במוזיאון הימי הלאומי בחיפה נפתחת (16.3 בשעה 17:00) תערוכה חדשה הנושאת את השם "ים ומלואו". התערוכה ברובה היא תערוכת יחיד של ד"ר רמי קליין, ביולוג ימי, צלם תת־ימי ומרצה בכיר בפקולטה למדעי הים במכמורת, המרכז האקדמי רופין, שפרסם ספרים רבים על העולם התת־ימי.
התערוכה כוללת שלושה חלקים, המציגים מבט אמנותי, פואטי ומדעי על הטבע הימי. בשונה מהמקובל בעולם המחקר האקדמי, קליין מסרב להתמסר לגבולות המפרידים בין מחקר מדעי, אמנות ושירה ומחבר ביצירתו בין העין, הראש והלב.
עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי: "שלושת חלקי התערוכה משקפים את משמעותו ואת חשיבותו של הצילום התת־ימי עבור קליין. התצלומים, שחלקם נלקחו באמצעות עדשה רחבת זווית וחלקם באמצעות עדשה מקרבת, משמשים לו להרחבת ההתבוננות בסביבה הימית ובמבנים הביולוגיים המצויים בה ולגילוי השונה והמופלא בעולם הימי העשיר של שונית האלמוגים. התערוכה משקפת את התנועה המתחוללת בין מחקר ביולוגי, חוויה אסתטית וביטוי פואטי".
אמנות הטבע הימי
פרויקט אמנותי שמגיב ליופי הצבעוני והצוּרני של יצורי הים, שאף הוצג במהלך הקורונה בטיימס סקוור בניו־יורק. קליין דגם מוטיבים מגופם של יצורים ימיים מקבוצות ביולוגיות שונות ויצר מהם תבנית קליידוסקופית מרהיבת עין, המוצגת במוזיאון במיצב וידאו. לדברי רמי קליין: "בפרויקט זה בחרתי לשלב בין שני עולמות שיש לי זיקה אליהם: המדעי והאמנותי. בתערוכה מוצגים תצלומים תת־ימיים של בעלי חיים שצילמתי בשוניות אלמוגים במקומות שונים בעולם, לצד דימויים המבוססים על מניפולציות גרפיות ממוחשבות שערכתי על מקטעים מדפוסי הצבע שלהם".
נקודות אור באפלה | מבט פואטי על הטבע הימי
תצוגה המבוססת על מקבץ עבודות מתוך ספרו של קליין, "ברבות הימים", שבו משולבים תצלומי תקריב של יצורים ימיים עם שירים קצרצרים והסברים מדעיים. התופעות הביולוגיות הנצפות מקרוב ובמנותק מסביבתן הקרובה נספגות בשירים במטען רגשי של חלומות ופחדים, חוסן נפשי, התחדשות ואהבה.
לחיות ביחד | חיי שיתוף בעולם התת־ימי
התערוכה המרכזית מזמינה את המבקרים להתוודע ליחסי הסימביוזה המתקיימים בין יצורים בשוניות האלמוגים ולשיתוף הפעולה ביניהם, המאפשר להם להפיק רווח ביולוגי ולהגביר את כשירותם ושרידותם. התערוכה מציגה אסטרטגיות חיים שיתופיות שבאמצעותן יצורים חיים יכולים לחיות ולשגשג זה לצד זה.
לדברי שלח: "התערוכה גם מעוררת מחשבה על אודות משמעות המושג "חוסן" וגילויו המשתקפים בטבע הימי. היא מציעה לנו דרך מטאפורית להתבוננות בעולם שבו אנו חיים, על פסגותיו ותהומותיו, ומאפשרת לראות בה דרך להבניה של חוסן נפשי־אנושי".
לצד התערוכה תוצג גם עבודת הוידאו "עולם המים" של יובל פנחס, חיפאי, איש ים, מדריך צלילה וצלם תת־ימי. הסרטון מציג מגוון של יצורים מרהיבים החיים בשונית ועוקב אחר התנהגותם הייחודית ויחסי הגומלין ביניהם. הוא מבוסס על צילומים שנעשו בשוניות ברחבי העולם, בשעות היום ועם רדת הלילה. הסרטון מראה מבחר דוגמאות של כרישים ולהקות דגים וממחיש כיצד החיים בלהקה תורמים לסיכויי ההישרדות של הדגים.
מרחב פעיל לכל המשפחה ומשחקים דיגיטליים
התערוכה תכלול גם מרחב פעיל לכל המשפחה, עם מגוון סדנאות, ביניהן: סימביוזה בים: יצירת סרטון אנימציה בטכניקת סטופ מושן, שגיבוריו הם בעלי חיים ימיים בשונית האלמוגים, אשר משתפים פעולה ביניהם; שיר לשונית: חיבור שירים בהשראת צילומים מתוך התערוכה, שיוצגו לראווה בלוח מגנטי; פינת משחקי ים ועוד.
באתר המותאם למובייל שולבו משחקונים, עובדות מפתיעות, משימות, קטעי וידיאו ואודיו שיחד מלווים את הבאים לאורך הביקור במוזיאון. לכל תערוכה מוקדש מסך עם תמונות, מידע ופעילות. בקומה השלישית ישנו "משחק בריחה דיגיטלי", שבו הילדים צריכים להציל כלי שיט שנסחפו בסערה ע"י משחק חידות כיפי.
בנוסף לתערוכה החדשה, תערוכות הקבע במוזיאון כוללות תערוכות ארכיאולוגיות והיסטוריות שעוסקות בספנות בים התיכון לאורך 5,000 שנה, תערוכת "תל הדגים" שמוקדשת ליישוב החופי באתר תל שקמונה בחיפה, "כמוסות זמן" שמראות מוצגים נדירים ממצרים, גלובוסים ומפות עתיקות, ועוד.
עבור ילדים ומשפחות קיימות בו תערוכות ומרחבי פעילות ובהם תערוכת "הצילו!SOS", המוקדשת לאלים וגיבורי על ימיים ולחשיבות השמירה על הטבע הימי, תערוכת "פיראטים: בין אמת לאגדה", ומרחבי משחק ויצירה לכל המשפחה בכל קומות המוזיאון.
המוזיאון הימי הלאומי - דרך אלנבי 198, חיפה
ימי ושעות פתיחה:
א', ג', ד', שבת – 10:00-16:00
ה' – 10:00-18:00
ו' – 10:00-14:00