ביום ראשון ייערך סבב שני לראשות העיר חיפה. דוד עציוני ויונה יהב עושים מאמצים אחרונים לגיוס קולות מכלל המגזרים. לאחר שעציוני חתם רגע לפני הסיבוב הראשון הסכמים קואליציוניים עם נציגי המגזר החרדי, נותר למועמדים לחזר אחר נציגי המגזר הערבי כדי להבטיח את ניצחונם.
הסיעות הערביות שנכנסו למועצת העיר הן בל"ד (מנדט אחד) וחד"ש (2 מנדטים). מבחינת המועמדים, יהב ועציוני היו שמחים לקבל את תמיכת הציבור הערבי מבלי לחתום על הסכם קואליציוני שעשוי לשמש את יריבם לקמפיין.
"כמו החרדים, כך עם הערבים", אומר גורם פוליטי, "המועמדים רוצים לקבל את קולות החרדים אבל שיוכלו להניף את הדגל הליברלי. הם רוצים את קולות הערבים ועדיין להניף את הדגל הציוני. ידוע לכולם כי אחוזי ההצבעה בסיבוב שני צונחים ויש חשיבות רבה יותר לכל קול. החרדים ממושמעים יותר ויצביעו לעציוני בגלל ההסכמים. כך צפויים להצביע לעציוני גם ש"ס, אגודת ישראל ודגל התורה. סדר גודל של 16 אלף מצביעים. עציוני שילם מחיר על הסכמיו עם החרדים אבל ימים יגידו אם המהלך היה משתלם. כעת יש את מצביעי המגזר הערבי, ושם יש בלאגן שלם".
ההצבעה במגזר הערבי מורכבת ומאתגרת את המועמדים. למה? הציבור הערבי אינו מקשה אחת, גם אם נציגיו יביעו תמיכה במועמד זה או אחר, הציבור הערבי לא בהכרח יצביע בהתאם. ועניין נוסף - רג'א זאעתרה.
מי מהמועמדים שרוצה לקבל את תמיכת חד"ש, יצטרך לחתום הסכם עם יו"ר חד"ש חיפה, רג'א זאעתרה. עבור רבים בציבור היהודי, זאעתרה מסמל דגל אדום, וזכורות לו התבטאויות בהן הביע נציג חד"ש תמיכה בחיזבאללה. עינת קליש, המנצחת הגדולה של בחירות 2018 חתמה עם הסכם קואליציוני עם חד"ש, ניסתה למנות את זאעתרה לסגן ראש עיר, אך הסערה שפרצה הובילה למינוי מספר 2 בחד"ש, שהירה שלבי במקומו של זאעתרה.
5 שנים וכמה חודשים מאוחר יותר, בבחירות הנוכחיות, מוצאים עצמם המועמדים לראשות העיר במצב בו אם צריכים את קולות מצביעי חד"ש, אבל עלולים לשלם מחיר יקר על חתימת הסכם עם זאעתרה ועוד בעיצומה של מלחמה. אז חתימה רשמית אין.
מה יש? זאעתרה אומר ל"מיינט חיפה" כי שני הצדדים, יהב ועציוני, קיימו איתו מגעים אך הדברים לא הבשילו להסכם. מבחינת חד"ש, לנוכח ההסכמים הקואלציוניים שנחתמו על ידי יהב ועציוני, מאחר ולחד"ש 2 מנדטים, זאעתרה צריך להתמנות לסגן ראש עיר בשכר לחצי קדנציה. כאמור, גם אם יסכימו לכך בהמשך, יהב ועציוני לא מתייחסים לנושא, בוודאי שלא מדברים עם הסכמים, ובמטה עציוני דוחים כל טענה להידברות עם זאעתרה.
יו"ר ארגון "בצלמו" שי גליק, מאמין יותר לזאעתרה ופחות למועמדים, והגיש הבוקר (שישי) עתירה לוועדת הבחירות האזורית חיפה, בה הוא דורש לחשוף הסכם שנחתם לשיטתו בין יהב וזאעתרה ולא פורסם.
גליק: "לציבור מגיע לדעת אם יש הסכם, גם אם בזכרון דברים בין מועמד זה או אחר זאעתרה. הגשתי את העתירה ותהיה הכרעה במוצאי שבת".
בעוד הציבור מחפש תשובות באשר להסכמים של הרגע האחרון, מתנהלים קמפיינים נגטיבים ברשתות ובלוחות המודעות. לציבור היהודי נשלחות הודעות אנונימיות על הסכם לכאורה בין יהב וזאעתרה, ודרישות לכאורה של זאעתרה את ועדת הביטחון העירונית. פליירים נגד יהב וכרזות "חיפה עוברת לעזה".
הקמפיינים הנגטיבים נגד הסכמים עם רשימות ערביות, מגיעות אחרי קמפיינים שהופיעו אחרי חתימת הסכם עציוני והחרדים, בהם נטען כי "חיפה נמכרה לחרדים".
"קמפיינרים מטורללים משוחררי כל רסן מנהל קמפיינים מסוכנים מלאי גזענות כפי ערבים וכלפי חרדים", אומר גורם פוליטי, "הם ממלאים את הרחובות והרשתות בשנאה שביום למחרת תושבי חיפה יצטרכו לחיות איתה".
ממטה יהב מסרו: "ביום ראשון תושבי חיפה יבחרו ביונה יהב ברוב גדול, ביום שני ישוב יונה יהב לתפקידו וחיפה תתחיל תיקון גדול. אנחנו מציעים למטה עציוני להשלים עם ההפסד לחדול מהודעות הפייק והכזב. על הסכמים מדומיינים שלא היו ולא נחתמו. את ההסכמים של סיעת חיפה שלנו פרסמנו ברבים והפקדנו בועדת הבחירות. שבת שלום לכל תושבי חיפה".
במטה עציוני ציינו: "עציוני בהחלט היה רוצה את קולם של כלל תושבי חיפה, לרבות אלו מצביעי חד"ש, אך העובדה כי יו"ר חד"ש הוא רג'א זאעתרה לא מאפשרת הידברות לנוכח התבטאויותיו ועמדותיו בעבר. עציוני יהיה ראש העיר של כל תושבי חיפה ויפעל גם למען הציבור הערבי אחרי שנים רבות בהם לא זכה ציבור זה ליחס הוגן מעיריית חיפה. שבת שלום".