לרגל ט"ו בשבט הקרב ובא, הנה הצעה לטנזייה - תבשיל פירות יבשים ממולאים בבשר טלה. מדובר במעדן מהמטבח המרוקאי - חגיגי, מושקע, אבל לא מאוד מורכב, כך שגם בשלנים מתחילים יכולים לקצור תשבחות.
1 צפייה בגלריה
טנזייה לט"ו בשבט
טנזייה לט"ו בשבט
טנזייה לט"ו בשבט
(צילום פרטי)
ואם כבר חג לפירות היבשים, זו הזדמנות להכין במיה עם משמשים, תענוג לטבעונים והצמחונים. ויש גם גרסה בשרית.


טנזייה לט"ו בשבט

קילו וחצי עד שניים בשר טלה: כתף או צוואר עם עצם, פרוס או נתח שלם - מה שאוהבים.
אפשר גם להמיר בכרעיים (מקצר את הבישול משמעותית, כשעה או עד לריכוך).
4 בצלים חצויים ופרוסים
כף שטוחה ראס אל חנות
כפית כורכום
כפית פלפל שחור גרוס
כף שטוחה מלח או לפי הטעם
מעט שמן לטיגון
ליטר וחצי מים רותחים
הפירות היבשים:
כ־12-10 שזיפים יבשים מגולענים
כ־12-10 תאנים יבשות
כ־12-10 משמשים יבשים
2 שקיות של ערמונים קלופים (100 גרם)
מלית הבשר:
500 גרם בשר טחון
בצל גדול, מגורר וסחוט
חלבון ביצה
2-1 כפות פירורי לחם
כפית ראס אל חנות (או תבלין לקציצות)
5 שיני שום כתושות
מלח
חצי כפית פלפל שחור
ההכנה:
מתחילים בהכנת הבשר. בסיר רחב ועמוק מטגנים את הבצל עד זהוב קל, מוסיפים את נתחי הבשר ומטגנים יחד מכל הצדדים, מתבלים וממשיכים בטיגון יחד עוד כ־4-3 דקות תוך כדי ערבוב עד לקבלת צבע יפה ועמוק.
מוסיפים את המים הרותחים (עד לכיסוי של כשני שלישים גובה), מביאים לרתיחה, מנמיכים אש, מסירים קצף במידת הצורך עד לקבלת נוזל צלול, ומבשלים על רתיחה עדינה מאוד עד לריכוך הבשר, בערך כ־3 שעות, תלוי בסוג הבשר ואיכותו.
הכנת הפירות היבשים: פותחים פתח קטן בכל פרי, משרים במים כ־10 דקות ומסננים.
מערבבים את כל חומרי המלית עד לקבלת תערובת אחידה, ממלאים את הפירות במלית ומניחים על מגש. ממה שנשאר מהמלית מכינים קציצות קטנטנות.
כשהבשר כמעט רך מסדרים את הפירות הממולאים והקציצות הקטנות יפה בסיר, מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים אש, ממשיכים עוד כ־45 דקות. אפשר להוסיף מעט מים רותחים במידת הצורך, אך לא להגזים כדי לשמור על האיזון ולא להציף כדי שלא יעלה מעל מחצית הגובה.
מגישים לצד קוסקוס או אורז.

במיה משמשים ורכז רימונים

חבילה של במיה מופשרת, שטופה ומסוננת (עדיף זעירה)
10-8 שיני שום, פרוסות לאורך
פלפל חריף, חצוי לאורך
כף נענע יבשה
10 גבעולי נענע טרייה, רק העלים
10 יחידות של משמשים, עדיף אוזבקים שלמים או חצויים או חתוכים לרצועות
2 כפות רכז רימונים
2 כפות רסק עגבניות
2 כוסות מים רותחים
2 כפיות פפריקה מתוקה
כפית שטוחה פלפל שחור גרוס
כשליש כוס שמן
חצי לימון

קראו גם:

ההכנה:
בסיר שטוח או מחבת גדולה מחממים את השמן, מוסיפים את הפלפל הטרי החצוי ומטגנים כ־3 דקות.
מוסיפים את השום הפרוס לאחר כשתי דקות, מוסיפים את הבמיה המסוננת ואת הנענע היבשה ומטגנים יחד כ־5 דקות תוך כדי ערבוב עדין (זהירות, לא למעוך).
מוסיפים את הרסק ושוב מערבבים בעדינות, מוסיפים את המים הרותחים, רכז הרימונים, המשמש והנענע הטרייה והפפריקה, מביאים לרתיחה.
מנמיכים אש ומבשלים כ־20 דקות על אש נמוכה. אפשר להוסיף מעט מים רותחים במידת הצורך.