מועצת העיר חיפה אישרה את תקציב עיריית חיפה לשנת 2025. התקציב נאמד בכ-4 מיליארד שקלים, ותקציב פיתוח של 540 מיליון שקלים.
את התקציב מאפיין קיצוץ בתחומים שונים, בראשם באגפים תרבות וספורט. באגפים והמינהלים בהם לא בוצעו קיצוץ, הגידול לרוב נובע מעדכוני שכר העובדים הנובע מהסכמי שכר המתעדכנים אוטומטית. למעשה, בעירייה חיפה עולה שכר העובדים מכ-60 מיליון שקלים מידי שנה. השכר מהווה 46% מכלל הוצאות העירייה.
העלאת שכר אוטומטית לרוב באה על חשבון תקציב הפעילויות. דהיינו, באותו אגף, אותם עובדים יעלו לעירייה יותר כסף, ויישאר פחות כסף לביצוע פעילויות.
קראו עוד:
ראש העיר יונה יהב וגזבר העירייה שמוליק מרמלשטיין, כמו גם סגנית ראש העיר ויו"ר ועדת כספים סופי נקש, ציינו כי אין בשורות טובות לא בצד ההכנסות ולא בצד ההוצאות הצפויות בשנת 2025.
בצד ההכנסות, תשלומי הארנונה המהווים כ-57% מסך הכנסות העירייה, צפויות לקטון בשל הפגיעה הכלכלית בתושבים ועסקים בחיפה. גם הכנסות הממשלה המהוות 27% מהכנסות העירייה, יקטנו השנה.
בצד ההוצאות, דווקא נראה התייקרות. עדכוני שכר, עליית במע"מ, ועדכונים נוספים צפויים להעלות את הוצאות העירייה.
ראש העיר יונה יהב: "שנת 2024 לא היתה הדבר הכי טוב שעבר על העיר הזו. מצאנו קופה ריקה ושטוחה, וממשלה שאנחנו לא מעניינים אותה. לא מצליח להסביר את זה אבל זו עובדה. המלחמה דרשה מאיתנו השקעה מיוחדת וסגירת פערי מיגון, דאגה למפונים ועוד. השקענו במיגון 80 מיליון שקלים הרוב במימון עירוני של שעות עבודה נוספות של עובדי העירייה בתפעול והרווחה.
"זה התקציב הכי טוב שיכולנו להכין בהתחשב במציאות הכלכלית במשק. הרבה דברים נפגעו. אנו צופים קיטון בהכנסות ממקורות ממשלתיים וההכנסות מארנונה בגלל הפגיעה הכלכלית. אנו צפויים עלייה בהוצאות – הוצאות שכר בתחומי רווחה וחינוך בגלל הסכמי שכר שלא בשליטתנו. הוצאות שיגדלו גם בשל עליית המע"מ. נאלצנו להקטין תקציבים בתרבות ובספורט. נעשה הכל כדי ש-2025 ישובו חלק מהסכומים".
גזבר העירייה, שמוליק מרמלשטיין: "יש כ-130 מיליון שקלים פער בין ההכנסות הצפויות להוצאות הנדרשות ולכן חלק מתקציב הפיתוח תלוי במציאת מקורות הכנסה נוספים. אנו מקווים למצוא הכנסות לסגירת הפער. התקציב לא עונה על כל הצרכים אבל הצלחנו לעשות תקציב שיאפשר מתן שירותים טובים לעיר".
מנכ"ל העירייה גדי מרגלית ציין כי למרות התקציב השמרני, יצאו לדרך פרויקטים רבים בראשם שיפור השירות לתושב, הוצאת כרטיס תושב דיגיטלי, פיתוח חבלים בשגרה ובחירום, והטמעה של טכנולוגיות מתקדמות לרבות בינה מלאכותית בפעילות המוקד העירוני.