נציגי העירייה ורשות הטבע והגנים נערכים ליישום תוכנית העבודה שגיבשו יחד בשנתיים האחרונות, שמטרתה הפחתת מספר חזירי הבר באזורים העירוניים בחיפה. שני הגופים חתמו בשבוע שעבר על הסכם שמסדיר את תחומי האחריות ביניהם, וכעת הם חושפים כיצד הדברים יעבדו בשטח.
האקולוגית העירונית, יעל אולק: "במסגרת ההסכם שנחתם, ומבוסס על תוכנית עבודה שגיבשנו יחד עם רט"ג, סוכם כי יהיה פקח ייעודי לנושא החזירים, שיתכלל את הטיפול בנושא. המטרה ברורה, והיא הפחתת מספר חזירי הבר בשכונות העיר. אותו פקח יכיר את החזירים טוב יותר מכולם, ויחד איתו נוכל לנווט את ההנחיה המקצועית היכן למקד את הפעולות שלנו".
מה נראה בשטח?
"תגבור של הניקוי והסניטציה בשכונות. יותר ניקיון ואיסוף פחים. יותר הסברה לציבור למה לא להאכיל חיות בר. וגם יותר פיקוח וקנסות למי שכן מלכלך ומאכיל חיות בר. תיגברנו את צוותי הפיקוח ב-42 פקחים שיחלקו קנסות למי שמלכלך ומשאיר מזון שמושך אליו חזירי בר. כל קנס 730 שקלים. השנה חולקו מאות קנסות. אני מניחה שיחולקו יותר, בגלל שיש יותר פקחים. נקווה שלא יהיה בכך צורך".
כמה חזירים יש בחיפה?
"ההערכה האחרונה היא של כ-550 חזירים, וזאת על פי מחקר שנעשה בנושא. החזירים נמצאים בעיר ובוואדיות".
כמה מהחזירים בעייתיים, מוכתמים?
אולק: "ידוע לנו שיש מאות תושבים שמאכילים חזירים ברחבי העיר. זה לא אומר שכל חזיר שהשאירו לו אוכל הוא חזיר מוכתם, כזה שהתרגל לבני אדם. החזירים המוכתמים מוערכים בכ-30 בלבד - כאלו שאיבדו כל פחד מבני אדם".
קראו גם >>>
האקולוג המחוזי מטעם רט"ג, ד"ר עמית דולב, מסביר כי תוכנית העבודה מבוססת על שלושה עקרונות. "הרעיון המרכזי הראשון הוא צמצום מקורות המזון. אם לא יהיו פחים מלאים שיספקו מזון לחזירים, הם פשוט לא יבואו. הרעיון השני, סגירת צירי התנועה של החזירים לתוך השכונות. החזירים נמצאים רוב הזמן בוואדיות ובשטחים הפתוחים. יש צווארי בקבוק שהם עוברים בהם, ואת הצירים הללו נפעל לסגור. עיקרון שלישי – חזירים שייתפסו מחוץ לאזורים הפתוחים, יוחזרו אליהם. החזרת החזירים תיבחן, ולא יועבר כל חזיר מחוץ לתחום, אלא בשלב ראשון חזירים בודדים".
סגירת הצירים נבחנה בעבר?
"זה נוסה במקומות אחרים בגליל, לא פשוט אבל עובד ביעילות, ויש תוצאות מצוינות".
מה לגבי דילול?
אולק: "אין לנו כוונה לדלל בצורה מסיבית ולבצע ירי בתוך העיר, לא נצא למסעות ציד. אם יהיה דילול, זה יהיה במקרים ספציפיים".
דולב: "אם סגירת הצירים תעבוד כמו שצריך, לא יהיה צורך בדילול. בעבר היה דילול בעיר של 300-400 חזירים בשנה, אבל זה לבדו אינו יעיל. צריך לבחון מה מושך את החיה לעיר, ולפעול בעניין הזה".
אז החזיר לימד אותנו שחשוב לשמור על ניקיון השכונות?
"אנחנו תמיד לומדים מהטבע. בשכונות נקיות יותר, כבר עכשיו יש ירידה במספר הדיווחים על חזירי בר ומטרדים. נקפיד על נושא הלכלוך, איסוף אשפה לא רק בבוקר אלא גם בשעות אחר הצהריים והערב. חזירים שיגלו פחים ריקים, לא יחזרו לאותו מקום".
מי אחראי על נושא החזירים? העירייה או רט"ג?
אולק: "העירייה אחראית, ומי שאחראי בעירייה לכך הוא נחשון צוק. אנו נעזרים ברשות שמורת הטבע, יש להם ניסיון רב בנושא. אנו פועלים מעכשיו יחד. בתוך שבועות יצא מכרז לבחירת הפרויקטור המיועד, ואחריו נפעל להחזרת החזירים לטבע".