שילוב של עסקים ומשפחה יכול להיות מאוד מוצלח, אך גם עלול להיתקל בקשיים. במקרה של לירון איטח (30) מעתלית, השילוב הזה הוכיח את עצמו בצורה יוצאת דופן. לירון, יחד עם אביו ואחיו, הם הבעלים של מסעדות 'פאפיאנו' (שמה מתייחס לכפר קטן באיטליה), הממוקמות בטירת הכרמל ובחיפה, ושל מסעדה תאילנדית בשם 'פאן' (PAN).
איך הגעת לעסקי המסעדות, ועוד עם המשפחה?
"הכל התחיל מאבא שלי, שהוא שף מעל 30 שנה במלונות ובמסעדות. הוא קיבל פנייה לפתוח מסעדה איטלקית בלונדון, שהצליחה מאוד. כשאני ואחי ליעד ביקרנו אותו בלונדון, אהבנו מאוד את הקונספט של שף מרוקאי שמבשל אוכל איטלקי כשר. החלטנו שצריך לפתוח מסעדה כזו בארץ, וכך עשינו. חשוב לי לציין שליעד, אחי, משופשף מאוד בתחום המסעדנות".
השלושה פתחו את מסעדת 'פאפיאנו' בטירת הכרמל, ולאחר חמש שנים נפתח הסניף השני בסביוני דניה בחיפה.
את "עוגן" אתם הכרתם בזמן הקורונה, נכון?
"נכון. במהלך תקופת הקורונה, כמו כל המסעדות, היינו במצב מאוד קשה – הלקוחות לא הגיעו והמחזור צנח ב-90% לא ידענו מה לעשות, וחיפשנו דרכים לגייס כסף כדי לעבור את התקופה. מכיוון שאנחנו עסק בתחום המזון, היה קשה לקבל הלוואות מהבנקים. מי שנחלץ לעזרתנו היה "עוגן", שנתנו לנו הלוואה שהייתה חיונית כדי לצלוח את התקופה".
מה עשו ב"עוגן" עבורכם?
"ההלוואה לא רק עזרה לנו לשרוד, אלא גם לצמוח. היינו בצומת דרכים וידענו שעלינו להתרחב. אחרי שנה החלטנו לפתוח סניף נוסף, וזה ממש לא היה מובן מאליו".
מה קרה מאז?
"לאחר ה-7.10, עסקים רבים, במיוחד בתחום המסעדנות, נקלעו למשבר נוסף. "עוגן" עזרו לנו שוב, לאחר שזיהינו ירידה בהכנסות. פנינו אליהם שוב וביקשנו הלוואה בריבית טובה, כדי לעבור את המשבר".
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, התגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על הנפגעים הישירים מהמלחמה כבר בימים הראשונים באוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תוכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות שנפגעו מהמלחמה. מסלולים אלה נוספו על תוכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותוכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – אוכלוסיות שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של עוגן נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תוכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
ספר על התמיכה מ"עוגן"
"ללא ספק, התמיכה שלהם קריטית להצלחתנו. עם הניסיון המעולה איתם בקורונה, ידענו שהם יתמכו בנו גם הפעם. קיבלנו הלוואה שסייעה לנו לצלוח את המשבר. כמו בתקופת הקורונה, החלטנו לא רק לשרוד, אלא גם לצמוח, ולכן פתחנו מסעדה שלישית – הפעם תאילנדית".
לפתוח מסעדה במלחמה נשמע מאתגר
"לפני שבעה חודשים חשבנו שהכיוון אופטימי וחיכינו להפסקת אש. אבל לצערנו, ההתפתחויות החמורות בחודשיים האחרונים לא היו צפויות. אנחנו מקווים שנצליח לעבור את זה בשלום".
מה לגבי העתיד?
"החלום שלנו הוא להמשיך להתרחב ולפתוח עוד סניפים של 'פאפיאנו' ברחבי הארץ".
"עוגן" – האשראי החברתי שלכם
מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את "עוגן" עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי "עוגן", למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.
שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של "עוגן" מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף "עוגן"
פורסם לראשונה: 09:37, 21.11.24