מפרץ חיפה שרית גולן שטיינברג
(צילום: ראובן כהן)

יו״ר איגוד ערים, עו״ד שרית גולן: ״שלושת מפעלי קבוצת בז״ן מככבים בעשירייה הראשונה של המפעלים המזהמים בישראל. סכום הניקוד של שלושת המפעלים היושבים במפרץ חיפה מביא את הקבוצה להיות המפעל המזהם ביותר בישראל, כלומר, המפעל המסוכן ביותר. זו בדיוק השעה שבה ראשי הרשויות בעוטף בז״ן צריכים לתת כתף ביחד עם משרדי הממשלה ולהביא לאישור את תמ״א 75 במועצה הארצית לתכנון ובניה. הזכות של תושבי מטרופולין חיפה לאוויר נקי וחיים בריאים צריכה לגבור על כל שיקול כלכלי או תכנוני של רשות כזו או אחרת.״

10 צפייה בגלריה
מחליפים מנכ"לים בבזן
מחליפים מנכ"לים בבזן
"עוברים לאנרגיה ירוקה". בזן
(צילום: שגיא מורן)

מקבוצת בזן נמסר: "קבוצת בזן מובילה מדיניות של מעבר אחראי לאנרגיה נקייה וחדשנית, לצד אספקת בטחון אנרגטי ושמירה על המשך אספקת מוצרים חיוניים למשק הישראלי. במסגרת יישום האסטרטגיה שלה, בזן משקיעה בטכנולוגיות פורצות דרך בתחום מימן נקי לתחבורה, מחזור וטיפול בפסולת פלסטיק. קבוצת בזן רתומה למאמץ להפחתת פליטות פחמן והיא מגבשת בימים אלה תכנית ארוכת טווח להפחתת פליטות הפחמן בכלל שרשרת האספקה שלה.
"בנוסף, בזן חתמה לאחרונה על הסכם לרכישת חשמל ירוק, במסגרתו כ-50% מצריכת החשמל הממוצעת של בזן החל משנת 2026 יהיה ירוק ויחסוך כ-25 אלף טון פליטות של פחמן דו-חמצני לאוויר בשנה. במסגרת פעילותה בתחום ה-ESG, בזן הרחיבה את בסיס הדיווח שלה בהתאם לסטנדרטים גלובליים, שיכלול התייחסות להתנהלותה בתחומי הסביבה, אקלים ומים, אנרגיה, אימפקט חברתי וממשל תאגידי. קבוצת בזן תמשיך ליישם מדיניות אחראית, זאת לאחר שהשקיעה כ-2.2 מיליארד שקל מאז הפרטת הקבוצה והפחיתה באמצעות השקעה זו עד 96% מפליטות המזהמים."

10 צפייה בגלריה
האן בכנס הירוקים בבית אבא חושי
האן בכנס הירוקים בבית אבא חושי
אביהו האן
(צילום: אביעד טל)

יו"ר סיעת הירוקים אביהו האן: "כמידי שנה, שוב פרסום שבו בז"ן מככב כמפעל השני הכי מזהם במדינת ישראל - והעולם כמנהגו נוהג. המפעל שיושב בלב מטרופולין חיפה, חורג בצורה משמעותית מהיתרי הפליטה שלו, מייצר 40 אחוז מהזקוק שלו לחו"ל ומשאיר לנו כאן בחיפה מוות ותחלואה - וראשי הערים והמועמדים מעדיפים להתעסק בדברים אחרים.
"לא לחינם יצאנו אתמול, הירוקים בראשות אביהו האן, להפגין מול לשכת ראש עירית קרית אתא יעקב פרץ בקריאה לא לעכב את פינוי בז"ן המפעלים המזהמים. עשינו זאת, מכיון שאנו מבינים את המשמעות של כל יום שבז"ן נמצא פה וממשיך לזהם. זו הסיבה שצריך לסגור את המפעל כמה שיותר מהר".

10 צפייה בגלריה
יונה יהב
יונה יהב
יונה יהב
(צילום: גביש מדיה)

יונה יהב מגיב לממצאי הדוח: "דוח המשרד להגנת הסביבה מחייב את הקדמת פינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה. מה שניתן לעשות עד 2029 ניתן לעשות ולהקדים ל-2027. המדד מוכיח כי פינוי המפעלים המזהמים מחיפה הוא צורך לאומי. כפי שהתחייבתי לא פעם, עם שובי לתפקידי כראש העיר אהפוך את פינוי המפעלים המזהמים לצורך עירוני ולמשימה הראשונה בסדר החשיבות שאקח לטיפולי.
"פינוי המפעלים המזהמים הוא יעד אסטרטגי לאיכות חייהם של תושבות ותושבי חיפה. אם תכנית הממשלה לפנות את המפעלים עד 2029 - אני אפעל לקיצור לוחות הזמנים בשנתיים. זה אפשרי וזה ישים! כל עיכוב עלול להיות בכיה לדורות. לא אסכים שבריאותם של החיפאים תהיה בת ערובה של אינטרסים פוליטיים.
"כפי שלחמתי על פינוי מיכל האמוניה, במשך 14 שנה, כך אפעל לפיני המפעלים המזהמים. אני רואה בגורמים הסביבתיים והתנועות הירוקות במרחב העיר חיפה שותפים ערכיים ואידאולוגיים של העיר. אשלב אותם בצוות עירוני מיוחד בראשותי אשר יהיה ממונה על קשרי ממשל עם משרד האוצר, משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים ומשרד רוה"מ".