הנושא הזה כיכב לאחרונה בכותרות ואי אפשר היה שלא להיחשף אליו: פשיטות של המשטרה ברחבי הארץ חשפו שאנשים פרטיים מגדלים להנאתם גורי אריות וקופים, כסוג של סמל סטטוס, מה שאסור באופן מוחלט על פי חוק.
כך למשל, רק בשבוע האחרון שוטרי תחנת שגב שלום בשיתוף לוחמי משמר לאומי דרום איתרו קוף כשהוא מוחזק בתוך כלוב מאולתר בשטח פתוח הסמוך לקיבוץ משאבי שדה שבנגב. במקביל, בלשי תחנת כפר קאסם במרכז הארץ איתרו סמוך לעיר גורת אריות. בסך הכל, המשטרה הצילה בימים האחרונים כתריסר קופים ועוד ארבעה גורי אריות - ולצערנו עוד היד נטויה.
"זה כאין וכאפס"
על פי הנוהל, במקרים האלה המשטרה הזעיקה את פקחי רשות הטבע והגנים ומסרה לידיהם את הקופים והאריות על מנת שיקבלו טיפול רפואי הולם. "גורי האריות והקופים שחולצו אמנם מקבלים טיפול מקיף, אולם חלקם נמצאים במצב בריאותי מורכב, עברו התעללות נוראית", מספרת ל"ידיעות תקשורת" אדוה פרץ, פקחית בתחום אחזקה וסחר בתחום השבייה ברשות הטבע והגנים, ומוסיפה: "האריות והקופים הרבים שנתפסו השבוע אלו אכן מקרים מאוד אקזוטיים, וזה יוצר באזז תקשורתי מרשים, אבל זה כאין וכאפס לעומת המקרים הרבים שיש לנו בכל השנה".
אלו סוגי חיות מצילים?
"המדיניות שלנו מבוססת על ארבעה עקרונות: 1. שמירת טבע מקומית: אסור להחזיק חיות בר מקומיות (לדוגמה: צבי, נמנמן העצים, קיפוד או דורבן, ש.ש.); 2. שמירת טבע עולמית: סכנת הכחדה שיכולה להיות פלישה. המדינה חתומה על אמנת Cites שאוסרת על סחר לא חוקי בחיות בר שהן נדירות וקשות להשגה (לדוגמה: דב פנדה, קרנף, גורילה, ש.ש.); 3. מסוכנות לאדם: לא מאפשרים מינים ארסיים או מסוכנים לאדם - גם כדי לשמור שמין מסוכן לא יברח, כמו נחש, כי אין לנו נוגדנים של כל המינים בכל העולם - יש לנו רק לצפע ואפעה; ו־4. רווחת בעלי חיים: אם יש מין שתנאי האחזקה שלו מאוד קשים מה שיהווה צער בעלי חיים, כמו המקרים של סוסים או חמורים שנפוצו בתקשורת".
האם יש הרבה מקרים כאלה?
"מבחינת תיקי אכיפה, בשנה האחרונה נפתחו 39 מקרי משטרה בלבד, וזה אולי פרומיל ממה שקיים למעשה בשטח מדינת ישראל. בתחום ההתעסקות שלנו יש שני אספקטים: הצד החוקי – של מגדלים, פינות חי וגני חיות, ששם אנו בודקים את תנאי הרווחה בשוטף. אבל לצערנו, רוב הזמן שלנו מושקע בהצלה של חיות בר שאסורות באחזקה, להיכנס לתהליכי חקירה, ולשמור על הטבע המקומי מפני פולשים לא חוקיים – ופה אנו מגרדים רק את קצה הקרחון.
"כך למשל, אלמלא במשטרה היו רואים את סרטון הטיקטוק עם האריות והקופים שהפך ויראלי - יכול להיות שלא היינו יודעים על המקרה".
מיהם האנשים שמבריחים חיות לא חוקיות לארץ?
"כולם. במקרה הפעם מצאו את האריות בסביבת הפזורות הבדואיות או בכפר קאסם, אבל מוצאים את זה גם אצל אזרחים יהודיים. אפשר למצוא בכל עיר בישראל, כולל הרצליה פיתוח, סביון או עומר – כי העשירון העליון אוהב לגדל קופים, זה סמל סטטוס – 'אם יש לי קוף, אני עשיר'".
צפרדעים ארסיות ולטאות
פרץ מספרת כי מגוון המינים של חיות הבר המאותרות כמעט אינסופי. "אני בתפקיד הזה ספציפית שלוש שנים ברשות הטבע והגנים, אם כי כל החיים שלי סביב עולם החי ויש לי תואר ראשון בזואולוגיה ותואר שני באקולוגיה. כבר הספקתי למצוא וילות מפוארות בארץ שגידלו שם לטאות כוח ענקיות, מצאנו נחשים ארסיים בבניינים במרכז הארץ, צפרדעים שיש להם ריר שמכיל ארס ומשתק, ואקווריום פרטי שמשפחה גידלה שם טריגונים (כמו חתולי ים) – שבזנב שלהם יש קוץ מסוכן וארסי".
מה המצב הקופים שנמצאו עכשיו?
"הם מאוד מסכנים. אולי הציבור נחשף אליהם לשנייה וחצי בטיקטוק כשהם שמחים, אבל מאחורי הקלעים עוקרים להם את השיניים כדי שלא ינשכו, הם תמיד קשורים ברצועות שגורמים להם לנמקים, הקוף האחרון נמצא בכלוב קטנטן זרוק בתוך בור. נותנים להם אוכל אנושי – שזה לא אנושי, ולא נתחיל לדבר על רווחה. נכון להיום, הקופים נמצאים בחוות הסגר, אחד מהם נמצא עם טטנוס, שעובר בנשיכה. מעבר לזה, הקופים יכולים להעביר שחפת, איידס – ואנו לא יודעים עדיין מה מצב כולם".
ומה לגבי האריות?
"ברגע שנוגעים באריה, הוא עובר סוג של החתמה אנושית. זו חיה שרגילה לחיות בלהקות עם אריות נוספים, ולא בכלוב. הוא מתרגל לקבל אוכל מבני אדם, ואז הוא לא יצוד, אבל הופך לתוקפן. אם נחזיר את האריות לספארי, אפילו בישראל, סביר כי אריות גדולים יותר יהרגו אותם – כי הם נלחמים על טריטוריה. כרגע נגזרו עליהם חיי שבי, ואנו עוד לא מצאנו להם פתרונות".
קראו גם:
מהם העונשים למגדלי חיות־בר?
"לצערי הרב מאוד, העונשים לא חמורים בארץ כמו שצריך להיות. בחו"ל סחר או גידול של חיות בר יכול להכניס לכלא. בארץ, אף אדם מעולם לא נכנס לכלא – מקסימום קיבל קנס. רק כדי להבין, גור אריה יכול לעלות 350 אלף שקל, אבל הקנס המושתת במקרה הגרוע ביותר הוא כמה אלפי שקלים בודדים".
נכון למועד פרסום הכתבה, לא נעצרו חשודים בהברחת או גידול האריות או הקופים לישראל. רב-פקד מיכאל צבי, ראש אגף חקירות ומודיעין (אח"מ) של תחנת שגב שלום, סיפר השבוע כי "יש לנו אינדיקציות לגבי זהות חלק מהמעורבים, ואני מניח שנשים את ידינו עליהם... היינו רוצים להיות מסוגלים לעצור את כל מי שמבצע עבירה, ולשים אותו מאחורי סורג ובריח, אבל מבחינת חוק העונשין - אלה לא עבירות עם עונש מאסר כבד לצידן. בסופו של דבר, לוקח זמן לאסוף ראיות כדי להגיע לכתב אישום. לקחנו את הנושא ברצינות".
ראיתם חיית בר שמישהו מגדל באופן לא חוקי? התקשרו 3639* לרשות הטבע והגנים.