תכנית מפרץ חיפה עלתה (שלישי) על שולחן הוועדה לפנים וסביבה של הכנסת. פרופ' אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה התייחס להתקדמות התכנית והמצב נכון להיום במפרץ.
פרופ' אבי שמחון: "התחלואה בסרטן באזור מפרץ חיפה היא מאוד מאוד גבוהה וגם אם נגיד שכולנו טועים, אנחנו עדיין לא מצפים מאנשים שיבואו לגור במקום שיש בו 10% סיכוי שילדיך יחשפו למחלות. האזור של חיפה והקריות דועך, כל הנפות האחרות מתפתחות הרבה יותר מהר מחיפה והקריות. מדינת ישראל צריכה עוד מטרופולינים חוץ מגוש דן, והסיבה שחיפה לא יכולה להתרומם למטרופולין היא שיש שם אזור בגודל של 30 אלף דונם, כמו פעמיים השטח של רמת גן, שאסור לגור עליו והמסחר שם מאוד מוגבל".
"לכן אם אנחנו רוצים שיהיה פה פיזור אוכלוסייה אנחנו חייבים להעיף את הדבר הזה – את בז"ן, את המכלים, וגם את המפעל הכימיקלים שיש שם שגם הוא יוצר זיהום. אני מאמין שיהיו את כל דברים הנדרשים על מנת שנראה מטרופולין משגשג כמו גוש דן – זה החזון".
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר: "המטרה היא להתקדם מהר עם הסור מרע ואז עם העשה טוב, אי אפשר להשאיר את מפרץ חיפה בצורה הזאת. צריך לפנות את המפעלים מסכני החיים ולקדם במקביל את הפיתוח הכלכלי, לא בטור, אלא במקביל. אם המטרה היא ליצור שם מטרופולין, שזה יהיה הגוש דן של הצפון - תתכננו שם כבר מטרו".
מי שנעדרו מהדיון הגורלי על עתיד האזור היו נציגי עיריית חיפה. בארגוני הסביבה ביקרו היעדרות זו.
בניית 130 אלף יחידות דיור
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "אני מברך על כך שהממשלה שמה את התוכנית לפינוי מפרץ חיפה בראש סדר העדיפויות שלה. התוכנית משנה את כל מערך האנרגיה, הפטרוכימיה, וכמובן, הקמת מרכז מטרופוליני חשוב בצפון שיעזור לבוא ולפתח את הערים, את הישובים מסביב לחיפה ולאפשר איכות חיים שלא נופלת מגוש דן.
אלמליח הוסיף: "מינהל התכנון מקדם במלוא המרץ שתי תוכנית מתאר למפרץ חיפה שמתקדמות במקביל: תוכנית אחת לשימושי הקרקע העתידיים, שמדברים על היקף של כ-130 אלף יחידות דיור, ו- 6-7 מיליון מ"ר עבור שטחי תעסוקה.
"התוכנית השנייה, לפריסת האנרגיה שמצויה היום במפרץ. אנחנו עוברים למסלול שבו ישראל לא תייצר יותר תזקיקים, אלא נייבא תזקיקים.
לאחר עבודה של 6 שנים, זה מתקדם, לא היתה תוכנית מתאר ארצית שמתקדמת במהירות כזו. הנתיב הקריטי שלנו זה בשני הנושאים – אחד זה פריסת מערך התשתיות כדי לא לייצר ואקום בין המעבר ממפרץ לכלל הארץ, והדבר השני זה הנושא הסביבתי, מחכים לתסקיר השפעה על הסביבה שלוקח זמן".
איפה חיפה?
למרות הדיון שעוסק בעתיד המפרץ, בלטו בהיעדרם נציגי עיריית חיפה. נציגי ארגוני הסביבה זועמים ומפחדים מפספוס הזדמנות.
רוית שטוסל, מרכזת קהילת מנקים את מפרץ חיפה: "אתמול (שלישי) נערך עוד דיון משמעותי ודי מרגש בנוגע לעתידה של חיפה בועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת. מעבר לעדכונים הספציפיים בסקירת החלטת הממשלה לפיתוח ולקידום מפרץ חיפה ושלבי הביצוע להערכות יישום ההחלטה, בלטה מחוייבותם של המועצה הלאומית לכלכלה, של מנהל התכנון, של המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה ושל הועדה עצמה והעומד בראשה לטובת יישומו של החזון החדש למפרץ ותוך פרק הזמן הקצר ביותר.
"בלטה עוד היעדרותם של נציגי הנהגת והנהלת העיר חיפה מהישיבה ובאין הנהגת עיר אכפתית ומתפקדת, מזלה של חיפה שיש לה נציגים ראויים אחרים ומשמעותיים כדוגמת איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה, רשות נחל הקישון ואירגוני סביבה וזאת בנוסף לתומכים יקרים מקרב חברי הכנסת ומשרדי הממשלה השונים אשר דואגים לאינטרסים של הציבור החיפאי בדיונים קרדינלים לעתיד העיר ועתיד המטרופולין כולו. רשויות סמוכות כמובן ששלחו נציגים מטעמן.
"מצער מאוד שבנושא כה משמעותי לעיר ולמאות אלפי תושביה, הנהגת העיר חיפה והעומדת בראשה בוחרים לצייץ בדיות מסולפות בטוויטר במקום להתמודד בעולם המציאות, לשלוח נציגים לדיונים סביב הנעשה והמתוכנן בפועל. שוב ושוב בוחרת הראשה שלא לאתגר את ציוציה ההזויים ולא להתמודד עם המענה בעובדות ונתונים.
"לשם מה נלחמה להגיע למעמד מקבלת ההחלטות הראשונה של העיר ועוד מפנטזת על סיבוב שני?"".
תגובת עיריית חיפה: "עיריית חיפה כבר הביעה את עמדתה בישיבות רבות, כי מדובר בתכנית שמטרתה לזרות חול בעיני הציבור. חיפה לא תשתתף בתהליכי אחיזת עיניים בזמן שמסתירים מהציבור את הסוגיות הכבדות שמתרחשות במפרץ חיפה, כגון אישור נמל הדלק החדש, הגדול פי 6 מהקיים, ורציף הכימיקלים החדש הגדול פי 3 מהקיים, תחת תכנית תת"ל 118".
"רק השבוע פירסמה בז"ן את רווחיה העצומים. המדינה לא תיקצבה את סגירת החברה וגם לא את ניקוי הקרקעות של המפרץ ולכן מדובר בדיוני סרק", הוסיפו בעירייה.
פורסם לראשונה: 14:02, 15.03.23