תמר יהודה כהן, היא מדענית שפיתחה שיטה חדשנית, המסייעת ללוות משתקמי פגיעות ראש ועמוד שדרה בדרכם לשיקום מיטבי.
המפתחת הישראלית שבה מביקור בביה"ח האוניברסיטאי בברטיסלבה, שם פגשה את הרופאה שמכהנת כראש מערך השיקום המקומי, ד"ר הלנה סינגליארובה.
השתיים שיתפו ביניהן רעיונות חדשים שמשפרים את התקווה להביא את הפצועים לשיקום מקסימלי. המדענית הישראלית ערכה סיור במחלקת השיקום באשפוז מלא, ובמחלקת השיקום באשפוז יום – מרפאות חוץ.
במהלך ביקורה נפגשה הגב' יהודה כהן עם מנהלת מערך הפיזיותרפיה, מנהלת מערך קלינאיות התקשורת, האחות הראשית, ועוד אנשי צוות ורופאים מרכזיים.

2 צפייה בגלריה
תמר יהודה כהן
תמר יהודה כהן
תמר יהודה כהן
(צילום: רעות חבר)

תמר: "הביקור הזה הוא חלק ממסע עולמי שבו אני מעבירה הלאה את הידע והניסיון שלי כדי להביא את הבשורה לכמה שיותר משתקמים ברחבי העולם. מצאתי בברטיסלבה צוות מכוון משימה, נחוש להצליח, ומובל ע"י רופאה בעלת הסתכלות רחבה ועמוקה כאחת על תהליך השיקום. אני חוקרת את התחום מדי יום ובסיור זה מצאתי עצמי לומדת עקרונות חשובים שמובילים את תפיסת השיקום של ד"ר הלנה. ראיתי התמודדות מרשימה בתקציבים מצומצמים ולמדתי על החשיבות הרבה שד"ר הלנה שמה על שיקום תפקודי יום יומי, מעבר לשיקום תנועות שרירים וטווחים. התרשמתי מההעצמה העצמית שנובעת מעצמאות תפקודית מכל סוג שהוא. ד"ר הלנה הסבירה את החשיבות של הידרותרפיה בהורדת המשקל מהרגליים והן בתחושה הרגיעה והשחרור של הגוף בציפה. זה מאפשר התחלות תנועה".
מתוך מסקנות הביקור, מה אפשר ליישם בארץ?
"הקריטריון הראשי שקובע זמן ההישארות במחלקה, עוד לפני קצב ההתקדמות, הוא רמת המחוייבות של המשתקם לתהליך השיקום. זה בא לידי ביטוי ברמת ההשתתפות הפעילה שלו, או של המלווים אותו. בסופו של דבר השיקום מתחיל ונגמר במשתקם עצמו. ד"ר הלנה לא מוכנה להתייחס אל המשתקם רק דרך הפגיעה הספציפית שבגינה הוא הגיע לשיקום. כרופאה פנימית בהכשרתה, היא דורשת מכל הצוות, כולל רופאים ממחלקות אחרות, להתייחס אל מכלול המצב הרפואי של המשתקם. אם המשתקם חלש, כי הוא אנמי, או הוא לא יציב בגלל סחרחורות, זה מצב שדורש טיפול, כי זה מה שנמצא בשורש הסיבה לתאונת הנפילה, למשל, שהביאה לפגיעה בתפקוד ולהגעתו לשיקום.
זוהי גישתה של הלנה וממנה אפשר ללמוד רבות כי "בסופו של דבר אני לא רוצה רק לשקם אותו מהמצב הנקודתי היום אלא גם למנוע את הזדקקותו לשיקום שוב, בעתיד".

2 צפייה בגלריה
תמר יהודה כהן
תמר יהודה כהן
תמר יהודה כהן
(צילום: רעות חבר)

אפשר לראות שהביקור הותיר בך רושם עמוק.
"שני דברים היו בשבילי הפתעה שחיברה בינינו מעבר לחיבור מקצועי עניני.
הראשון הוא אמונתה בכוחות הפנימיים שנמצאים בכל אדם. היא אמרה שאני מהווה דוגמה יוצאת מן הכלל לכך שיש בנו כוחות הרבה מעבר למה שנראה לעין, כולל עין הרפואה, במבט ראשון, ואפילו שני.
העניין השני הוא שכל תפיסת השיקום שלה נובעת מהבנה עמוקה ומלאת התפעלות מהנוירו-פלסטיות של המוח.
אני יודעת את התיאוריה, אני מנסה ליישם את העקרונות כאן בשיקום. יש שני דברים הכרחיים כדי שזה יקרה, מטרה ברורה ועקשנות. חייבים להתמיד בשביל ליצור מספיק חזרות לבניית תבניות חדשות במוח.
בסוף הביקור, כשסיפרתי לה שאני היום מדברת ממקום אחר במוח, אחרי שהדיבור אבד לי עקב אירוע מוחי, היא קראה בהתרגשות שוב לראש קלינאיות התקשורת. לדברי הרופאה, אני הוכחה לגבי הנוירו-פלסטיות של המוח. היא שמחה להכיר מישהי שלימדה מקום אחר במוח לדבר והבטיחה לספר על כך להרבה משתקמים".
במכתב סיכום הביקור כתבה הרופאה: "תמר היא ההוכחה שאפשר להתגבר אפילו על פגיעה מוחית קשה מאד, בעזרת אמונה וחיפוש פתרונות יצירתיים. מצאנו כיוון וגישה משותפים לנו בשיקום, גם בגלל האופן בו הלב והרגש מתייחסים לטראומה ולהתמודדות עמה. אני מאחלת לך שתמיד תהיי מלאת חיוכים, תקווה, אור וקלילות."

להצטרפות לקבוצת הוואטסאפ של המדענית ד"ר תמר יהודה כהן – שם ימסרו תכנים לגבי השיטה החדשנית לליווי משתקמים מפציעות ראש ועמוד שדרה בדרך לשיקום אופטימלי הקישו על הקישור:


מוגש מטעם: תמר יהודה כהן