אל נחל הסעדיה הזורם בלב הצ'ק פוסט בחיפה מושלכים בימים האחרונים כמויות אדירות של שפכים וביוב גולמי, לרבות מגבונים.
8 צפייה בגלריה
נחל סעדיה ביום שבת האחרון
נחל סעדיה ביום שבת האחרון
נחל סעדיה ביום שבת האחרון
(צילום: דורון סולומון)

זיהום בנחל סעדיה חיפה 6.1.25
(צילום: אריק דרובוט)


לנוכח הנזק העצום לנחל וסביבתו, ארגוני הסביבה פנו (6.1) לדורית זיס מנהלת המחוז במשרד להגנת הסביבה לטובת פעולה דחופה להצלת הנחל.
על המכתב החריג והבהול חתמו שורה של נציגי ארגוני סביבה ומומחים המתריעים בפני הרגולטור על הנזק הנגרם לנחל. בין החתומים על המכתב: פנינה מדן – פורום טבע וסביבה, ד"ר יובל ארבל – עמותת צלול, עו"ד אסף בן לוי – ירוק בלב, דנה טבנצ'יק – החברה להגנת הטבע, רוית שטוסל – מנקים את מפרץ חיפה, ד"ר נתי ברגמן – אוניברסיטת חיפה, פרופ' אביטל גזית חתן פרס ישראל בתחום הסביבה, הילה גרינברג וגידי קרמון – פורום טבע וסביבה, אריאל חי סלוצקר ושחר הרץ – מגמה ירוקה.

8 צפייה בגלריה
ביוב ושפכים זורמים באין מפריע
ביוב ושפכים זורמים באין מפריע
ביוב ושפכים זורמים באין מפריע
(צילום: מתוך מכתב ארגוני הסביבה)

במכתב מצוין כי מנהלת המחוז מתבקשת לנצל את סמכותה למנוע את המשך זיהום הנחל, הפגיעה בטבע, סביבה ובריאות הציבור, ולעצור את הגלשת שפכי הביוב ממתקן מי כרמל לנחל סעדיה, בריכות החורף והשטחים הפתוחים בצד הנחל.
עוד נכתב כי מי כרמל לא קיבלו היתר להזרמה שמתועדת, ונראה כי המשרד להגנת הסביבה לא עושה מספיק כדי למנוע את האירוע והישנותו. מנהלת המחוז מתבקשת לזמן את מי כרמל לשימוע בירור בו יידרש תאגיד המים לפעול לשיקום הנחל שניזוק מהזיהום ולטיפול בנזקי פסולת הגבבה.
8 צפייה בגלריה
הצפות ביוב באזור הנחל
הצפות ביוב באזור הנחל
הצפות ביוב באזור הנחל
(צילום: מתוך מכתב ארגוני הסביבה)

אריק דרובוט, מקהילת "מצילים את נחל סעדיה", מסביר את חומרת הפגיעה ואדישות הרשויות.
"כבר ארבעה ימים שמתרחשת גלישה לא חוקית ולא מאושרת של שפכים לנחל סעדיה", מסביר דרובוט, "מי כרמל אחראי שלא יגיעו שפכים לנחל, והתאגיד בנה מתקן שאמור היה לסנן גבבה וביוב גולמי, אבל המתקן נסתם ממגבונים. ולכן הנחל התמלא שפכים, וסביבת הנחל והשטחים הפתוחים התמלאו מגבונים. והרשויות אדישות. היינו מצפים שירוצו ויטפלו במפגע שנוצר. אבל הם מעדיפות לזרוק אחריות אחת לשניה".

8 צפייה בגלריה
טבע בלב מפרץ חיפה. נחל סעדיה
טבע בלב מפרץ חיפה. נחל סעדיה
טבע בלב מפרץ חיפה. נחל סעדיה
(צילום: קוסטה גרישקוב)

דרובוט מוסיף: "במי כרמל מנסים לטעון כי מכון השפכים לא עומד בכמויות הביוב שמגיעות אליו ועד שלא תתבצע הגדלה של המט"ש – לא נראה שיפור במצב נחל סעדיה. במשרד להגנת הסביבה נותנים גיבוי למי כרמל, ורק לאחרונה הוארך האישור למי כרמל להעברת שפכים דרך הנחל. אבל פה מדובר בזיהום שלא במסגרת האישור שניתן. מי כרמל אחראי למניעת הגעת מי גשם למערכת הביוב. אם היו מונעים זאת, לא היינו במצב הנוכחי. הכי נוח להפיל את זה על מכון השפכים".

8 צפייה בגלריה
שמנים בנחל
שמנים בנחל
שמנים בנחל
(צילום: אריק דרובוט)

בתאגיד מי כרמל מסרו בתגובה: כלל מתקני התאגיד ומערכות הולכת השפכים תקינים לחלוטין. אירוע הגשם שפקד את חיפה לפני כשבוע, בו ירדו כ- 250 מ"מ גשם בפרק זמן קצר, היה חריג בעוצמתו והעצים מזה עשרות שנים.
"למרות עוצמת הגשמים מערכות הולכת השפכים של התאגיד תפקדו היטב, ולא הייתה גלישה של מי שפכים לים וזאת בשונה מערים רבות בארץ. הסיבה לתפקוד המערכות גם באירוע זה היא ההשקעות העצומות שביצע התאגיד בשנים האחרונות בשדרוג מערכות הולכת הביוב בשיטות ביצוע מתקדמות.

8 צפייה בגלריה
נחל סעדיה אחרי השריפה
נחל סעדיה אחרי השריפה
להציל את נחל סעדיה
(צילום: כבאות והצלה)

מי כרמל: "בנוסף, מבוצעת בימים אלו תכנית נרחבת לאיתור וניתוק חיבורים צולבים ברחבי העיר. הגלישה בנחל סעדיה אינה קשורה למערכות התאגיד ונובעת ממגבלת שאיבה במכון טיהור שפכים חיפה, הנמצא במורד הזרימה. היות וספיקות הגשם המתקבלות מ- 11 הרשויות המזרימות למכון הטיהור, הן בהכרח גבוהות מכושר השאיבה במכון הטיהור (כפי שקרה באירוע הגשם האחרון שבו מתקיימת זרימה הפוכה מהקריות וגלישה בנקודה האזורית הנמוכה-סעדיה).
"מכון הטיהור נמצא כעת בעיצומם של עבודות לשדרוג יכולות השאיבה והקליטה של כל כמויות השפכים , לרבות גם בימי גשם חריגים, דוגמת אירוע הגשם המדובר. בסיום עבודות אלו, מכון הטיהור ישאב את כלל הכמויות השפכים המגיעות אליו ולא תהיה גלישה בנחל סעדיה".

8 צפייה בגלריה
תלמידי הריאלי בנחל סעדיה
תלמידי הריאלי בנחל סעדיה
נכס עירוני. תלמידי הריאלי בנחל סעדיה
(צילום: אריק דרובוט)

במכון השפכים שוללים את טענות מי כרמל ותומכים בעמדת ארגוני הסביבה. "אין קשר בין פעילות מכון השפכים והשדרוג הצפוי בו בשנים הקרובות, לאירוע הזיהום בנחל סעדיה עליו אחראי תאגיד מי כרמל", ציינו במכון השפכים.

8 צפייה בגלריה
מפגש חברי קהילת נחל סעדיה
מפגש חברי קהילת נחל סעדיה
למה מחכות הרשויות? מפגש חברי קהילת נחל סעדיה
(קהילת נחל סעדיה)

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "המשרד רואה את הבעיה של גלישות ביוב בימי גשם בחומרה ולכן פועל למזעור אירועי גלישת ביוב בימי גשם. נדגיש כי רשות המים והביוב היא הגוף המתקצב את מכוני טיהור השפכים ולפיכך אחראית על תפעולם.
"בסוף חודש דצמבר 2024 ירדו כמויות גשמים גדולות מאוד במשך מספר ימים ברצף, שגרמו להצפות ולגלישות ביוב ברחבי הארץ. בנוסף לדרישות לשיפור התשתיות כדי להפחית את חדירת מי הגשמים אל מערכות הביוב, מתבצעות עבודות תשתית בקנה מידה גדול שיפחיתו את הגלישות בימי גשם, כולל שדרוג והגדלת מט''ש חיפה כך שיוכל לקלוט ספיקות ביוב הרבה יותר גדולות, ושדרוג והגדלת מט''ש ניר עציון כך שיקלטו חלק מהשפכים המוזרמים כיום אל מט''ש חיפה.
"באירוע המדובר טיפלו בזמן אמת אנשי מי כרמל באמצעות ניקוי שוטף של המסננים, בימים הקרובים יבוצעו שיפורים במתקן ההגלשה. בעקבות האירוע הנוכחי המשרד להגנת הסביבה דרש לבצע שאיבה של המים המזוהמים מתעלת הניקוז בשולי כביש המטרונית וכן לוודא כי לא נותרו שאריות גבבה בשטח.
"עוד נציין כי על פי דרישת המשרד יש לבחון הקמת צינור שיזרים את השפכים למורד הנחל על ידי מי כרמל – פעולה זו מעוכבת על ידי הרכבת למעבר הצינור. לטווח הרחוק, נקבעו תנאים בהיתר ההזרמה של מי כרמל שכבר שיפר את מכלול ההזרמות מי ביוב מהולים במי גשמים הזורמים לסביבה ממערכות מי כרמל, וכן אשר מממשיך לדרוש שיפורים וצמצום ההזרמה לסביבה.
"לבסוף נציין כי רשות המים מובילה מהלך של הפרדת מערכות הניקוז מהביוב".
אריק דרובוט, "מצילים את נחל סעדיה": "למה בדיוק מחכים ברשויות? שהנחל ייהרס לחלוטין? חייבים פעולה מהירה שתימנע נזק בלתי הפיך לחי והצומח בנחל".