ביום חמישי האחרון ארזה חברת הכנסת נעמה לזימי את חפציה, זכרונותיה ומשפחתה, ועברה משכונת קריית אליעזר לעיר חולון.
לזימי, חברת מועצת העיר חיפה לשעבר, אומרת כי מאז שנבחרה לכנסת לפני שנתיים, היא בילתה זמן ארוך מדי בדרכים במקום עם משפחתה.
מתי הבשיל הרעיון לעבור?
"התחלנו לחשוב על זה בחודש פברואר כשראינו שבגלל ההפיכה המשטרית בכל שבת אני לא נמצאת בבית. מצאתי עצמי במצב מורכב בכל הנוגע למשפחה והילדים".
למה מורכב?
"יש לי שני ילדים קטנים. כשאני יוצאת מהבית הם עוד ישנים, וכשאני חוזרת מאוחר הם כבר ישנים. אני לא רואה אותם. כשהושבעתי לכנסת ישראל אראל ציון היה בן חצי שנה, ורונה אסתר הייתה בת 3 וחצי, ילדים קטנים עם געגועים לאמא שנעדרה ימים רצופים בפיליבסטרים שלא נגמרו ואמא שנקרעת מבפנים יום יום".
מה הלו"ז שלך?
"אני יוצאת בחמש בבוקר ולפעמים מגיעה בעשר בלילה. אם אני מסיימת מאוחר אז לפעמים אני אעדיף לישון בלשכה שלי, לא מלון ולא כלום. המציאות של 3-4 שעות סיעה מדי יום הכריעה אותי. זה מתיש אותי ואת הצוות. זה מלמד גם עד כמה הפריפריה מרוחקת מהמרכז".
לא קלים חיי הח"כ.
"גם אם אני יוצאת בשעה סבירה מירושלים, נגיד 4-5 אחה"צ, אז אני מגיעה לחיפה ב-8 בערב בגלל הפקקים. בפועל הגעתי למצב שאני רק ישנה בחיפה, לא חיה ולא נהנית מהעיר. מעבר לזה, בשבתות היו נסיעות למשפחה שלי במגדל העמק ולמשפחה של בן זוגי בחולון".
"תמשיכו להילחם"
למה חולון?
"התלבטנו בין ירושלים וחולון. נבחרה חולון בגלל הוריו של בן זוגי, ועכשיו נוכל לקבל עזרה מההורים. אני אהיה קרובה יותר לכנסת ואוכל לחוות את הילדים בבוקר ואולי גם בערב. זה יאפשר לי גם יותר להיאבק על מה שקורה במדינה, ופחות להיות בדרכים".
יש מחיר גם למעבר?
"בוודאי. חיפה זה הבית שלי ועיר שהפכה לחלק ממני. נפרדתי מאנשים בעיר. בן זוגי לימד בבית הספר אליאנס ועכשיו ילמד בבית הספר בו למד בחולון. הילדה עולה לכיתה א' והילד עולה לגן עירייה, ולכן הייתה חשיבות למעבר באוגוסט".
קראו עוד:
אז נגמר עידן חיפה?
"בשום פנים ואופן לא. אני אחזור לחיפה. אני ממשיכה בכל המאבקים למען העיר, ואלך יד ביד עם הפעילים ונציגי איגודי הערים למען עתיד העיר. התחלנו עבודה לטובת פינוי המזהמים במפרץ חיפה ועבודה זו תימשך".
תוכנית המפרץ תימשך? כרגע היא תקועה קצת.
"אני קוראת לכל ראשי הערים באזור, תממשו את החלטת הממשלה לפינוי המפעלים, אל תשכחו שמדובר בבריאות של כולנו. מי שיתקע את התוכנית, ויתעלם מתחלואה עודפת של סרטן, גם אם מדובר בראש עיר מקורב, אז שידע כי הוא בצד הלא נכון של ההיסטוריה. אני מקווה ששלטון המקורבים יגיע לקיצו, ונראה את יישום אחת ההחלטות החשובות עבור האזור והמדינה".
פרץ בקרית אתא וקליש בחיפה מתנגדים לתוכנית המפרץ.
"זה בסדר לקחת אחריות ולהילחם על שינויים בתוכנית, אבל בשום אופן לא לעצור את התוכנית. אנשים מתים בדרך. יש ציבור גדול שמגיע לו אוויר נקי. המפרץ הוא פצצה מתקתקת שיש לנטרל ומהר. אסור לנו לבזבז זמן על ויכוחים מיותרים. תושבים גרים במקום שמריח מדלק, במקום שיש בו סיכוי גבוה יותר ב-20% לחלות בסרטן".
"אני עם שרית"
היו מי שחשבו שתרוצי לראשות העיר?
"פנו אליי הרבה גורמים, מהאופוזיציה והקואליציה כדי שאתמודד בחיפה. אני חושבת שבעת הזו, לאור המצב הלאומי, הכי נכון שאמשיך את המאבק למען המדינה מהכנסת. אני לא שוללת התמודדות על ראשות העיר בעתיד".
אז במי את תומכת לראשות?
"זה לא סוד שאני שעבדתי קרוב עם שרית גולן אתמוך בה. שרית תמיד הייתה שם בשביל הציבור ואני מקווה שהציבור יוקיר תודה לכל מי שפועל עבורו. יש נבחרי ציבור טובים וראויים נוספים, בהם יעל שנער, שעובדים בהתנדבות ועושים עבודה סיזיפית".
את מספר 2 במפלגת העבודה. מה מצבה?
"מצב המפלגה לא פשוט. ועדיין זו המפלגה הדמוקרטית היחידה במחנה, היחידה שמדברת על כלכלה סוציאלית דמוקרטית. המפלגה הכי אפקטיבית באופוזיציה".
בסקרים "העבודה" לא עוברת את אחוז החסימה?
"אנחנו נוכל לצמוח מהמשבר הנוכחי. כשיתקיימו בחירות לראשות המפלגה אני מניחה שנראה דם חדש זורם למפלגה, ועלייה במנדטים. העבודה זו מגילת העצמאות, וערכים רבים שאנו רואים את מאות האלפים יוצאים להפגין עבורם. מפלגת העבודה לא סיימה את דרכה".
את שנתיים בכנסת. לקחים?
"אני יכולה לומר שבכנסת הבאתי לידי ביטוי הרבה ממה שספגתי במהלך פעילותי בחיפה, המאבק למען חיים משותפים, למען אחריות חברתית. אני מוקירה תודה לעיר חיפה, ומציעה לכל נבחר ציבור להכיר טוב יותר את חיפה. חיפה היא עיר של תקווה. אז זה רק זמני ועוד נתראה. חיפה אהובתי".